Jump to content
Igorrodz

Kuchenka gazowa a elektryczna podczas warzenia

Recommended Posts

Cześć

Nie wiem, czy to jest dobre forum dla mojego pytania (w razie czego niech administrator przeniesie temat) ale chciałem zapytać was, bardziej doświadczonych, czy ktokolwiek z Was kiedykolwiek warzył na kuchence elektrycznej (jakiej), jakie są koszty oraz porównanie z warzeniem na kuchence gazowej?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od kilku lat warzę na taborecie ale kiedyś warzyłem na jakiejś taniej "dwupalnikowej" elektrycznej, wspomaganej grzałką, z moich obserwacji koszt energii był zbliżony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaka powinna być moc powierzchni grzewczej pod garnek emaliowany dla warki 20l?

Share this post


Link to post
Share on other sites
52 minuty temu, Igorrodz napisał:

Jaka powinna być moc powierzchni grzewczej pod garnek emaliowany dla warki 20l?

W PPPP v3.0 jest zakładka do obliczania mocy potrzebnej do warzenia - arkusz 6 z 8 ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
58 minut temu, Igorrodz napisał:

Jaka powinna być moc powierzchni grzewczej pod garnek emaliowany dla warki 20l?

 

@Igorrodz powierzchnia wymiany to jedno, ale raczej sugerowałbym się potrzebną mocą. Ciepło właściwe wody to ~4200J/kg. Tyle energii musimy dostarczyć dla 1kg wody, aby podgrzać ją o 1°C. Przeliczając to na Wh mamy, że potrzebujemy ~1,17Wh  (użyłem kalkulatora online do zamiany jednostek). Teraz już z górki. Chcesz zagotować 20l wody, zakładam, że lejesz kranówkę o temperaturze początkowej 10°C.  Trochę matematyki (100°C-10°C) * 1,16wH * 20kg = ~2,1kWh. Jeżeli się mylę to proszę szanownych forumowiczów o poprawę moich wyliczeń. Uwzględniając straty i to że chciałbyś raczej gotować nieco szybciej i trochę więcej (bo Ci odparuje) to celowałbym się w kuchenkę o mocy minimalnej 3kW. Przy takiej mocy wchodzą w grę chyba tylko indukcje dla gastronomii (Hendi, Stalgast). Inaczej tak jak @kantor będziesz musiał dogrzewać grzałką (co też jest opcją, sam tak robiłem)

 

Jeżeli chodzi o koszty to łatwo też to przeliczyć. Załóżmy że warzysz na lenia i na mocy 3kW. Około 1h zajmie CI podgrzanie do wody do zacierania(łącznie z utrzymaniem  temperatury zacieru). Po filtracji 30 minut do zagotowania i samo warzenie 1h. W międzyczasie woda do wysładzania, na innym źródle ale dla łatwości obliczeń +30min. Łącznie ciągłej pracy 3h * 3kW = 9kWh. Przy obecnych stawkach wychodzi od 5 do 6zł na warkę. Oczywiście BW czy RiS będzie droższy.

 

Przy gazie (posiłkując się innym wątkiem forum) mamy, że na warkę zużywasz od ~1,3kg gazu. przy obecnych cenach (~4zł Kg) wychodzi odrobinę taniej ale są to groszowe sprawy. Przy dobrej taryfie za prąd sytuacja może się zmienić.

 

W moim browarze domowym z racji z tego, że nie mam w bloku gazu, to używam kuchenki indukcyjnej 3,5kW. Nie mam problemów z zagotowaniem 33l na ocieplonym garnku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z moją kuchenką elektryczną był też problem związany z wyłączaniem grzania przez termostat (zapewne mający zapobiec jej przegrzaniu), w rezultacie grzała ona może przez 50-70% czasu.

