Jump to content
Sign in to follow this  
prodrewno

Pale Ale po tygodniu burzliwej mocny aromat i smak alkoholowy

Recommended Posts

Na wstępie witam wszstkich,

 

jestem kolejnym z tych co wpadli w warzenie całkowicie:)

Jako trzecie moje piwo zabrałem się za zacieranie, na poczatek wybrałem ześrutowany zestaw Pale Ale z BA.

 

Wszystko przebiegało ksiażkowo do momentu filtracji.

Otóż otrzymałem około 11 L brzeczki około 16 blg, i zamiast nadal wysładzać, przelałem całość do gara, uzupełniłem czysta woda tak aby otrzymac 11 blg. Dzięki temu wyszło 14 L nastawu, no ale nic. postanowiłem kontynuować nie zmieniajac ilości chmielu, ani drożdży.

 

I tutaj mam pytanie do Was.

Co miało wpływ na to że młode piwo ma bardzo intensywny smak i zapach alkoholowy?

 

Po 7 dniach w 17 C zeszło do 3 blg i tak jak wspominałem, na te 14 L nastawu zużyłem cała saszetkę S04.

 

Prosze o pomoc gdyż nie chciałbym popełnić drugi raz tego samego błędu.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może to aldehyd, w 17°C S-04 raczej nie powinny dać fuzli.

Jak to aldehyd to powinien się zredukować.

 

Ogólnie to trochę zbyt szybko oceniasz piwo, daj mu jeszcze z tydzień-dwa.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites
44 minuty temu, prodrewno napisał:

młode piwo ma bardzo intensywny smak

A jaki to smak?

 

Mogą być też efekty overpitchingu. Ale tak czy owak daj temu piwu trochę czasu przed ostateczną oceną :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kup refraktometr i w trakcie filtracji sprawdzaj ile blg leci.

Jaka temperatura brzeczki była jak dodałeś drożdże?

 

Teraz przeczytałem że po tygodniu piwo sprawdzałeś. Zostaw je w spokoju. Jak masz sprzęt do pomiaru blg to sprawdź za trzy tygodnie. Później za trzy dni. Jak nie spadnie butelkuj.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia ‎17‎.‎09‎.‎2017 o 22:14, luki161 napisał:

A jaki to smak?

Taki typowy zapach/smak alkoholu. Coś jak smród alkoholowy taniego piwa. Trudno mi precyzyjniej określić, gdyż to moja 3 warka a wcześniej na ekstraktach wszystko smakowało i pachniało:) Mimo że fermentacja AIPy szła w 22-23C

 

22 godziny temu, INTseed napisał:

Kup refraktometr i w trakcie filtracji sprawdzaj ile blg leci.

Jaka temperatura brzeczki była jak dodałeś drożdże?

 

Teraz przeczytałem że po tygodniu piwo sprawdzałeś. Zostaw je w spokoju. Jak masz sprzęt do pomiaru blg to sprawdź za trzy tygodnie. Później za trzy dni. Jak nie spadnie butelkuj.

Wolałbym na razie bazować na obecnym sprzęcie - balingomierz + uwzględnienie korekty na temperaturę.

Przed zadaniem drożdży było w 24C.

 

Zastanawiam się jeszcze czy czas jaki zajmuje zagrzanie zacieru pod mash out może mieć negatywny wpływ?

Po 65 min zacierania, 13 minut grzałem aby osiągnąć 75C i całość poszła do fermentora z filtratorem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, prodrewno napisał:

Zastanawiam się jeszcze czy czas jaki zajmuje zagrzanie zacieru pod mash out może mieć negatywny wpływ?

Nie. Nie może.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, prodrewno napisał:

Przed zadaniem drożdży było w 24C.

No i masz odpowiedź. Co z tego, że fermentujesz w 17 stopniach skoro fermentacja ruszyła jak jeszcze było pewnie 20C+ i drożdże jeszcze tę wartość podniosły.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.