Jump to content
GrzegorzG

rauchweizenbock

Recommended Posts

Witam Szanowne Grono,

piłem ostatnio Dubel Chery Rauchwaizenbock z Browaru Stu Mostów i to jest takie piwo jakie chciałbym zrobić. Po lekturze internetu, składu podanego na butelce wymyśliłem skład i proporcje następujące dodam, że sam nie robiłem żadnej receptury więc proszę o wyrozumiałość.

 

Pszeniczny 4 kg

Monachijski 2,5 kg

Karmelowy Pszeniczny Strzegom 130 EBC 0,15 kg

Karmelowy czerwony 59EBC 0,15 kg

Viking Malt Wędzony Czereśnią 1 kg

Melanoidynowy 0,15

Pilzneński 1 kg

Ciemny Czekoladowy 1200 EBC 0,15 kg ?

 

W składzie jest jeszcze przecier wiśniowy przecieru nie mam, za to mam dżem wiśniowy domowy

i zastanawiam się czy nie rozcieńczyć go wodą przefermentować osobno gęstwą i dodać na 4 ostatnie dni cichej

 

Chmielenie

Hallertau Tradition 50 g 5,7% na 60`

Mandarina Bavaria 70 g 7,6% na 60`

 

brewness wylicza 23 litry gotowego piwa 18,7 BLG IBU 62 takie IBU gdzieś mi się obiło o oczy wartość 60 IBU? Ale wydaje się trochę dużo może będzie lepsze 30 ibu?

 

Zacieranie prosi się dekokcyjne może takie coś (kopia z receptury Weizenbock, Adam Wróbel (pieron))

 

Zacieranie dekokcyjne dwuwarowe 62/72°C.

- 44°C - 20 min

- 52°C - 15 min

- 62°C - 20 min

- 72°C - 20 min

- 77°C - wygrzew

nigdy nie robiłem dekokcji rozumiem że po podgrzeniu do 62°C odbieram 1/3 gęstego gotuję przez 20 minut? Zawracam powinno być 72°C odbieram znów 1/3 gęstego gotuję 20 min i zawracam.

Drożdże dolnej fermentacji najchętniej suche (chyba w34/7) ale zastanawiam się nad płynnymi jakieś FM

 

Co o tym myślicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.