Skocz do zawartości

Opóźniony początek fermentacji


szymn

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

chciałbym zapytać o pewną rzecz, która pojawiała się wieloktornie, ale w każdym przypadku jest trochę inna i wzbudza pytania i wątpliwości. Wczoraj uważyłem AIPA 16blg wg receptury dostępnej na brewness. Wyszło ostatecznie 17.5l 16blg. Drożdże uwodniłem 30 minut przed zadaniem w wodzie 25st. Zadałem do brzeczki schłodzonej do 21st. Chciałem fermentować tę warkę w nieco niższej temperaturze (16-18st) niż ostatnio (20-22). Moją prowizoryczną lodówkę styropianową poniosło i przez noc zeszło do 15st... Minęło 20h i widocznych oznak fermentacji brak. Podniosłem temperaturę do 17st w tej chwili i czekam. W informacji od producenta do Safale US-05 wynika, że optimum fermentacji jest między 15-22st - więc wg. etykiety błędu nie popełniłem, powinny ruszyć. Jak jest w rzeczywistości?  Co radzicie? Pozdrawiam i dzięki za rady.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Im niższa temperatura fermentacji tym większy lag drożdżowy - tym późniejszy start drożdży. Ja staram się drożdże dać w wyższej temperaturze i maksymalnie szybko chłodzić. Możliwe że używasz też drożdży o słabej kondycji.

 

Ja bym poczekał i obserwował. Fermentor przezroczysty?

Edytowane przez Matz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem jak mówisz, tyle że z maksymalnie szybkim chłodzeniem mogłem przesadzić. Fermentor przezroczysty, lecz myślę, że nie robi to różnicy, bo stoi cały czas w pudle styropianowym zamknięty. Podniosę do 18 i będę czekał. Po 48h powinny się rozgościć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15C otoczenia to bardzo dobra temperatura dla US-05, więc nie wiem dlaczego twierdzisz, że styropianowe pudło "poniosło". Ja prawie zawsze od takiej zaczynam fermentować na US-05.

 

20h to z kolei nie jest dużo czasu. Martwić to się można powyżej 36-48h. Poniżej fermentacja z reguły jest jak najbardziej zdrowa (pomijając skrajnie niskie wartości, bo zbyt szybki start też wcale nie świadczy dobrze od jakości drożdży).

 

No i na marginesie przypominam, że producent podaje optymalną temperaturę fermentacji a nie otoczenia.

 

Im niższa temperatura fermentacji tym większy lag drożdżowy - tym późniejszy start drożdży. Ja staram się drożdże dać w wyższej temperaturze i maksymalnie szybko chłodzić.

I niesłusznie. Drożdże powinno zadawać się w takiej temperaturze w jakiej zaczyna się fermentację. Edytowane przez Oskaliber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.