Jump to content
Sign in to follow this  
Pierre Celis

[Piwny turysta]Klett-Bräu z Konzell

Recommended Posts

Bawaria przez wielu piwoszy jest kojarzona wyłącznie z Frankonią i Górną Bawarią, co z pewnością jest krzywdzące dla tego landu. Faktycznie, w tychże krainach dzieje się wiele dobrego z punktu miłośnika piwa, jednakże nie wolno zapominać o jeszcze dwóch ziemiach, które już wiele lat temu skradły moje serce. Jest to Górny Palatynat, który już wielokrotnie opisywałem oraz Las Bawarski, który ma tyle dla zaoferowania, że nie sposób streścić tego w jednym wpisie na blogu.

DSC07587
 Właśnie na tych ziemiach, wśród przepięknych okolicznościach przyrody, możemy odnaleźć liczne przykłady wspaniałych przedstawicieli cechu piwowarskiego. Na domiar tego, funkcjonują one w budynkach, które służą od dziesiątek lat tylko jednemu celowi. Produkcji piwa!

Jednym z takich przedstawicieli jest z pewnością browar Klett-Bräu, funkcjonujący od 1884 roku, we wsi Konzell.

Sama osada ma tyle dobrego do zaoferowania, że nie trzeba tam browaru, aby do niej przyjechać . Począwszy od zjawiskowych widoków na pobliskie góry i doliny, po przez malownicze chaty miejscowych rolników a skończywszy (rzecz jasna) na browarze, którego bryła nie zmieniła się od początku istnienia tego przedsiębiorstwa.

Podobnie jest i we wnętrzach browaru. Mimo, że trójnaczyniowa warzelnia w ostatnim dziesięcioleciu została wymieniona na nowszy model pochodzący od Kaspara Schulza, moc i wielkość nie odbiega od swojej poprzedniczki, która jest utrzymana na rocznej wartości pięciu tysięcy hektolitrów. Nie mniej intrygująco jest i piwnicach browaru, które kuszą pięknem na każdym kroku. Podobnie jak i w warzelni, tutaj również zdecydowano się na modernizację sprzętu, która niestety wyparła coraz rzadziej występującą na tych terenach wanny służące na co dzień otwartej fermentacji.

Jednakże, mimo pewnych mankamentów, browar nada warzy piwa, które nadal śnią mi się po nocach. Nie znajdziemy tutaj żadnych piwnych fanaberii, a jedynie solidną niemiecką klasykę, z której z pewnością Niemcy mogą być dumni. Urhell (4,9% alk.), Weiss (5,3% alk.), Dunkel (5,3% alk.) oraz Bock (6,5% alk.), to zarazem tylko i aż cała oferta browaru. Jednakże jeżeli weźmiemy pod uwagę wyłącznie smak tychże piw, stwierdzimy bez wahania, że nic więcej nie potrzebujemy do szczęścia!

Polecam!

DSC07590

.

DSC07594

.

 

DSC07591

Zejście do piwnic

 

.

DSC07597

.

DSC07598

.

DSC07856

.

 

DSC07599

Firmowa flota browaru 🙂

 

.

 

DSC07589

Zjawiskowy widok z dziedzińca browaru

 


4976 b.gif?host=piwnyturysta.wordpress.com&bl

View the full article

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.