Jump to content
PaulCraft

Identyfikacja urządzenia

Recommended Posts

Cześć,

 

otrzymałem w podarku taki sprzęcik jak na zdjęciach, podobnoż chłodnica (nieużywana).

 

Rzeczywiście wygląda jak mały agregat, zapewne freonowy. Z naklejki wynika, że trzeba to zalać wodą (a do króćców podpinam płyn, który chciałbym chłodzić)? Nie wygląda to ani szczelnie, ani bezpiecznie, może jest niekompletne? Jeszcze tego nie uruchamiałem.

 

Czy jest w stanie ktoś stwierdzić: co to jest i jak działa?

 

Nie ma niestety żadnej naklejki z kodem, modelem - niczego co by pozwalało na identyfikację. Z racji tego, proszę o pomoc. :)

20170908_161237.jpg

20170908_161245.jpg

20170908_161301.jpg

20170908_161326.jpg

20170908_161412.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, PaulCraft napisał:

Cześć,

 

otrzymałem w podarku taki sprzęcik jak na zdjęciach, podobnoż chłodnica (nieużywana).

 

Rzeczywiście wygląda jak mały agregat, zapewne freonowy. Z naklejki wynika, że trzeba to zalać wodą (a do króćców podpinam płyn, który chciałbym chłodzić)? Nie wygląda to ani szczelnie, ani bezpiecznie, może jest niekompletne? Jeszcze tego nie uruchamiałem.

 

Czy jest w stanie ktoś stwierdzić: co to jest i jak działa?

 

Nie ma niestety żadnej naklejki z kodem, modelem - niczego co by pozwalało na identyfikację. Z racji tego, proszę o pomoc. :)

 

Wygląda jak chłodziarka przepływowa do piwa

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, Daniel / Gruby Stefan napisał:

Wygląda jak chłodziarka przepływowa do piwa

Nie tylko wygląda ale jest to schładzarka do piwa. 

 

Tu masz co nie co: 

 

Instrukcje podobnych schładzarek: https://i.cdn.nrholding.net/31291290/

Dalej to już ludzie posiadający takie sprzęty muszą się wypowiedzieć ;)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to trzeba będzie przeprowadzić szereg eksperymentów teraz. Dzięki za potwierdzenie moich domysłów. :)

 

Wszelkie rady i uwagi nadal miłe widziane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Działa. W obiegu freonowym króciec dość mocno schładza, aż się poci, ale już samą wodę w zbiorniku niezbyt. Zbiornik też dość zakamieniony, trzeba by kwasku użyć.

 

Podpiąłem do obu króćców drugiego obiegu chłodnicę, która normalnie wstawiam do wiadra do chłodzenia po warzeniu (z kranu) - test na 15 L wody o temperaturze 12C pokazał, że po ~20 minutach temperatura spadła o stopień, także coś słabo.

 

Pompa tej schładzarki ma wężyk tłoczny i z tego, co rozumiem, musi pracować w obiegu zamkniętym - tzn. to, co przetłoczy musi wrócić. Pytanie za 100 punktów - do czego można to wykorzystać?

 

 

W załączniku kilka detali (pompa obiegu wtórnego, sprężarka, zawór rozprężny, widok zbiornika).

20171001_131029.jpg

20171001_131037.jpg

20171001_131112.jpg

20171001_133537.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję. Tak, przyszło mi to do głowy - użycie chłodnicy, którą normalnie schładzam brzeczkę po warzeniu, do fermentacji lagerów w domu w ciepłych porach roku.

 

Główny problem to regulacja temperatury - jest tam co prawda potencjometr chłodzenia (od off do max cooling), ale bez skali. Utrzymywałbym temperaturę, ale nie wiem, jaką (i z jaką histerezą).

 

Inne drobne problemy to zajęcie chłodnicy na czas fermentacji i konieczność trzymania agregatu w domu czy przerobienie pokrywy fermentora z zachowaniem szczelności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czujnik sterownika masz w brzeczce czy po prostu w zbiorniku schładzarki? Bezpośrednio kontakt z cieczą czy w jakiejś tulejce ochronnej?

 

Miałem gdzieś taki do lodówki z przerobionym przedłużaczem, może jeszcze gdzieś leży. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po czasie, ale zawsze.

 

Podłączyłem chłodnicę do wężownicy umieszczonej w fermentorze. Chłodnica sterowana czymś a'la STC1000 na przedłużaczu z czujnikiem wrzuconym do brzeczki. Piwko fermentuje w temperaturze 19.0-20.0 C. Wyższy poziom piwowarstwa. W poprzedniej warce na US05 lub S-04 przelewanej na cichą czuć lakier do paznokci (fermentacja w 23-26 C).

 

Działa jak trzeba, dzięki za pomysł. Tak czy siak przy ponad +30C na zewnątrz wypadałoby zrobić z miesiąc czy dwa przerwy w warzeniu. Na pewno przyda się później do lagerów. Jeszcze tylko jakaś skrzynia na fermentor. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.