Jump to content
garcek

Milk stout- dodatki

Recommended Posts

Witam

 

Fermentacja burzliwa mojego milky stouta powoli dobiega konca. Chcialbym troche urozmaicic smak i dodac cos na cicha. Wedlug przepisu mam dorzucic 500 g wiorkow czekoladowych pod koniec fermentacji. Mysle zeby dodac rowniez swiezo zrobionego espresso i troche ekstraktu z wanilii. Jak myslicie ile tego dorzucic?? Myslalem o 200 ml espresso i lyzeczce ekstraktu. Mam okolo 22 litrow w fermentorze. Czy musze tez jakos przygotowac ten ekstrakt zeby nie zepsul piwa czy moge go poprostu wlac do fermentora??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej,

Postaram się być delikatny. Jako nowy piwowar i nie tylko ty ale jest to dość powszechne, każdy ma ochotę wrzucić jak najwięcej i czego się tylko da. Postaraj się ograniczyć ten dziki popęd.

Aby odpowiedzieć na twoje pytania. Co masz na myśli mówiąc "wiórki czekoladowe" ? Jeśli to jest śruta kakaowa to spoko, ale jeśli jest to jakaś czekolada to jest szansa że zawiera tłuszcze, a w takim wypadku ...... (zapraszam do czytania forum)

Jeśli chodzi o espresso to tutaj nie ma filozofii, wlewasz już zaparzone albo jak chcesz całe ziarna, też możesz. 

Ekstrakt z wanilii - może jestem jakimś ortodoksem, ale skoro robisz własne piwo czemu chcesz dodawać do niego chemii ? Nie jestem za wlewaniem ekstraktów smakowych do piwa wole naturalną wanilinie jak już.

 

Na twoim miejscu zrobił bym zwykłego milk stouta, a jak bardzo chcesz już coś dodać to ta kawa i tyle. Jak coś wybuchnie ci w twarz albo zakazi się to nie będziesz wiedział w którym momencie, co się stało. Na początku polecam nie dodawanie niczego. Nabierzesz wprawy - zacznij eksperymenty. 

 

Powodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki za podpowiedz. Te wiorki to kakaowe jednak sa takze chyba bedzie ok. No pewnie za bardzo sie rozpedzilem. Piwko wychodzi jak narazie dobre i moze faktycznie nie ma sensu zbytnio kombinowac. Jak sie zepsuje to potem moge tego zalowac. Dzieki wielkie. :drinks::):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.