Jump to content
Sign in to follow this  
Karolus

Klon piwa Dworskiego z browaru Staropolskiego

Recommended Posts

Witam

Pierwsze moje własne zacierane już kończy burzliwą, zaraz będę zlewał na cichą więc fermentator się zwalnia i trzeba coś pomyśleć :)

 

Wczoraj kupiłem w sklepie (głownie ze względu na butelkę) Dworskie z browaru Staropolskiego

po otwarciu miłe zaskoczenie, fajny aromat hmmm kwiatowy (jak na mój mało wyczulony nos) smak słodowy z lekką goryczką a kolor pośredni między słomkowym a bursztynowym (nie mam wyczucia skali więc nie będę strzelał w wartości numeryczne)

 

Podsumowując chciałbym zrobić taką 12L warkę, na opakowaniu była informacja że piwo zrobione jest ze słodu pale i chmielone chmielami sybilla, magnum i Hallertauer Tradition, oraz że ma mieć 12% Ekstraktu i 5,7 Alc.

 

Chciałbym prosić Was bardziej doświadczonych piwowarów o pomoc w ułożeniu receptury, może ktoś z Was miał okazję poznajomić się z tym piwem i opierając się na swoim doświadczeniu coś mi podpowie.

 

Moja wyjściowa propozycja zasypu to:

2,0kg    pale ale

250g     karmelowy 150

100g     caramunich

 

chmielenie

magnum      5g     60min

sybilla          5g     30min

hallertau      5g     15min

 

drożdże S-04

 

Według Brewtargeta powinno wyjść z tego 12L/12,1 BLg, goryczka zbalansowana 24IBU 

 

Co o tym myślicie?

Hallertauer Tradition

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się, że ciut za mało chmielu na smak/aromat... To nie są chmiele super mocno aromatyczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Moja wyjściowa propozycja zasypu to:

Strona browaru podaje tylko pilzneński. Myślę, że tego warto się trzymać.

 

Jaką masz temperaturę w fermentowni? Piwo jest dolniakiem, ale jeśli nie masz lodówki polecałbym drożdże do niemieckich górniaków: Wyeast 1007, Fermentis K-97.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@zasada co do słodu, to pisałem z pamięci i dałbym sobie coś uciąć że był pale ale... ale fakt strona mówi pilzneński, więc oczywiście taki dam

nie mam szans obecnie na fermentacje dolną dlatego pisałem o S-04 (zresztą te mam na stanie po ostatnich zakupach), dużą różnicę mogę wprowadzić proponowane przez Ciebie niemieckie?

 

@jancewicz no właśnie sęk w tym że nie jestem w stanie opisać odczuć smakowych (odnośnie goryczki i jej zbalansowania) a co tu dopiero mówić o doborze chmielu.... jakie zmiany byś proponował?

jak pisałem piwo było lekko gorzkawe z wyraźną słodyczą i aromatem kwiatowym (ten aromat to chyba z sybilli, wiec może ją przesunąć i dodać na ostatnie 15min razem z hallerau, ew może zamiast niego, a zwiększyć ilość do 12,5-15g?)

 

W domu mam jedynie marynkę i lubelski, prawdę mówiąc kupowanie kolejnych 3 x 50g chmielu nie jest zbyt atrakcyjnym pomysłem, ale piwko było na tyle fajne że chętnie bym spróbował uwarzyć coś podobnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dużą różnicę mogę wprowadzić proponowane przez Ciebie niemieckie

Szczególnie te 1007 i inne koelshowe wspierają aromaty kwiatowe. Mi wyszły właśnie takie kwiatki w tym piwie: #25 FAH Maltańskie

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

ten aromat to chyba z sybilli

 

Też mi się tak wydaje; ja bym nie przesuwał ale zwiększył ilość (dodatkowo jakieś minimum 20g) na ostatnie 5-10 minut. Skoro piszesz, że był aromat kwiatowy to 5g Sybilli tego nie da w 12l warce. Ostatnio robiłem single hop na Sylbilli i na 25l warkę użyłem 100g na 10 minut. Przy rozlewie nie było jakiegoś super szału chmielowego... ale oczywiście był wyczuwalny. Z czasem, po ułożeniu w butelkach, powinien być bardziej wyrazisty.

U Ciebie jest chmielu ewidentnie za mało... Dodatkowo zamienił bym też miejscami z hallertau (sybillę sypnij później).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brak mi doświadczenia w "czytaniu" tego co pokazuje brewtarget 

post-16290-0-27870300-1503476169_thumb.png

ale jak zwiększyłem ilość chmielu jak na załączonym zrzucie ekranu to wskaźnik goryczki mam na poziomie "Mocna goryczka" i prawie 32IBU.... tak na "chłopski rozum" to nie do końca to co chciałbym osiągnąć, no chyba że nie warto sugerować się tym wskaźnikiem...

 

Acha, zacieranie planuje jedno temperaturowe w ~68 +/- 2 (pewnie większej stabilności w garze aluminiowym nie uda mi się osiągnąć)

95% wydajności wpisałem na podstawie poprzedniego warzenia... wiem że dużo, ale cóż... tak mi wyszło z pomiarów

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Brak mi doświadczenia w "czytaniu" tego co pokazuje brewtarget 

attachicon.gif2017-08-23.png

ale jak zwiększyłem ilość chmielu jak na załączonym zrzucie ekranu to wskaźnik goryczki mam na poziomie "Mocna goryczka" i prawie 32IBU.... tak na "chłopski rozum" to nie do końca to co chciałbym osiągnąć, no chyba że nie warto sugerować się tym wskaźnikiem...

