Jump to content
Jonas

Pierwszy lager

Recommended Posts

Cześć!
Pilnie potrzebuję konsultacji w sprawie pierwszej fermentacji lagera.
Uwarzyłem Pilsa 12BLG w sobotę i późnym wieczorem zadałem Wyeast 2278 Czech Pils.
Użyłem startera, w którym drożdże namnażały się przez 36h. Temperatura ich zadania to 12 stopni, później ustabilizowała się na ok 9-10 stopniach. Brzeczka odpowiednio napowietrzona. Dość szybko zaczęło bulkać, pojawiła się też piana. Wczoraj sprawdzałem BLG i tutaj pojawia się problem. Wyszło mi pełne 12. W smaku bardzo slodkie i brzeczkowe, więc to raczej nie bład spławika. 

Czy mam się martwić że fermentacja mi utknęła? czy lagery tak po prostu mają? Rano podniosłem temperature w lodówce do 12 stopni.

Z góry dzięki za odpowiedzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lagery potrafia fermentować nawet miesiąc i dluzej. Z racji niskich temperatur fermentacji wszystko odbywa się dłużej. Jak dla mnie wszystko ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi. Rzeczywiście, blg zostało zmierzone w temperaturze 10°, czyli faktycznie coś się już odfermentowało. Podniosę temperaturę do 12 i dam drożdżakom święty spokój na jakiś czas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.