Jump to content
Sign in to follow this  
Guest

takie tam BPA

Recommended Posts

Guest

Gryzę się z myślami jakie by tu piwo zmontować w ten niezbyt dobry czas.

Nareszcie w piwnicy temperatura spadła do możliwych do zniesienia zakresów więc biorę się za belgijskie pale ale

Założenia:

Ekstrakt początkowy: 10 może 11 brix - zobaczy się co wyjdzie

Wybicie: ok 28l

Goryczka: max 30 IBU 

- słody:

Pale ale 4,20 kg

Crystal 10L 0,4 kg

Crystal 60L 0,1 kg

-chmiele: 

Marynka ok 20g na 60' (jeszcze sobie przeliczę dokładnie ilość żeby nie przedobrzyć)

Pilgrim 20g na 20'

Pilgrim 25g na 0'

Oktawia 25g na 0'

no i grzybki....

Cóż... jestem otwarty na propozycje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Nie wiem z jakiej słodowni jest ten 10L (dostałem go od kogoś) ale on sam w sobie jest delikatnie ciasteczkowy wiec dodawanie biscuita to trochę przesada. Z drugiej strony daje sporo pełni co przy takim siku się przyda. Bardziej mnie interesuje sprawa drożdży które nie mogą mi za bardzo wytrawić tego piwa a na belgijskich szczepach się za bardzo nie znam.

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiekolwiek płynne do trappistów (nie do saisonów i nie do witów). Który konkretnie szczep to już kwestia gustu. Z Wyeasta Trappist High Gravity albo Belgian Adreness na pewno się sprawdzą. Ewentualnie coś z Fermentum Mobile. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Jakiekolwiek płynne do trappistów (nie do saisonów i nie do witów). Który konkretnie szczep to już kwestia gustu. Z Wyeasta Trappist High Gravity albo Belgian Adreness na pewno się sprawdzą. Ewentualnie coś z Fermentum Mobile. 

Najchętniej z FM - POLISH ONION :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.