Ja tam obliczeń wymiany ciepła dawno nie robiłem ale chyba też należy uwzględnić, że źródło ciepła znajduje się poza układem, w takim przypadku przyjmuje się chyba, że tylko 70% (lub coś koło tego) energii ogrzewa układ (reszta "idzie bokiem", jak źródło jest w środku, jak np w przypadku zastosowania grzałki, to wtedy jest to blisko 100%).  Na pewno samodzielna grzałka nurkowa 1,5kW bez problemu wystarcza do gotowania 9-10l brzeczki (wrze konkretnie, więc pewnie z 12l - 15l też by pociągnęła).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem 9 warek na indukcji w garze o średnicy 35 cm i wysokości 37 cm... Grzeję na jednym polu na maxa bo taka wielkość gara. Gar z nierdzewki choć wcześniej była emalia i też śmigało. Przy ewentualnym podgrzewaniu przy zacieraniu warto zamieszać, żeby nie przypalić. Ogólnie indukcja jest ok. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uwarzyłem 30 warek na płycie elektrycznej w 50 L garze z nierdzewki. Warki pomiędzy 25 a 40 litrów. Nie wspierałem się nigdy dodatkową grzałką, ale pewnie by nie zaszkodziło ;)

Zwróciłbym uwagę na dwie rzeczy - po pierwsze przy zacieraniu po podgrzaniu zacieru, przesuwam gar z nagrzanych palników, po drugie sama płyta spokojnie wytrzymała pełny gar brzeczki, ale za to blat kuchenny nieco się ugiął się na środku. Generalnie da sie uwarzyć dobre piwo na kuchence elektrycznej ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 6.10.2017 o 11:53, AresREAL napisał:

Uwarzyłem 30 warek na płycie elektrycznej w 50 L garze z nierdzewki. Warki pomiędzy 25 a 40 litrów. Nie wspierałem się nigdy dodatkową grzałką, ale pewnie by nie zaszkodziło ;)

Zwróciłbym uwagę na dwie rzeczy - po pierwsze przy zacieraniu po podgrzaniu zacieru, przesuwam gar z nagrzanych palników, po drugie sama płyta spokojnie wytrzymała pełny gar brzeczki, ale za to blat kuchenny nieco się ugiął się na środku. Generalnie da sie uwarzyć dobre piwo na kuchence elektrycznej ;)

 

 

Ja warzę 35 l na indukcji na płycie 90 cm (6 pól grzewczych) i też miałem problem uginania się blatu. Było to widoczne szczególnie przy ścianie. Sprawę załatwił kątownik jaki przykręciłem od spodu blatu do ściany. Nic się nie ugina. Przy opcji grzania Power płyta ma 3200 W i podgrzewa dość szybko prawie 1 stopień na minutę. W indukcyjnych jest to dobre, że wyłączysz i nic nie grzeje w porównaniu do klasycznych elektrycznych. Pozostaje owszem tzw ciepło resztkowe a to u mnie podbija jeszcze temperaturę ok 1 stopień. Przy płytach indukcyjnych ważna jest jakość stali w garnkach. Niestety niektóre garnki czy np. patelnie (jak te tańsze z IKEA) owszem działają na indukcji ale wydajność jest słaba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W moim przypadku kuchenka indukcyjna Amica, którą mam od miesiąca, jest wolnostojąca a największe pole grzewcze ma średnicę 21cm. Wiem, że raczej to da radę do zacierania a do warzenia użyję dodatkowo grzałki zanurzeniowej. Szukam garnka o objętości 20l przy jak najmniejszej średnicy a większej wysokości, mógłby kto taki polecić (do maks. 200zł)? Warki będą mniejsze, 12-litrowe (tu do hejterów, którzy powiedzą że to tyle samo roboty co dla 20-23l odpowiem, że to przemyślana decyzja, której nie zmienię). Liczę tak: 

5kg słodu x 3l/kg = 15l samej wody do zacierania. Do tego szacunkowo 1kg słodu to około litr więc wygląda że taki gar będzie ok. A dla samego warzemia trzeba mi 15-16l brzeczki przedniej aby uzyskać 12l brzeczki nachmielonej po gotowaniu...

 

P.S. Jestem zdeterminowany wrócić do warzenia po prawie rocznej przerwie ;)



orca-image-1523559801486.jpg_1523559801764.jpeg

Edited by Igorrodz
literówki, spoiler

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.