Jump to content

Recommended Posts

Hej.

To mój pierwszy post więc witam wszystkich,

nazywam się Krzysiek, mieszkam w Radomiu,

żeby było weselej aktualnie na co dzień pracuję w dużym browarze koncernowym w dziale rozlewów :)

 

Jednak ni jak ma się to do moich preferencji piwnych, jestem otwarty, lubię nową falę, ale doceniam też ostatnio odchodzące do lamusa lagery, uwielbiam portery, sporo jeszcze stylów nie skonsumowałem.

 

Na dniach mam zamiar zakupić (prawdopodobnie w BA) sprzęt dla domowego piwowara oraz jakiś pakiet surowców na piwko odpowiednie do sporządzenia w temp. pokojowej.

 

Mam nadzieję zarazić się tym sportem na dobre, bo póki co chłonę teorię z YT i różnych artykułów i temat jest bardzo ciekawy.

 

Kiedyś próbowałem bawić się w wino domowe ale nie podszedłem do tego należycie a i owoce nie były pierwszej jakości.

 

Także jeszcze raz, witam Wszystkich forumowiczów i liczę na Waszą wiedzę i pomocną dłoń.

 

Pozdrawiam,

Krzysiek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, część i czołem!

Wiedzy i niewiedzy Ci u nas dostatek :) Z piwami fermentowanymi w temperaturze pokojowej może być różnie, najlepiej podeszły by drożdże kveik. Większość drożdży lubi temperaturę fermentacji do około 20°C, czyli temp. otoczenia powinna być w okolicach 16-18°C. Ale nie znam wszystkich możliwości, więc bardziej doświadczeni pewnie zaraz coś doradzą. ;)

 

Udanych warek życzę :)

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Edited by Enethion

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Dobrze wiedzieć że w tym naszym Radomiu, coraz więcej osób interesuje się piwowarstwem domowym ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Radom miasto cudów, chytrej baby i komendy wojewódzkiej policji :D

Spox -  warto byłoby samemu złożyć sobie komplecik bez korzystania z gotowych zestawów.

Wiesz.... żeby nie płacić 2 razy...

np. taka kapslownica ręczna z zestawu to chłam w porównaniu do pare dych droższej droższej grifo lub grifo HD

To samo jeśli chodzi o kadź filtracyjną - srajwężyk nie do przebicia jest

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do filtracji jeszcze polecę sito-pokrywkę na patelnię z pewnego szwedzkiego sklepu z wyposażeniem domu. W ogóle można tam znaleźć sporo relatywnie taniego i dobrego sprzętu (np. elektroniczny termometr z timerem).

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Share this post


Link to post
Share on other sites

WOW, zaskakująco szybkie odpowiedzi na post powitalny :)

Dzięki bardzo za pierwsze porady, muszę jeszcze to przegryźć i przeszperać net za sprzętem, skorelować to z moim skromnym funduszem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć! Zachęcam też do odwiedzin na fb radomscy piwowarzy domowi.

 

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do filtracji jeszcze polecę sito-pokrywkę na patelnię z pewnego szwedzkiego sklepu z wyposażeniem domu. W ogóle można tam znaleźć sporo relatywnie taniego i dobrego sprzętu (np. elektroniczny termometr z timerem).

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Jaka jest średnica tej pokrywki ?

 

 

 

Wysłane z mojego Metal przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wlasnie zakupilem. Bede testowac

 

Wysłane z mojego Metal przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

tutaj służyło przy filtracji weizena i wiem, że to nie jedyny piwowar korzystający z FD by IKEA.

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.