Jump to content
Apek

Drugie autorskie piwo z resztek

Recommended Posts

Zostało mi trochę słodów i chmieli zastanawiam się co by wyszło z takiego przepisu czy nie popełniam jakiś karygodnych błędów to ma nie być piwo konkursowe tylko takie do picia na co dzień :)

 

Prośba o opinie i korekty.

 

Słody:

Pale Ale - 5kg

Carapils - 1kg

Wiedeński - 0,5kg

Caramunich® typ I - 0,5kg

 

Chmiele:

Amarillo - 30g - 60 minut

Marynka - 20g - 60 minut

Lubelski - 20g - 10 minut

Amarillo - 20g - na zimno ok 7 dni

 

Drożdże - S-04

 

Z kalkulatora wychodzi:

13,3 BLG

42 IBU

5,5 % ABV

6,6 SRM

 

Zastanawiam się czy nie dokupić jeszcze 50 g jakiegoś chmielu i dać 20g na goryczkę i 30 pod koniec gotowania.

 

prośba o bardziej doświadczonych piwowarów o opinię :)

 

 

Pozdrawiam

Kuba

Edited by Apek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowanie za dużo karmelowych, będzie słodki ulepek. Zmień tak aby łączna ilość karmelowych nie przekroczyła 5 - 7 max 10% (jak lubisz słodkie piwa). Możesz też w ogóle z tych karmelowych zrezygnować, sam wiedeński w tej ilości poprawi odczucie słodowości w piwie. Co do chmielu to napisz co chcesz osiągnąć, mocniejszą goryczkę, smak czy buchający aromat? Osobiście Marynkę dałbym na goryczkę, Lubelski na smak a całość Amarillo na zimno, na nie więcej niż 4 dni. Bedze mniej gorzko ale bardziej aromatycznie. Jeżeli chcesz gorzko i aromatycznie to dokup jakiś aromatyczny amerykański chmiel i wrzuć na zimno, resztę pozostaw jak jest.

 

PS. wątek powinieneś założyć w innym dziale forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Receptury autorskie to miejsce na sprawdzone receptury bardziej niż na dyskutowanie pierwszych pomysłów.

 

Dużo karmeli. Wybrałbym jeden i zmniejszył o połowę.

Piszesz w dziale brytyjskim więc chmieliłbym na goryczkę i aromat bez chmielenia na zimno.

Np. Marynka na goryczkę, Amarillo na smak/aromat. Lubelski bym zostawił. Amarillo go przykryje.

 

np.

 

Zasyp:

Pale Ale - 5kg

Wiedeński - 0,5kg

Caramunich® typ I - 0,25kg

 

Chmielenie:

Marynka (8,8%AA) - 20g - 60 minut

Amarillo (8,8%AA) - 25g - 20 minut

Amarillo (8,8%AA) - 25g - 05 minut

 

Qbrew dla 60% wydajności i 20 litrów liczy 13,5 BLG, IBU 40, 5,3 ABV czyli w ESB się łapie.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałem uzyskać piwo mocno chmielone na goryczkę, mocno goryczkowe o lekkim aromacie amerykańskich chmieli

Lubię piwa goryczkowe nie słodowe. rzeczywiście te słody należą do grupy karmelowych...

Słodu Carapils chciałem użyć dla mocniejszej piany i pełniejszego smaku piwa, może przesadziłem z ilością???

Słodu Wiedeńskiego chciałem użyć dla zmiany barwy piwa na bardziej złoty.?

Słodu caramunich chciałem użyć bo mam resztkę :)

 

Według charakterystyki chmieli to Marynka bardziej nadaje się do chmielenia na goryczkę a Lubelski ma piękny aromat :) stąd te moje wypociny :)

 

Może: 

 

Zasyp:

Pale Ale - 5kg

Wiedeński - 0,5kg

Caramunich® typ I - 0,25kg

 

Chmielenie:

Marynka - 20g - 60 minut

Lubelski - 20g - 10 minut

Amarillo - 50g na zimno ???

 

Chciałbym wykorzystać Lubelski i marynkę bo juz długo leżą ostatnio użyłem je ze słodem Pilzneńskim zasypem 100% i po 2 tygodniach leżakowania jest na razie ok. Brakuje mi trochę ciemniejszej barwy i tego posmaku amerykańskich cytrusów. Może zamiast Amarillo lepiej użyć Citrę? i tak musze amerkańskie dokupić bo nie mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Receptury autorskie to miejsce na sprawdzone receptury bardziej niż na dyskutowanie pierwszych pomysłów.

 

Dużo karmeli. Wybrałbym jeden i zmniejszył o połowę.

Piszesz w dziale brytyjskim więc chmieliłbym na goryczkę i aromat bez chmielenia na zimno.

Np. Marynka na goryczkę, Amarillo na smak/aromat. Lubelski bym zostawił. Amarillo go przykryje.

 

np.

 

Zasyp:

Pale Ale - 5kg

Wiedeński - 0,5kg

Caramunich® typ I - 0,25kg

 

Chmielenie:

Marynka (8,8%AA) - 20g - 60 minut

Amarillo (8,8%AA) - 25g - 20 minut

Amarillo (8,8%AA) - 25g - 05 minut

 

Qbrew dla 60% wydajności i 20 litrów liczy 13,5 BLG, IBU 40, 5,3 ABV czyli w ESB się łapie.

 

 

Sorry jestem tu nowy proszę przenieść post do odpowiedniego działu chyba że mogę to zrobić sam ale nie widzę gdzie :)

 

Pozdrawiam

Kuba

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko teraz wychodzi mi za mało BLG (11,1) chciałbym żeby było powyżej 13 a najlepiej 14 który słód nie wpłynie za bardzo na smak a podniesie BLG ? Pale Ale musiałbym dać 1,5 kg więcej...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.