Jump to content
Syrjus

Za ciemne piwo - czemu?

Recommended Posts

Mam następujący problem: Postanowiłem zrobić sobie egzamin i uwarzyć pilsa. Piwo niedojrzałe, a już ma problem - kolor. Już wcześniej kilka piw wychodziło mi trochę za ciemne, ale z pilsem przesadziłem, bo jest po prostu wzorowo brązowy karmel :/

Z czego może to wynikać? Zbyt intensywne grzanie brzeczki? Za mało mieszania? 

 

Gotowane 80min w wodzie 50/50 kranówka (twarda) i demineralizowana

Zasyp:

Bohemian Pilsner 5kg

CaraBohemian 0,5kg

Zakwaszający 0,1 kg

W efekcie mam uzyskałem 26l piwa

post-13990-0-16170600-1503864788_thumb.jpg

Edited by Syrjus

Share this post


Link to post
Share on other sites
CaraBohemian 0,5kg

On ma 170-220 EBC a użyłeś go ok.10% zasypu. Skąd w ogóle taki pomysł?

CaraPils jako czasami pojawiający się w recepturach ma 2,5-6,5 EBC.

Jest winowajca imho bezdyskusyjny. Zamiast pilsa będziesz miał coś w okolicach Marcowego.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zasyp: Bohemian Pilsner 5kg CaraBohemian 0,5kg Zakwaszający 0,1 kg

No ja się nie dziwię bo mój BS pokazuje ponad 15 EBC, a to chyba za dużo na pilsnera.

W baniaku z osadem drożdżowym na ściankach bym nie oceniał koloru piwa.

 

EDIT

Będzie lekko tmave :polew:

Edited by �Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczucie własnej głupoty mnie właśnie zmiażdżyło....

W ostatniej chwili zmieniłem recepturę i nie zwróciłem uwagi na to, że to nie to samo. No to szybko temat do zamknięcia. Dzięki.

Cóż... W konkursach i tak nie zamierzałem startować, a piwo i tak wypiję (oby ze smakiem)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

a piwo i tak wypiję (oby ze smakiem)

I tego się trzymaj(my)!

Dobrze nachmielony amber lager wstydu nie przyniesie!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale co by nie było to ocena barwy w fermentorze, to kiepski pomysł...

 

Mojego Tripla (92% pilzneński, reszta Aromatic i cukier) po miesiącu nie mogłem odróżnić od Quadrupla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.