Jump to content
Sign in to follow this  
macnow30

Tabletki karbonizacyjne - dostępność i opinie

Recommended Posts

Cześć.

Wyszedł mi ostatnio całkiem niezły koźlak i pomyślałem o tym, że można by kiedyś zrobić na próbę jakąś wersję wymrażaną. Tylko do tego potrzebny jest sposób na nagazowanie go z powrotem. Jako że keg to dla mnie pieśń odległej przyszłości, pomyślałem o chemii. Są tabletki karbonizujące do roślin, które działają w najprostszy możliwy sposób - wrzuca się taką do wody i CO2 się do niej uwalnia. Szukałem w internecie informacji na temat podobnych spożywczych rzeczy, ale w obrębie języka polskiego nic nie znalazłem. W angielskiej części internetu natomiast jest coś takiego, jak chociażby Munton's Carb Tabs.

Czy ktoś używał takich gadżetów? Czy mój tok myślenia z wymrażanym koźlakiem ma sens? Jest to dostępne w naszych granicach?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tabletki te są źródłem cukrów dzięki którym może zajść refermentacja. Nie zawierają one co2.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, macnow30 napisał:

Wyszedł mi ostatnio całkiem niezły koźlak i pomyślałem o tym, że można by kiedyś zrobić na próbę jakąś wersję wymrażaną. (..)

Po wymrażaniu bez problemu zrobisz refermentację, to jest za mało by ubić wszystkie drożdże ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.