Jump to content
Sign in to follow this  
jagonek

receptura APA

Recommended Posts

Witajcie, przymierzam się do uwarzenia kolejnej warki, tym razem będzie to APA. Jak, ze z sklepach można spotkać różne smaki tego gatunku piwa, preferowałbym raczej coś delikatniejszego - coś pomiędzy jasnym ALE a APA. I teraz pytanie do Was, ponieważ na forum znalazłem kilka tematów z recepturami na apa, w których jedni zasypywali praktycznie w 100% pilzneńskim inni natomiast słodem pale ale. Czy użycie jednego badz drugiego słodu nie da drasrycznie odmiennego smaku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się, że w APA dominować mają aromaty chmielowe (kwiatowe, cytrusowe) więc podejrzewam, że różnica nie będzie super wyczuwalna. Chociaż wg. nazwy jest to American Pale Ale, na więc stylowo powinnienem być użyty PA.

 

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczytaj charakterystyki słodów.

Pilzneński jest jaśniejszy i bardziej neutralny w smaku i aromacie.

Pale ale jest nieco ciemniejszy i może dawać nuty lekko ciasteczkowe, bardziej słodowe.

Jeśli zależy Ci na wytrawności - idź w pilzneński.

Jeśli wolisz piwa bardziej wyraziste - idź w pale ale (szczególnie brytyjskie, z konkretnej, wskazanej odmiany jęczmienia np. Maris Otter, Halcyon etc.)

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kieruje się raczej w stronę pale ale. Pozostaje jeszcze kwestia chnieli. Nie wiem czy coś z tego zestawu się nada ale z poprzednich wątek zostało mi trochę marynki, lubelskiego, tetnang i magnum. Rzecz jasna będzie trzeba coś dokupić. Macie jakieś propozycje?

Share this post


Link to post
Share on other sites
marynki, lubelskiego, tetnang i magnum

Jakie chcesz mieć piwo?

Jeśli APA czyli American Pale Ale to żaden z chmieli jakimi dysponujesz nie nadaje się w najmniejszym stopniu.

Ewentualnie Marynka / Magnum na goryczkę dla potanienia całości.

 

"Nowofalowe" chmiele to szeroki temat.

Ja poszedłbym albo w CCC: Cascade - Centenial - Columbus (jego na goryczkę możesz zastąpić Magnum imho).

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak spytałem z ciekawości skoro ludzie robią pale ale ze słodu nie-pale ale to dlaczego ichniejsze chmiele mają nie mieć zamienników:) oki więc jak widzę czekają mnie grubsze zakupy. Planuję uwarzyć ok 25l więc 5-5,5kg PA jest konieczne z racji mojej tragicznej wydajności.

Share this post


Link to post
Share on other sites
skoro ludzie robią pale ale ze słodu nie-pale ale to dlaczego ichniejsze chmiele mają nie mieć zamienników:)

1. bo odpowiednikiem hamerykańskich słodów stosowanych do APA jest raczej nasz pilzneński , a nie pale ale

2. bo nie ma "zamienników" chmieli hamerykańskich :D

3 dlaczego hamerykańskie chmiele nie mają zamienników to wymyśl sobie sam :facepalm:

 

EDIT

 

 

 

Ja poszedłbym albo w CCC

dla mnie CCC to Chinook, Citra, Cascade :polew:

Edited by �Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób pół na pół PA i pilzneński, albo 80-85% PA i resztę pszeniczny.

Co do Twoich chmieli to tak jak ktoś wyżej pisał, jedynie magnum na goryczkę, chociaż przy APA nie robiłbym chmielenia na 60 minut, a zaczął od 30 (oczywiście wtedy tylko amerykańce).

I kwiatowych aromatów od chmielu raczej nie powinno być tylko cytrusy, owoce tropikalne, żywiczne itp.

 

A co do Twojej tragicznej wydajności to:

http://twojbrowar.pl/pl/dodatki-piwowarskie/264-kwas-mlekowy-80-100ml.html

http://twojbrowar.pl/pl/laboratorium-piwowarskie/1053-paski-do-pomiaru-ph-52-68-20-sztuk.html

 

PH zacieru powinno wynosić 5,4. Zmierz 10 min po wsypaniu ziarna - pewnie będzie za wysokie, dodaj łyżeczkę kwasu i zmierz ponownie. Po kilku warkach już będziesz "na oko" wiedział ile wlać.

Zobaczysz różnicę w wydajności.

Aha, do wody do wysładzania też trochę dodaj (powiedzmy połowę tego co do gara).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za informacje. Chciałbym już robić zamówienie. Planuję użyć następujących chmieli: cascade, chinook oraz equinox. Co o tym sądzicie? Jakie ilości będą potrzebne, celując w powiedzmy 35-40 ibu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Planuję użyć następujących chmieli: cascade, chinook oraz equinox. Co o tym sądzicie? Jakie ilości będą potrzebne, celując w powiedzmy 35-40 ibu?

 

Tutaj konieczne będzie użycie kalkulatora, np:

https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cascade, chinook, horizon.

 

chinook 15g - 60'

cascade 10g - 20'

horizon 10g - 15'

cascade 10g - 7'

horizon 10g - 7'

cascade,horizon 20g - 0'

 

Wychodzi według tego 39 ibu. Będzie ok z aromatem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, czyli jak dobrze rozumiem chmielenie mam przeprowadzić tak jak napisałem post wyżej z podanymi ilościami + dodać jeszcze ok 40g chmielu na zimno?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak dodasz te 40g na zimno to powinno być ok... w sumie to APA a nie AIPA. Ja standardowo do moich APA daję łącznie ok. 100g chmielu amerykańskiego i jest fajnie aromatycznie więc u Ciebie będzie wystarczająco

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wetnę się, troche-Jancewicz całą setkę na gotowanie? Ew jakie proporcje gotowanie/cicha?

Share this post


Link to post
Share on other sites

APA nie musi być mocno goryczkowa wiec jak wrzucisz w kalkulator i wyjdzie 35 - 40 ibu to będzie w sam raz. Na cichą aby aromat był fajny to tak minimum 60 gramów, a można i więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nathandrel skoro łącznie napisał, że 100g to wygląda na to, że gotowanie 60g i 40g na zimno. Tak właśnie obstawiałem, że będzie odpowiednio. Nie chmieliłem na zimno jak dotąd bo robiłem lagery. A powiedzcie jak to wygląda z syfem po takim chmieleniu? Lubię używać pończochy więc może wrzucę ten chmiel w nią.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wetnę się, troche-Jancewicz całą setkę na gotowanie? Ew jakie proporcje gotowanie/cicha?

 

Ostatnio chmieliłem tak:

Citra 10g - 60'

Cascade 30g - 15'

Citra 40g - na cichą

Cascade 20g - na cichą

 

IBU: ~30

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nathandrel skoro łącznie napisał, że 100g to wygląda na to, że gotowanie 60g i 40g na zimno. Tak właśnie obstawiałem, że będzie odpowiednio. Nie chmieliłem na zimno jak dotąd bo robiłem lagery. A powiedzcie jak to wygląda z syfem po takim chmieleniu? Lubię używać pończochy więc może wrzucę ten chmiel w nią.

 

Chmiel wrzuć luzem a potem po prostu przefiltruj przez pończochę...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.