Jump to content
Kondzioss

Czy fermentacja przebiegła dobrze?

Recommended Posts

Witam, uwarzyłem tydzień temu Belgian Pale Ale, zadałem drożdżami S-33 i dzisiaj przelewam na cichą. 

Zauważyłem, że na dnie prawie w ogóle nie ma osadu, a brzeczka na dole jest bardzo zmętniona (chyba przez te drożdże).

Wygląda to tak: https://imgur.com/a/nz89L

Czy tak to powinno wyglądać, jeśli tak to czy zlewać tą mętną ciecz do cichej?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Mierzyłeś blg? Jaki ekstrkat początkowy? Co Cie skłoniło do przelania na cichą po tygodniu? Btw wybór drożdży nie powala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kup cukromierz. Za 2 tygodnie zmierz gęstość. Do tego czasu zapomnij o warce

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic się nie stało. Skoro piwo jest mętne, to pewnie sporo drożdży zostało zamieszonych w toni. Za dwa tygodnie się przekonasz do jakiego poziomu odfermentowało. Przez ten czas nie ma się co przejmować piwem. Daj drożdżom pracować. Częste zaglądanie do piwa to proszenie się o infekcje.

Edited by wizi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Z kolei ja w środę uwarzyłem (to moja pierwsza warka) Finlandia Lager. Zadałem drożdzami S-04. Temperatura 21-22 stopnie. Martwi mnie wysokość piany około 1 cm - tak zauważyłem przez ściankę fermentora. Czy to normalne dla brew-kitów? Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, Bartosz Nowacki napisał:

Zadałem drożdzami S-04. Temperatura 21-22

 

Trochę wysoka ta temperatura no ale teraz już nie obniżaj. W przyszłości fermentuj nieco niżej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odnośnie temperatury fermentacji dla S-04 jaka waszym zdaniem jest najbardziej optymalna? Temperaturę otoczenia w piwnicy mam 18.5-19 stopni. Podczas fermentacji podnosi się do około 20. Następne piwo mam zaplanowane właśnie na drożdżach s04 i obawiam się czy nie będzie za wysoka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@daniol88Według specyfikacji producenta S04 pracuje w temperaturach 12-25, a idealne warunki to 15-20. Temat jest na forum dość bardzo opisany tutaj: Link

 

@Kondzioss Panie, sam się prosisz o kłopoty. Kup cukromierz bo to raczej podstawowy przedmiot jaki musisz mieć. Nie rób też ślepo jak w instrukcji bo to idealny sposób na granaty :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.