Jump to content
Sign in to follow this  
hanc

problem z fermentacją burzliwą

Recommended Posts

Witam!

 

Nawarzyłem sobie pilsnera niemieckiego i dodalem drożdzy wyeast bawarian lager jakies 2,5 tyg. temu. odstawiłem i teraz wygląda tak jak na zdjęciu. Drożdże wlałem od razu bez startera a miałem je jakieś 3 m-ce w lodówce. Czy mogę już przelać to na cichą. Czy to brązowe to jakieś zakażenie? Dzieki z góry za odpowiedź.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na zdjęciu wszystko jest OK, to brązowe to żywice chmielowe, wygląda że, fermentacja jeszcze się nie zakończyła. Jeszcze trzeba poczekać. Z drugiej strony 2,5 tyg. to długo, napisz w jaiej temp. fermentacja. Podejrzewam że, drożdże długo startowały i ferm od razu nie ruszyła, a to może być problem ale nie musi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spoko. Mi na burzliwej stało niedawno od 28 grudnia do 04 lutego.

Fakt że miało 19 Blg i temp w piwnicy wahała się od 6 do 10 st C, ale tyle to trwało.

Zatem cierpliwości.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na zdjęciu wszystko jest OK, to brązowe to żywice chmielowe, wygląda że, fermentacja jeszcze się nie zakończyła. Jeszcze trzeba poczekać. Z drugiej strony 2,5 tyg. to długo, napisz w jaiej temp. fermentacja. Podejrzewam że, drożdże długo startowały i ferm od razu nie ruszyła, a to może być problem ale nie musi.

Temperatura wahała się między 7 a 10°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.