Skocz do zawartości

Zatrzymanie fermentacji S-33


Frona

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Refraktometr z ATC.  Zamieszałem i wstawiłem do 23C temperatura warki wzrosła nieznacznie. Zmierzę BLG za 2 dni.   

Perunie - widzisz i nie grzmisz...  :facepalm:

po 1 refraktometr wyskalowany jest w brix

po 2 alkohol bardzo mocno zmienia odczyt refraktometru (zawyża)

po 3 masz prawidłowe odfermentowanie

po 4 naucz się korzystać z tego urządzenia

 

 

Jeronie, o ile fajniejszy bylby Twoj post bez tego "po 4", ktore brzmi mniej wiecej jak "patrz, jaki z ciebie debil!".

:-)

 

jak se waćpan życzy :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mibor dał Ci link do przelicznika przekłamania refraktometru ( https://brewness.com/calculator/pl/gravity-correction ), bo refraktometr przekłamuje gęstość brzeczki po fermentacji, spławik nie przekłamuje. Wklepujesz to tak jak na załączonym obrazku i masz twoje odfermentowanie. Idź i czytaj forum. https://imgur.com/a/b466C

Edytowane przez dwesoly
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.