Jump to content
szymn

Opóźniony początek fermentacji

Recommended Posts

Cześć,

chciałbym zapytać o pewną rzecz, która pojawiała się wieloktornie, ale w każdym przypadku jest trochę inna i wzbudza pytania i wątpliwości. Wczoraj uważyłem AIPA 16blg wg receptury dostępnej na brewness. Wyszło ostatecznie 17.5l 16blg. Drożdże uwodniłem 30 minut przed zadaniem w wodzie 25st. Zadałem do brzeczki schłodzonej do 21st. Chciałem fermentować tę warkę w nieco niższej temperaturze (16-18st) niż ostatnio (20-22). Moją prowizoryczną lodówkę styropianową poniosło i przez noc zeszło do 15st... Minęło 20h i widocznych oznak fermentacji brak. Podniosłem temperaturę do 17st w tej chwili i czekam. W informacji od producenta do Safale US-05 wynika, że optimum fermentacji jest między 15-22st - więc wg. etykiety błędu nie popełniłem, powinny ruszyć. Jak jest w rzeczywistości?  Co radzicie? Pozdrawiam i dzięki za rady.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Im niższa temperatura fermentacji tym większy lag drożdżowy - tym późniejszy start drożdży. Ja staram się drożdże dać w wyższej temperaturze i maksymalnie szybko chłodzić. Możliwe że używasz też drożdży o słabej kondycji.

 

Ja bym poczekał i obserwował. Fermentor przezroczysty?

Edited by Matz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem jak mówisz, tyle że z maksymalnie szybkim chłodzeniem mogłem przesadzić. Fermentor przezroczysty, lecz myślę, że nie robi to różnicy, bo stoi cały czas w pudle styropianowym zamknięty. Podniosę do 18 i będę czekał. Po 48h powinny się rozgościć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

15C otoczenia to bardzo dobra temperatura dla US-05, więc nie wiem dlaczego twierdzisz, że styropianowe pudło "poniosło". Ja prawie zawsze od takiej zaczynam fermentować na US-05.

 

20h to z kolei nie jest dużo czasu. Martwić to się można powyżej 36-48h. Poniżej fermentacja z reguły jest jak najbardziej zdrowa (pomijając skrajnie niskie wartości, bo zbyt szybki start też wcale nie świadczy dobrze od jakości drożdży).

 

No i na marginesie przypominam, że producent podaje optymalną temperaturę fermentacji a nie otoczenia.

 

Im niższa temperatura fermentacji tym większy lag drożdżowy - tym późniejszy start drożdży. Ja staram się drożdże dać w wyższej temperaturze i maksymalnie szybko chłodzić.

I niesłusznie. Drożdże powinno zadawać się w takiej temperaturze w jakiej zaczyna się fermentację. Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mało drożdży. Jedna paczka 05 na 16blg to zdecydowanie za mało (underpitching). To jeden z powodów przedłużającego się startu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.