 

Acha, zacieranie planuje jedno temperaturowe w ~68 +/- 2 (pewnie większej stabilności w garze aluminiowym nie uda mi się osiągnąć)

95% wydajności wpisałem na podstawie poprzedniego warzenia... wiem że dużo, ale cóż... tak mi wyszło z pomiarów

BS2 zawsze mi pokazuje ze mocna goryczka. Ten wskaźnik dosyć luźno opisuje rzeczywistość ;)

Zapewne w BT też jest podobnie :)

32 IBU nie zabije Cie goryczą - w sam raz ;)

Ze swojej strony polecam szczep FM42 :)

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Brak mi doświadczenia w "czytaniu" tego co pokazuje brewtarget 

attachicon.gif2017-08-23.png

ale jak zwiększyłem ilość chmielu jak na załączonym zrzucie ekranu to wskaźnik goryczki mam na poziomie "Mocna goryczka" i prawie 32IBU.... tak na "chłopski rozum" to nie do końca to co chciałbym osiągnąć, no chyba że nie warto sugerować się tym wskaźnikiem...

 

Acha, zacieranie planuje jedno temperaturowe w ~68 +/- 2 (pewnie większej stabilności w garze aluminiowym nie uda mi się osiągnąć)

95% wydajności wpisałem na podstawie poprzedniego warzenia... wiem że dużo, ale cóż... tak mi wyszło z pomiarów

BS2 zawsze mi pokazuje ze mocna goryczka. Ten wskaźnik dosyć luźno opisuje rzeczywistość ;)

Zapewne w BT też jest podobnie :)

 

hmmmm może coś w tym jest, w stoucie który kończy fermentować w brzeczce praktycznie chmiel był nie wyczuwalny, ale na fermentacji jak bombelkuje to tak od 3-4 dnia już bardzo ładnie z rurki wania :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

ale jak zwiększyłem ilość chmielu jak na załączonym zrzucie ekranu to wskaźnik goryczki mam na poziomie "Mocna goryczka" i prawie 32IBU.... tak na "chłopski rozum" to nie do końca to co chciałbym osiągnąć, no chyba że nie warto sugerować się tym wskaźnikiem...

 

To proste: zwiększając chmielenie na smak / aromat zmniejszasz ilość chmielu na goryczkę; daj więc odpowiednio mniej magnum na 60'

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

ale jak zwiększyłem ilość chmielu jak na załączonym zrzucie ekranu to wskaźnik goryczki mam na poziomie "Mocna goryczka" i prawie 32IBU.... tak na "chłopski rozum" to nie do końca to co chciałbym osiągnąć, no chyba że nie warto sugerować się tym wskaźnikiem...

 

To proste: zwiększając chmielenie na smak / aromat zmniejszasz ilość chmielu na goryczkę; daj więc odpowiednio mniej magnum na 60'

 

to może tak:

5g magnum na 60min

5g hallertau na 30min (a może dać 10g?)

20g sybilly na 15min

 

swoją drogą wiecie może czy BT bierze pod uwagę do wyliczania goryczki inne parametry poza zawartością alfa kwasów? w bazie BT nie znalazłem sybilli wpisałem jej parametry na podstawie wiki, wpisując środkowe wartości z poszczególnych zakresów podanych w tabeli na wiki 

Share this post


Link to post
Share on other sites
swoją drogą wiecie może czy BT bierze pod uwagę do wyliczania goryczki inne parametry poza zawartością alfa kwasów?

 

Aby właściwie skalkulować goryczkę (oprócz długości gotowania i parametrów dot. chmielu - zawartość AA, waga, granulat/szyszka) potrzebne są jeszcze takie dane jak gęstość brzeczki i jej objętość

 

 

 

w bazie BT nie znalazłem sybilli wpisałem jej parametry na podstawie wiki, wpisując środkowe wartości z poszczególnych zakresów podanych w tabeli na wiki

 

Nie masz na opakowaniu zawartości AA?

Edited by Jancewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

swoją drogą wiecie może czy BT bierze pod uwagę do wyliczania goryczki inne parametry poza zawartością alfa kwasów?

 

Aby właściwie skalkulować goryczkę (oprócz długości gotowania i parametrów dot. chmielu - zawartość AA, waga, granulat/szyszka) potrzebne są jeszcze takie dane jak gęstość brzeczki i jej objętość

 

 

 

w bazie BT nie znalazłem sybilli wpisałem jej parametry na podstawie wiki, wpisując środkowe wartości z poszczególnych zakresów podanych w tabeli na wiki

 

Nie masz na opakowaniu zawartości AA?

 

AA to alfa kwasy prawda?

właśnie chodzi mi o to czy pozostałe parametry jakie można podać przy wprowadzaniu chmielu do bazy BT są istotne dla wyliczeń, czy tylko informacyjne

co do samej wartości AA to też w różnych sklepach różnie ją podają.... na wiki jest podany zakres 6,5-8, sklep w którym będę kupował podaje 7%, dlatego przy wprowadzaniu chmielu do bazy wpisałem środkową wartość z zakresu czyli 7,25%

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

na wiki jest podany zakres 6,5-8

 

...dlatego, że zawartość AA z różnych latach i ze zbiorów na różnych plantacjach może się różnić w ramach jednej odmiany chmielu. Ty oczywiście, jak już będziesz znał, podaj dokładnie wartość z opakowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.