Jump to content
Sign in to follow this  
dexteris

Początkujący. Pytanie o garnek :)

Recommended Posts

Witam. jestem absolutnie początkującym piwowarem-studentem. Nadchodzą juwenalia i muszę się już przygotować...

 

Niestety jak to bywa w mieszkaniu studenckim nie mam odpowiedniego wyposazenia... czyli duzego garnka. Mam trzy garnki - 4,5, 3 i 2 litry. Czy moglbym ekstrakty, wode i chiemiele podzielic na te trzy garnki i gotowac rownoczesnie (bo potem i tak sie wymiesza w fermentatorze) ?

Dla Was jest to smieszne ale dla mnie to prawdziwy logistyczny problem... :)

 

Proszę o odpowiedź.

 

Kupilem zestaw ekstraktow slodowych WES 1,7litra x2 drozdze i chemiel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też miałem taki problem tylko przy zacieraniu. Ja bym na Twoim miejscu zrobił tak: ekstrakt podgrzał w jednym garnku, przelał do fermentatora i w nim zmieszał go z wodą tak aby uzyskać objętość maksymalną na te trzy garnki. Potem bierzesz garnki, przelewasz do każdego do pełna i chmielisz w każdym osobno dzieląc chmiel w stosunku do objętości. Ja starałem się zrobić tak aby wszystkie garnki zaczęły gotować się w tym samym czasie. Nie trzeba wtedy liczyć czasu dla poszczególnych garnków. Potem przelewasz do fermentatora i dolewasz wody tak aby uzystać odpowiednie Blg. Wodę przed dodaniem przegotuj kilkanaście minut aby nie mieć zakażenia. Piwo nieco kombinowane ale wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielić, a i gotować puchę można w fermentorze, potrzeba jedynie dokupić grzałkę nurkową - za 40-50 zł. Wlewasz co potrzeba do fermentora, wsadzasz grzałkę żeby nie dotykała ścianek ani dna i spokojnie daje to radę ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wodę przed dodaniem przegotuj kilkanaście minut aby nie mieć zakażenia.

mozna tez dolać wody z 5l baniaków, oczywiście nie jest sterylna, ale to nic nie szkodzi (można ew szyjkę zdezynfekować po otwarciu).

 

a przy gotowaniu nie pełnej objętości warki pamiętaj, żeby trochę więcej dać chmielu (większy balling utrudnia ekstrakcję z chmielu).

Share this post


Link to post
Share on other sites

NIgdy nie robiłem piwa z ekstraktu z chmieleniem, ale wydaje mi sie, że spokojnie możesz wygotować chmiel w małym garnku wody. Ekstrakt rozpuścić w surowej wodzie, wlać do fermentatora i uzupełnić herbatką chmielową.

NIe komplikował bym sobie życia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

mały off top: mam 2 garnki po 6L w nich chmiele i zrobiłem małą warkę z małej ilości ziarna.

.

a mogę przelać przez ziarno jeszcze raz wrzątkiem i filtrować do fermentatora i to zmieszać z tymi 2 garami chmielonego?

 

czy trzeba to jeszcze zagotowac??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :beer:

To co wysłodzisz z młóta musisz zagotować i nachmielić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

czyli kategorycznie jest zabronione mocne chmielenie powiedzmy 1/3 brzeczki i mieszanie tego z nie na chmieloną??

Share this post


Link to post
Share on other sites
czyli kategorycznie jest zabronione mocne chmielenie powiedzmy 1/3 brzeczki i mieszanie tego z nie na chmieloną??

ja twierdzę, że nie. Ale nie polecam wysładzać wrzątkiem !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wrzątek do wysładzania to bardzo zły pomysł! Woda tylko do 78°C .

Edited by Jejski

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja przeczytałem że najprostszy sposób to ciepła woda z kranu! Teoretycznie lepsze wyższe temp. ale w domowych warunkach wystarcza ciepła z kranu :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

nie chodzi o wrzątek tylko o to czy mogę chmielić np 10L a 20L wysłodzone wrzucić do fermentatora i zmieszać to potem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

To właśnie odsyłam do tematu w tym dziale z przd kilku dni jak czytać przepis? Wysładzamy do danej wartości Blg,,,,, i nawiasem mwiąc mierzymy próbkę w tem. pokojowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
nie chodzi o wrzątek tylko o to czy mogę chmielić np 10L a 20L wysłodzone wrzucić do fermentatora i zmieszać to potem...

Brzeczka przednia i brzeczka z wysładzania musi być gotowana, z innymi elementami można kombinować ale gotowania brzeczki nie da się pominąć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato
nie chodzi o wrzątek tylko o to czy mogę chmielić np 10L a 20L wysłodzone wrzucić do fermentatora i zmieszać to potem...

Brzeczka przednia i brzeczka z wysładzania musi być gotowana' date=' z innymi elementami można kombinować ale gotowania brzeczki nie da się pominąć.[/quote']

a co się wydarzy jak sie jej nie gotuje?

 

na szczęście gotowałem swoją co prawda nie 60 minut a 15 :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
nie chodzi o wrzątek tylko o to czy mogę chmielić np 10L a 20L wysłodzone wrzucić do fermentatora i zmieszać to potem...

Brzeczka przednia i brzeczka z wysładzania musi być gotowana' date=' z innymi elementami można kombinować ale gotowania brzeczki nie da się pominąć.[/quote']

a co się wydarzy jak sie jej nie gotuje?

Tego nie wiadomo, Wszystcy tu gotują :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.