Guest tomato Posted March 16, 2010 witam 3kg pilzneńskiego 0.2kg carapils 30g magnum 20g Saaz zacieranie 70°C ostygło do 60°C chmiel 60' magnum a potem 5' saaz wyszło 14L -11°Blg zastanawia mnie jak ma sie temperatura zacieru do jakości piwa. fermentator średnio trzymał temperaturę i przez godzinę straciła 10°C nie za mało chmielu? za jakiś czas zamierzam powtórzyć tę warkę, czy wszystko ok w przepisie? nie za mało chmielu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tadzik 51 1 Items Posted March 16, 2010 Co do zacierania się nie wypowiadam ale chmielu to wg mnie dużo za dużo Ja robiłem pilsa na 20g magnum i wyszedł wystarczająco chmielowy (przy 20l). Na 14l to mi kalkulator pokazuje 74 IBU a dla pilsa powinno oscylować w okolicach 40-50 IBU. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest tomato Posted March 16, 2010 a można do już nachmielonej brzeczki dolać wodę zimną (z glukozą ?? Quote Share this post Link to post Share on other sites