Jump to content
Sign in to follow this  
markus383

Piwa nie tracące walorów z czasem!

Recommended Posts

Witam.

 

Ostatnio zrobiłem coś a'la APA/IPA. Było to trzy miesiące temu i nadal mam kilkanaście butelek. Słabo idzie mi picie domowego piwka ;) Pomyślałem - szkoda chmielu na aromat ! :) Dajcie Wasze sprawdzone przepisy na piwa, które mogą trochę dłużej poleżakować i nic im nie ubędzie* ! (będą to raczej piwa z małą ilością chmielu)

 

* poza porterami bałtyckimi i RISami, mogą być bezstylowce

 

Dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

wszelkiego rodzaju mocne belgijskie . barley wine( tylko ze tam ze 100 IBU przydaloby sie)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszelkie piwa wędzone, dymek fajnie utrwala i ładnie dojrzewa z czasem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Dajcie Wasze sprawdzone przepisy na piwa, które mogą trochę dłużej poleżakować i nic im nie ubędzie*

50% pszenicznego+40% pilzno albo pale+10% monach

Zacierane dowolne - schemat pszenicznego albo jednotemperaturowo.

17-18 BLG. Chmielone do 30 IBU. Ja na aromat daję USA/NZ ale wersje bez też działają

Fermentowane pszenicznymi szybciej wychodzą z optimum, te fermentowane brytyjczykami (ostatnio MJ79) po 1,5 roku są nadal smaczne.

Ten sam zasyp zadziałał także na belgijskich drożdżach. Bardzo wdzięczny zasyp do wariacji chmielenia i drożdży (jako drugie piwo, na gęstwie).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teoria mówi, że najlepsze do leżakowania są piwa mocne, dzikie i wędzone (chociaż z tymi wędzonkami to rożnie jest).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odzew ;)

 

Chodziło mi raczej o Wasze konkretne, sprawdzone receptury.

 

Wcześniej czytałem na Wiki informacje i mniej więcej rozeznaje się co do stylów piwnych - prawdopodobnie będę robił Tripla ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odzew ;)

 

Chodziło mi raczej o Wasze konkretne, sprawdzone receptury.

 

Wcześniej czytałem na Wiki informacje i mniej więcej rozeznaje się co do stylów piwnych - prawdopodobnie będę robił Tripla ;)

 

proszę bardzo:

 

http://www.wiki.piwo.org/Dry_Stout,_Adam_Wr%C3%B3bel_(pieron)

 

to piwo jest tak dobre, że warzyłem je jako jedyne dwa razy. zmieniłem jedynie zacieranie, zastąpiłem ten niemiecki chmiel Magnumem, dałem inne drożdże (S5) i uważam że piwo jest 10/10.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.