Jump to content
kedyz

witbir na s-33

Recommended Posts

Czołem!

Będę robił wita na s-33. Proszę o radę tych co używali tych drożdży do wita, jaką temperaturę fermentacji nastawić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

kurde, wpisywałem w wyszukiwaniu s-33 i wychodziło 0 wyników.

dzięki

 

edit: ale odpowiedzi na moje pytanie to tam nie znalazłem :)

 

Pinta robi swoje witbiry na s-33. Ostatnio piłem witbira na FM Białe Walonki i ten profil aromatyczny mi nie odpowiada. Za bardzo fenolowe, ja bym wolał żeby aromat szedł w kierunku owoców. Główny profil aromatyczny chcę uzyskać w moim witbirze z przypraw (kolendra, skórki cytrusów), a drożdże żeby to ewentualnie uzupełniały, ale owocowo właśnie. Producent podaje, że s-33 daje neutralny profil zapachowy, ale skoro drożdże te są używane to witbira, to pomyślałem, czy nie poprowadzić fermentacji w wyższej temperaturze niż te standardowe 18-20 stopni.

Nigdy nie fermentowałem na s-33 i nigdy nie fermentowałem w wyższym zakresie temperatur, dlatego proszę o radę.

Blg początkowe 12-13.

Edited by kedyz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po co w wyższej? Ja bym fermentował nawet w niższej. Myślę, że 16-17C będzie ok.

 

Główny problem z S-33 jest taki, że strasznie płytko odfermentowują przez co wity na nich nie są tak rześkie jakby mogły być.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam , robiłem wita z zestawu wyszło 11blg drożdże s-33 start fermentacji 16C i stopniowo podnosiłem do 19C , odfermentowalo do 4 BLG wyszło według BS 3,7% abv, juz ich nie użyje to wita radził bym cos innego , aktualnie testuje S-33 do cydra

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chcesz wita na sucharkach, to spróbuj Brewferm Blanche, całkiem przyzwoite witki oparte na przyprawach mi na nich wyszły.

Edited by ATP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedyne "rozsądne" suche drożdże do Witka z jakimi się spotkałem to Gozdawa Classic Belgian Witbier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedyne "rozsądne" suche drożdże do Witka z jakimi się spotkałem to Gozdawa Classic Belgian Witbier.

Potwierdzam.

Szczególnie nie polecam S-33, słabo odfermentują i piwo jest za słodkie jak dla mnie.

Do wita używam już tylko płynnych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem niedawno wibiera na sucharach Mangrove Jacks M21 Belgian Wit   i wyszło całkiem fajne piwko - chociaż w moim odczuciu bardziej przyprawowe niż owocowe. Odfermentowały z 10,5 blg do 2,5 bez żadnych problemów.

Edited by Wiecha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem niedawno wibiera na sucharach Mangrove Jacks M21 Belgian Wit   i wyszło całkiem fajne piwko - chociaż w moim odczuciu bardziej przyprawowe niż owocowe. Odfermentowały z 10,5 blg do 2,5 bez żadnych problemów.

mam to samo doświadczenie - american witbier wyszedł całkiem zacny, choć potrzebował czasu, by chmiel dobrze ułożył się z drożdżami. Nie pamiętam odfermentowania, ale był całkiem rześki, choć z pewnością nie wodnisty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A zeby nie mnozyc watkow o Witoldzie, zapytam tutaj:

 

zamierzam nastawic wita z receptury Dori (dostepnej na Wiki), ale nie dostalem platkow pszennych. Pszenicy tez nie mam - no nieurodzaj po prostu... Mam za to platki orkiszowe - w sumie tez pszenica... Moge sobie je skleikowac i bedzie dobrze, czy jak radzicie, panie i panowie szlachta?

 

Drozdze beda, niestety, suchary (Brewferm Blanche), wybacz @Dori ze tak sponiewieralem Twoj przepis :-)

 

Dzieki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie "wszystkie chwyty dozwolone" byle to była pszenica niesłodowana :D Rzecz w tym by dostarczyć białek z tej pszenicy.

Może być i kasza manna, a nawet mąka pszenna tylko pytanie czy to jesteśmy w stanie potem przefiltrować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wszystkim za głosy. Jak pisałem w pierwszym poście zrobiłem na s-33. Było tak na 13 litrów po gotowaniu:

 

Amount Fermentable PPG °L Bill %
1.27 kg German - Pilsner 38 1.6 48.5%
1.1 kg Flaked Wheat 34 2 42%
0.25 kg Flaked Oats 33 2.2 9.5%
2.62 kg Total

 

Amount Variety Type AA Use Time IBU
20 g Saaz Pellet 4.3 Boil 60 min 19.28
9 g Saaz Pellet 4.3 Boil 10 min 3.15
20 g Saaz Pellet 4.3 Boil 0 min

 

Amount Name Type Use Time
24 g Fresh Citrus zest (cytryna + z 2 limonki) Spice Boil 5 min.
7 g Crushed coriander seed Spice Boil 5 min.

 

Warzyłem 05.09. Zacieranie na lenia, ustawiło się na 64 stopniach.

Blg: 11.5 - 12

Temperatura fermentacji (brzeczki): 18-19.5 stopni.

W zasadzie po 5 dniach było przefermentowane.

Blg zeszło do 2.5 - 3

Rozlałem 18.09., nagazowanie 2.4 vol

 

Spostrzeżenia przy rozlewie: jest tak jak chciałem jeśli chodzi o słodyczkę ;) . Odbiór piwa będzie raczej słodki, ale w przyjemnych granicach. W aromacie skórka cytryny z lekka limonką, tak samo w smaku, kolendra gdzieś tam w tle majaczy, ale niewyraźnie. Jest więc owocowo (cytrusowo) od przypraw i do tego odpowiednia pełnia. No jest tak jak chciałem, gdyby mi tu weszły jakieś fenole od drożdży to nie byłbym zadowolony, bo nie lubię. Zobaczymy jak będzie dalej.

Jeszcze raz dzięki.

Pozdro

 

Edit: jeśli chodzi o drożdże to ja jestem zadowolony, przy tym balingu dały pełnię trafiającą w me gusta i jednocześnie nie ma tu żadnych fenoli.

Natomiast z rzeczy nie będących głównym, przedmiotem tego postu to dodam, że za dużo tej skórki cytryny i chyba nie udało mi się samego zestu zetrzeć. Efekt jest taki, że jest taka cierpkość tej białej części cytryny, a sam smak skórki cytryny jest przytłaczający i sztuczny w odbiorze.

Edited by kedyz
Piwo po refermentacji gotowe do picia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.