Jump to content
tomasznet

Fermentis SafAle BE-134

Recommended Posts

SafAle BE-134  to szczep polecany do szerokiej gamy piw w stylu Saison, charakteryzujący się dość wysokim stopniem przemiany cukrów w alkohol/szybką fermentacją.  Pozwala uzyskać owocowy aromat i przyprawowy charakter orzeźwiającego i pijalnego piwa.


  • Estry: 45 ppm,
  • zalecana temperatura fermentacji: 18-28°C,
  • dozowanie: przeciętnie 11.5 g na 20 litrów piwa 

Opakowanie zawiera: 11,5 g w saszetce.


 


Proszę o opinie odnośnie tego szczepu. 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Robię właśnie na nich Saisona. Fermentuje w 24°C. Zobaczymy czy to nie za dużo dla nich. Dam znać wkrótce o efektach :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekstrakt początkowy 12,5 BLG. Temperatura fermentacji 24°C. Po dwóch tygodniach zeszło do 1 BLG. Po trzech tygodniach chciałem butelkować, ale jeszcze wali siarą (faktycznie drożdże do Saisona produkują wiele siary) , wiec zlałem jednak na cichą i poczekam kolejne dwa tygodnie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siarki nie ma co się bać, w butelkach by się również zredukowała. Próbowałeś jakie w smaku bylo piwo? 

Edited by Versaar

Share this post


Link to post
Share on other sites

W smaku wszystko w porządku. Typowy Saison. Dodatkowo dodany był wrzos i werbena, których zbytnio nie wyczuwam. Zobaczę i napiszę jaki będzie finalny efekt po nagazowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 16.10.2017 o 11:57, meo098 napisał:

Ekstrakt początkowy 12,5 BLG. Temperatura fermentacji 24°C. Po dwóch tygodniach zeszło do 1 BLG. Po trzech tygodniach chciałem butelkować, ale jeszcze wali siarą (faktycznie drożdże do Saisona produkują wiele siary) , wiec zlałem jednak na cichą i poczekam kolejne dwa tygodnie. 

 

Mała korekta. Po trzech tygodniach nie zlałem na cichą, bo kranik mi przeciekał, wiec zabutelkowałem od razu. Po dwóch tygodniach od butelkowania siarka odeszła w zapomnienie (może  zostały jakieś szczątkowe ilości). Polecam bardzo te drożdże. Dają bardzo dobre rezultaty, zarówno jeśli chodzi o smak i zapach gotowego piwa :) Jestem ciekaw jaki dają efekt w wyższych/niższych temperaturach fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie te drożdże na dwóch warkach odfermentowały ponad 95%. 

Co do siarki jak wyżej pisali to u mnie wgl jej nie było, fermentowałem w pokoju w którym śpię i nie czułem jej. 

Co do smaku to nic nie powiem narazie 👍🏽

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.