Jump to content
Sign in to follow this  
konrados78

Fruit Ale z grejfrutem

Recommended Posts

Witam, 

czy ktoś ma doświadczenie z piwem owocowym z dodatkiem miąższu z grejfruta? 

Czy aromat i smak cytrusów dodawany na cicha fermentacje będzie wyczuwalny?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie z grejpfrutem nie mam doświadczeń ale warto by było zastosować jakieś drożdże i chmiele które dadzą ci coś takiego.

Nie wiem czy smak grejpfruta nie zginie w goryczce chmielu. Zapach jest dość charakterystyczny ale smak może umknąć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widziałem taki myk, że mrozi się sok i dodaje po gotowaniu, np podczas chłodzenia. Podobno daje dobry aromat i smak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem SH Mosaic na 20 litrów dodałem 100g tego chmielu, pamiętam że piwo było mocno grejpfrutowe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem, ze są chmiele, które dają aromaty grejpfrutowe. Mi chodziło bardziej o dodanie miąższu owoców i zrobienia piwa w stylu fruit ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uwarzyłem ostatnio takie piwko, a mianowicie z grejpfrutem czerwonym 1,5kg, mango 0,5kg i ananasem 1,5kg warkę 22l. Całość dodana po zblendowaniu na cichą bez mrożenia itp. Chmiele ktorych uzyłem to : chinook, simcoe, cascade, mosaic. Słody: pale ale i pilzneński.

Piwko tyle co się nagazowało więc jeszcze musi chwilę poleżakować ale na chwilę obecną jestem zachwycony. W smaku ananas i  wyraźny grejprut, aromat mocno grejprutowy. Może dla kogoś będzie zbyt goryczkowe bo goryczka jest bardzo wyraźna, z samego chmielu wg.beersmitha wyszło mi 80 IBU ale grejpfrut jeszcze bardziej poteguje tą goryczkę. Dla zainteresowanych mogę wstawić dokładną recepturę. Następnym razem użył był 1kg grejpruta.

Edited by dan737

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, dan737 napisał:

Uwarzyłem ostatnio takie piwko, a mianowicie z grejpfrutem czerwonym 1,5kg, mango 0,5kg i ananasem 1,5kg warkę 22l. Całość dodana po zblendowaniu na cichą bez mrożenia itp. Chmiele ktorych uzyłem to : chinook, simcoe, cascade, mosaic. Słody: pale ale i pilzneński.

Piwko tyle co się nagazowało więc jeszcze musi chwilę poleżakować ale na chwilę obecną jestem zachwycony. W smaku ananas i  wyraźny grejprut, aromat mocno grejprutowy. Może dla kogoś będzie zbyt goryczkowe bo goryczka jest bardzo wyraźna, z samego chmielu wg.beersmitha wyszło mi 80 IBU ale grejpfrut jeszcze bardziej poteguje tą goryczkę. Dla zainteresowanych mogę wstawić dokładną recepturę. Następnym razem użył był 1kg grejpruta.

Witam. Jak byś miał ochotę to wstaw recepturę. Chętnie podpatrze sobie co i jak . Póki co robiłem tylko z melonem którego drobno kroiłem i dałem na cichą . Efekt był zadowalający. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tropical Ipa

 

Słody:

Pale Ale 4kg, Pilzneński 2kg

 

Chmiel:

Chinook 50g, Simcoe50g, Mosaic 50g, Cascade 50g

 

Drozdze: US-05

 

Dodatki:

owoce zmiksowane dodane na cichą:grejpfrut czerwony 1,5kg, mango 0,5kg, ananas 1,5kg

 

Zacieranie: 68C-60min, 78C-10min

 

Gotowanie: 60min

Chinook 50g na 60min

Simcoe 50g na 30min

 

Ferm. burzliwa 17-20C 7 dni

Ferm. cicha 117-20C 14 dni

 

Na cichą dodać zmiksowane owoce, a 5 dni przed końcem 50g Mosaic i 50g Cascade

 

Piwa wyszło 18,5l, zbutelkowane z 90g. glukozy

Edited by dan737

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.