Jump to content
Browarowerowy

Pierwsze piwo - lager z brewkitu.

Recommended Posts

Witam. Jestem nowy w przygodzie piwowarskiej i chciałbym prosić was o rady i uwagi apropo mojego pierwszego piwa, który będzie lagerem z brew-kitu. Chętnie przeczytam relacje osób które również warzyły ten styl piwa z brewkitu.

-Brewkit "UK Brew Lager"

-drożdże S23 Saflager

-dropsy do refermentacji chmielone

-zamiast cukru mieszanka ekstraktu słodowego suchego z glukozą

 

I tu moje pytania:

Jak długo będzie przebiegać fermentacja i refermentacja już w butelkach?

Jakie powinny być temperatury fermentacji?

Czy zaczynać rozlew po jakimś wyznaczonym czasie czy najzwyczajniej po zakończeniu fermentacji?

 

Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ad. 1. Fermentacja burzliwa jakieś 2-3 tygodnie + ewentualna cicha (przy pierwszym piwie  pomijalna i nie jest niezbędna). Refermentacja to od 2 do 4 tygodni w przypadku lagerów.

Ad.2. Potrzebna jest temperatura rzędu 9-12C - tak jak producent zaleca na drożdżach. 

Ad.3. Po zakończeniu fermentacji warto poczekać z tydzień dwa na to by drożdże po sobie posprzątały. 

 

Do reszty odsyłam do wiki: http://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwo

http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita

 

Przymknij oko na niektóre rzeczy tam napisane. Zawsze przetrzymać piwo trochę dłużej niż za krótko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba że producent dodał do brewkita drożdże do Ale (ja tak miałem), to wtedy w tej temperaturze mogą nie ruszyć ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba że producent dodał do brewkita drożdże do Ale (ja tak miałem), to wtedy w tej temperaturze mogą nie ruszyć ;).0

Właśnie pomyślałem że mogą nie ruszyć dlatego zamówiłem S23 ale zapomniałem że to się wtedy liczy z tym że temperatura musi być mniejsza. No ale cóż... zobaczymy. Ale dzięki ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam!

 

Panowie warzy się moja pierwsza warka z Brewkit Coopers. Wszystko zgodnie z instrukcją cukier zastąpiłem Glukozą krystaliczną bo podobno lepiej, bardzo dokładnie mieszałem. A tu mam duże obawy oraz wątpliwości bo po zmierzeniu BLG pokazuje mi około 10 +/-0.5. Czy coś popsułem ? 

 

Z góry dzięki za szybką odpowiedź pozdro.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, karol1985 napisał:

Witam!

 

Panowie warzy się moja pierwsza warka z Brewkit Coopers. Wszystko zgodnie z instrukcją cukier zastąpiłem Glukozą krystaliczną bo podobno lepiej, bardzo dokładnie mieszałem. A tu mam duże obawy oraz wątpliwości bo po zmierzeniu BLG pokazuje mi około 10 +/-0.5. Czy coś popsułem ? 

 

Z góry dzięki za szybką odpowiedź pozdro.

Ile blg zakładała instrukcja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na instrukcji jest napisane "ciężar pierwotny (OG) przy użyciu zalecanych składników fermentacyjnych wyniesie 1030" jest to mierzone jakimś innym przyrządem w innej skali poszukam na google może znajdę jakiś przelicznik.

I zrobię pomiar jutro rano.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, karol1985 napisał:

Na instrukcji jest napisane "ciężar pierwotny (OG) przy użyciu zalecanych składników fermentacyjnych wyniesie 1030" jest to mierzone jakimś innym przyrządem w innej skali poszukam na google może znajdę jakiś przelicznik.

I zrobię pomiar jutro rano.

OG to gęstość początkowa. 1.030 to ok 7.5 blg. Co to za zestaw, że taki cienkusz miał wyjść.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli masz tyle litrów ile zakładała instrukcja to znaczy że dodałeś za dużo cukru.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Gawron napisał:

Jeżeli masz tyle litrów ile zakładała instrukcja to znaczy że dodałeś za dużo cukru.

 

Dodałem 1kg glukozy do piwa tak jak jest napisane w instrukcji nawet grama więcej.

 

Więc pytanie teraz mam takie jest dobrze czy zepsułem wszystko czy piwo wyjdzie. Czy po prostu lepiej jak zostanę przy robieniu win a piwa powinienem sobie już na starcie odpuścić ?

faken a tak się starałem....

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, karol1985 napisał:

 

Dodałem 1kg glukozy do piwa tak jak jest napisane w instrukcji nawet grama więcej.

 

Więc pytanie teraz mam takie jest dobrze czy zepsułem wszystko czy piwo wyjdzie. Czy po prostu lepiej jak zostanę przy robieniu win a piwa powinienem sobie już na starcie odpuścić ?

faken a tak się starałem....

Nic się nie stało. Będzie więcej alko w piwie. Pilnuj teraz temperatury fermentacji, nie grzebaj w piwie i będzie git.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakaś konkretne wskazówka co do temperatury?  W pokoju jest w miarę stała 21-25, w piwnicy mam 20-21, codziennie kontroluje temperaturę ponieważ chciałem wcześniej widzieć jak się zmienia w ciągu dnia i w nocy żeby wiedzieć jakie są wahania temperatur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obecnie jest 22 stopnie na pojemniku fermentacyjnym, termometr na rtęć pokazuje 24. Mogę postawić przy kaloryferze i go odpalić na 2 lub 3 i będzie grzać plecki pojemnika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Strasznie dużo. Będzie Ci piwo spirytem waliło i będzie kacogenne. 16-18 stopni otoczenia było by ok. Już nic nie rób poza przeczytaniem wiki jeszcze raz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Strasznie dużo. Będzie Ci piwo spirytem waliło i będzie kacogenne. 16-18 stopni otoczenia było by ok. Już nic nie rób poza przeczytaniem wiki jeszcze raz.
Przyjąłem do wiadomosc! Dzieki wielkie

Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robi się, rano zaczęło tak buzować :-D pracuje jak szalona tam moja pierwsza warka :-)

Edited by karol1985

Share this post


Link to post
Share on other sites

To co na balkon wystawic tam jest poniżej 10 a w nocy dochodzi do 2 stopni...

Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz już nic nie rób. Zwykle podczas fermentacji temp. się lekko podnosi, nie obniża. No i znajdź sposób na fermentację w niższej temperaturze. Piwo Ci się wtedy odwdzięczy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaobserwowalem spadek temperatury na baloni o 1 stopien jest juz taka jak w pomieszczeniu tj 21, drożdże dalej pracuja to juz 6 dzien od nastawienia. Dzis zmierze blg na poczatku bylo 10.5. Cisnienie co raz wyzesze i chce sprobowania trunku :-) :-)

Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostaw piwo w spokoju na 2-3 tygodnie. Mierzenie Blg po tygodniu fermentacji nie ma sensu. Smak też Cię nie powali. Pozwól piwu dofermentować i wyleżakować w butelkach.

Edited by wizi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. Dzieki za podpowiedz

Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie dzis musialem przestawic pojemnik fermentacyjny z kąta w inne miejsce, wiec skoro juz ruszylem banke to postanowilem sprawdzic blg i pokazalo blisko napisu piwo czyli w okolicach zera. Zostawie to jeszcze na dwa dni i zmierze jeszcze raz bo w próbce znajduje sie osad z dna a to pewnie dlatego bo ruszylem wszystko.

Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.