Jump to content
Sign in to follow this  
John Petrucci

Kegowanie małych warek (10-11l) w corneliusie 18l

Recommended Posts

Witam,

 

Może ktoś z forumowiczów próbował kegować mniejsze ilości piwa? np. połowę kega?

Mam na myśli nagazowywanie z butli CO2.

Nie bardzo mam możliwości i potrzebę robienia warek 20l a kegi 9l są 2 razy droższe niż 18. 

18l można kupić używane a 9l widziałem tylko nowe, dlatego naturalnie chciałbym kegować piwo w 18l pojemniki.

CO2 wypchnie powietrze z nad piwa, jednak czy duża objętość zajęta przez CO2 w butli nie wpłynie negatywnie na piwo lub poziom nagazowania?

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam :)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, John Petrucci napisał:

Może ktoś z forumowiczów próbował kegować mniejsze ilości piwa? np. połowę kega?

A w czym problem?

Wg mnie nie ma z tym problemu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teoria mówi ze powietrza się pozbędziemy i nie powinno się nic dziać.

Awersja do przechowywania trunków w niepełnych pojemnikach podpowiada że coś jest nie tak :)

Edited by John Petrucci

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, John Petrucci napisał:

Witam,

 

Może ktoś z forumowiczów próbował kegować mniejsze ilości piwa? np. połowę kega?

Mam na myśli nagazowywanie z butli CO2.

Nie bardzo mam możliwości i potrzebę robienia warek 20l a kegi 9l są 2 razy droższe niż 18. 

18l można kupić używane a 9l widziałem tylko nowe, dlatego naturalnie chciałbym kegować piwo w 18l pojemniki.

CO2 wypchnie powietrze z nad piwa, jednak czy duża objętość zajęta przez CO2 w butli nie wpłynie negatywnie na piwo lub poziom nagazowania?

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam :)

 

 

Jak @Dr2 powiedział można. Trzeba tyko powietrza sie pozbyć. Co do kegów 9l to na forum są sprzedawane (ostatnio dość często) już przerobione na ball-lock z zaworem bezpieczeństwa w cenie niewiele większej jak za wersję 5gal (okolo 19l).  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Troche wiecej CO2, ale nie za dużo. Mozesz nagazowac z cukrem a na koncu nie bedzie wiecej CO2 niz cała warkę. Też masz troche problem z O2. Wiecej CO2 uzywasz że keg jest pusty przed rozlewania. Jak uzywasz cukier do refermentacji, bedzie uzywac troszeczka tlen. Do IPA jest najgorszy problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.