Skocz do zawartości

brakujący sprzęt


koven

Rekomendowane odpowiedzi

Tak na prawdę to za bardzo się nie boje korzystać z kapuścianego wiadra po tym jak poczytałem w czym ludzie fermentują/ filtrują piwo i nic się nie dzieje :D' date='[/quote']

Nie wierz w te zapewnienia "nic się nie dzieje", to mozna stwierdzić tylko przez zrobienie posiewów, a piwowarzy domowi na ogół tego nie robią.

Jak to nie robią?

Mi się co rusz zdarza coś posiać i później szukam i się wkurzam. Szczególnie się wkurzam, gdy to coś potrzebne jest mi do warzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

A propos posiewów, ja robię uproszczoną kontrolę - po zebraniu gęstwy część gęstwy pozotałą po przemyciu zostawiam w cieple przez 3 dni i patrzę, czy się nie popsuje. Dziś popsuła mi się gęstwa po Irish Ale - a w tym piwie pierwszy raz od dawna zrobiłem otwartą fermentacje, bez rurki. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.