Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

Słaby aromat chmielowy w moich piwach.

Recommended Posts

Mam problem z wydobyciem aromatów chmielowych w moich piwach. Modyfikacja wody pomaga w odbieraniu goryczki, jest wyraźniejsza i wytrawniejsza. Tylko, że próbuję wydobyć aromat i nic z tego nie wychodzi. Nawet dodawanie większych ilości chmielu w ostatniej minucie gotowania (około 50g) nie pomaga.

Dlatego następnym razem jak będę warzył mam popełnić jeden błąd podczas warzenia piwa. Mianowicie po wrzuceniu chmielu do brzeczki w ostatniej minucie i wyłączeniu gazu, mam zamiar przetrzymać całość jakiś czas zanim nie rozpocznę chłodzenia. Do tej pory wrzucałem chmiel, mieszałem i biegłem by wychłodzić brzeczkę. W browarach sam transfer gorącej brzeczki przez wymiennik ciepła trwa dobre pół godziny. A nie mają problemów z DMS, zatem i ja spróbuję. Macie jakieś sugestie jak to z głową zrobić?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam problem z wydobyciem aromatów chmielowych w moich piwach. Modyfikacja wody pomaga w odbieraniu goryczki, jest wyraźniejsza i wytrawniejsza. Tylko, że próbuję wydobyć aromat i nic z tego nie wychodzi. Nawet dodawanie większych ilości chmielu w ostatniej minucie gotowania (około 50g) nie pomaga.

Dlatego następnym razem jak będę warzył mam popełnić jeden błąd podczas warzenia piwa. Mianowicie po wrzuceniu chmielu do brzeczki w ostatniej minucie i wyłączeniu gazu, mam zamiar przetrzymać całość jakiś czas zanim nie rozpocznę chłodzenia. Do tej pory wrzucałem chmiel, mieszałem i biegłem by wychłodzić brzeczkę. W browarach sam transfer gorącej brzeczki przez wymiennik ciepła trwa dobre pół godziny. A nie mają problemów z DMS, zatem i ja spróbuję. Macie jakieś sugestie jak to z głową zrobić?

Ale przecież sam pisałeś, o tej metodzie, kiedy schładzasz szybko o 20°C, do 80°C i wtedy dajesz dla aromatu.Ja miałem bardzo dobre efekty z tą metodą.

Może warto zastanowić się też nad późnym chmieleniem. Jest ciekawy artykuł na ten temat w Zymurgy, do którego link wrzuciłem we wpisie na blogu.

Co do opóźnienia chłodzenia, to wiele osób chłodzi przez całą noc i nie zgłaszają jakichś strasznych wad. Chociaż podobno DMSu 1/3 populacji nie wyczuwa. A może to był diacetyl.

Edited by kopyr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daję 150g Marynki /hl na 5 minut przed końcem gotowania, potem po jakiś 10 minutach piwo trafia na wymiennik płytowy. Aromat chmielowy jest bardzo intensywny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam problem z wydobyciem aromatów chmielowych w moich piwach. Modyfikacja wody pomaga w odbieraniu goryczki' date=' jest wyraźniejsza i wytrawniejsza. Tylko, że próbuję wydobyć aromat i nic z tego nie wychodzi. Nawet dodawanie większych ilości chmielu w ostatniej minucie gotowania (około 50g) nie pomaga.

Dlatego następnym razem jak będę warzył mam popełnić jeden błąd podczas warzenia piwa. Mianowicie po wrzuceniu chmielu do brzeczki w ostatniej minucie i wyłączeniu gazu, mam zamiar przetrzymać całość jakiś czas zanim nie rozpocznę chłodzenia. Do tej pory wrzucałem chmiel, mieszałem i biegłem by wychłodzić brzeczkę. W browarach sam transfer gorącej brzeczki przez wymiennik ciepła trwa dobre pół godziny. A nie mają problemów z DMS, zatem i ja spróbuję. Macie jakieś sugestie jak to z głową zrobić?[/quote']

Ale przecież sam pisałeś, o tej metodzie, kiedy schładzasz szybko o 20°C, do 80°C i wtedy dajesz dla aromatu.Ja miałem bardzo dobre efekty z tą metodą.

Może warto zastanowić się też nad późnym chmieleniem. Jest ciekawy artykuł na ten temat w Zymurgy, do którego link wrzuciłem we wpisie na blogu.

Co do opóźnienia chłodzenia, to wiele osób chłodzi przez całą noc i nie zgłaszają jakichś strasznych wad. Chociaż podobno DMSu 1/3 populacji nie wyczuwa. A może to był diacetyl.

W sumie można połączyć dwie metody :D. Czyli wrzucić chmiel na koniec gotowania, a następnie schłodzić do 80°C i odczekać godzinkę. Będzie to mój priorytet na następnych kilka warek. :)

 

Edit:

No właśnie samemu warzyłem piwa rok temu w Polsce, nie miałem możliwości szybkiego chłodzenia i aromat był bardziej intensywny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Daję 150g Marynki /hl na 5 minut przed końcem gotowania, potem po jakiś 10 minutach piwo trafia na wymiennik płytowy. Aromat chmielowy jest bardzo intensywny.

Czy zanim całość się schłodzi to część brzeczki jest gorąca i siedzi z chmielem? Jak długo trwa chłodzenie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Któryś z kolegów forumowych zamieścił kiedyś pomiary zawartości olejków lotnych piwie przy różnych czasach gotowania. O ile pamiętam, dla gotowania rzędu 5 minut były lepsze wyniki niż dla 0 minut (dla granulatu). Może spróbuj jednak pogotować 1-5 minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Daję 150g Marynki /hl na 5 minut przed końcem gotowania' date=' potem po jakiś 10 minutach piwo trafia na wymiennik płytowy. Aromat chmielowy jest bardzo intensywny.[/quote']

Czy zanim całość się schłodzi to część brzeczki jest gorąca i siedzi z chmielem? Jak długo trwa chłodzenie?

Chłodzenie 100l trwa około 30 minut.

Można też wlać 10-15% zimnej wody po warzeniu + szybie chłodzenie, też daje dobre efekty.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Daję 150g Marynki /hl na 5 minut przed końcem gotowania, potem po jakiś 10 minutach piwo trafia na wymiennik płytowy. Aromat chmielowy jest bardzo intensywny.

Czyli spokojnie można dawać marynkę na aromat? Jeśli ta to na pewno spróbuję.

Edited by Jejski

Share this post


Link to post
Share on other sites
Daję 150g Marynki /hl na 5 minut przed końcem gotowania' date=' potem po jakiś 10 minutach piwo trafia na wymiennik płytowy. Aromat chmielowy jest bardzo intensywny.[/quote']

Czyli spokojnie można dawać marynkę na aromat?

Oczywiście!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.