Jump to content
Sign in to follow this  
huhur

Milk Stout na us-05

Recommended Posts

Witam,

 

Jak w temacie, zrobiłem milk stouta (14* blg) na us-05, początkowo miały być s-04 ale niestety ostatnia saszetka nie ruszyła, a nie chcąc wylewać zadałem ładnie zrehydratyzowane us-05. Ruszyła burzliwa, bardzo mozolnie, 2 dzień i bulknie może co godzinę. Moje pytania:

 

1) czy us-05 dadzą radę przerobić to piwo?

2) jaki będą miały drożdże wpływ na piwo w efekcie końcowym (zakładając, że odfermentuje w ogóle)?

3) jako, że chcę dodać owoców do tego piwa to czy wybór tutaj us-05 (wybór = ostateczność), które zwykle do aipa się daje nie podkreśli np. owocowości?

4) jak to się ma np. do stylów, można zrobić stout'a na innych drożdżach niż np. s-04?

 

jakby ktoś miał jakieś rady to chętnie przyjmę, mam nadzieje, że nie pójdzie w kanał

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Za bardzo panikujesz. us05 też się nadadzą do stouta - ot będzie jedynie trochę wytrawniejszy.

Jest sporo szczepów o w miarę czystym profilu które można zastosować, lecz fermentisy stosuje się najczęściej bo uchodzą za niezawodne.

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) Dadzą

2) To zależy od kilku czynników np. temp fermentacji ,ale ogólnie dają dość czysty profil

3) Patrz pkt 2

4) Drożdże dobierasz żeby uzyskać konkretny efekt, a nie dlatego że tak ma być. 05tki to jedne z lepszych sucharów ze względu na czysty profil i w miare dobre odfermentowanie, imo stouty wychodzą na nich lepiej niż na 04

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zobaczę jaki będzie efekt końcowy, dopiero co burzliwa się rozpoczęła... miało to być pierwsze piwko wysłane na konkurs dlatego taka panika... ale z góry dzięki za uspokojenie  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odświeżę temat,

 

jak wspominałem wcześniej, początkowe blg 14* po dwóch tygodniach odfermentowało do... tylko 6*. Dodam, że był tam dodatek laktozy (500g). Co byście radzili dalej? Poczekać, zlewać na cichą czy zadać jakieś drożdże jeszcze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czym mierzyłeś? Podaj dokładny zasyp, ewentualnie ile Blg jest z laktozy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Standardowym ballingomierzem, dodam że sprawnym. Wg BeerSmith'a laktoza miała podbić ekstrakt o 1,3* blg. Przyjmując początkowe blg i końcowe to odfermentowało w 64%, trochę mało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to fakt że nisko, ale w stoutach z reguły zostaje dużo cukrów, mi kilka razy fermentacja się zatrzymywała na podobnym poziomie i było gites. poczekaj jeszcze kilka dni dla pewności, możesz też przenieść fermentor w cieplejsze miejsce - może drożdże się obudzą. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zacierales i jaki był zasyp? Jak dowaliłes dużo karmelu to już może być po fermentacji

Share this post


Link to post
Share on other sites

1x Ekstrakt jasny niechmielony

1x Ekstrakt ciemny niechmielony

 

Pale Ale 0,35 kg

Black Malt 0,35 kg

Coffee Malt 0,35 kg

Brown Malt 0,25 kg

 

Laktoza 0,5 kg

 

35 g Marynki

10 g Perle

 

Robiłem kiedyś podobne piwo na podobnym zasypie (więcej Pale Ale było w podstawie), tyle że drożdże ruszyły, i nie było problemu.

 

Zacieranie na słodko w 68* przez 60min potem mash outt 76*.

 

Burzliwa ruszyła i bulkało powoli półtora dnia, temp. początkowo 18 - teraz 21 stopni

Edited by huhur

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.