Jump to content
Sign in to follow this  
garot

Chmiel zielarski

Recommended Posts

Witam

 

Czy do chmielenia na zimno brewkitu można użyć chmielu takiego zwykłego w szyszkach ze sklepu zielarskiego? Czy do piwa są jakieś inne te chmiele? Po prostu mam taki na stanie i nie wiem czy mam kupić jakiś inny.

 

Jestem w trakcie fermentacji mojej 2 warki z brew-kitu. Jest to Porter Ruby Coopers z dodatkiem ciemnego ekstraktu słodowego 1,7kg i około 0,5kg jasnego (został z poprzedniego bittera) i S04. Fermentuje się w temp, 18 stopni w styropianowej lodówce.

 

Pomiary to 13,5 BLG początkowe i po 9 dniach 4,5 blg. Zastanawiam się aby na dniach przelać na cichą i dodać chmiel gdyż dzisiaj jak próbowałem po mierzeniu zielone piwo to jakieś trochę słabo chmielone i paloności mało. 4 dni temu jak mierzyłem 1 raz to było fajnie palone i czuć goryczkę.

Edited by garot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze, zastanów się po co chcesz chmielić na zimno portera. W tym piwie to raczej nietypowy pomysł.

Chmielenie na zimno używa się przede wszystkim dla uzyskania aromatów, więc używa się odmian aromatycznych. Niewiadomej odmiany chmiel ze sklepu zielarskiego raczej nie wniesie nic ciekawego.

 

Jeśli brakuje ci goryczki to powinieneś raczej pomyśleć o herbatce chmielowej http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie#Herbatka_chmielowa_.28hop_tea.29lub ekstrakcie izomeryzowanym. Tutaj też niewiadomy chmiel nie jest dobrym pomysłem, bo dobrze byłoby znać zawartość alfakwasów.

 

Za pierwszym razem też dawałeś ekstrakt czy może cukier. Jeśli cukier albo jasny ekstrakt, to mogłeś mieć po prostu wyższe odfermentowanie - mniej słodkie piwo wydawało się bardziej gorzkie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystkie źródła mówią, że chmiel dziki i ozdobny nie nadają się do celów piwowarskich, a taki to najprawdopodobniej będzie. 

Jeżeli piwo jest dla Ciebie zbyt mało gorzkie to dodanie chmielu na zimno nie zwiększy goryczy. Musiał byś zrobić "herbatkę chmielową" i dodać do piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dziękuję za porady, nie wiedziałem ze coś takiego się stosuje. Czy mogę prosić o informację jaki chmiel kupić do takiego portera? czyli wystarczy że ugotuje go w wodzie i samą tą wodę dolać? czy mogę zrobić to razem z glukozą odliczoną do refermentacji i razem gotować, odcedzić chmiel i przelać wszystko?

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.piwohejt.pl/chmielenie-alternatywne/Tu masz opisane w miarę jak to ma wyglądać. Chmiel na goryczkę powinien mieć dużo alfa kwasów, im więcej tym więcej goryczki wniesie. Nie możesz razem z glukozą, wzrost gęstości zmniejsza rozpuszczalność żywic chmielowych i masz słabszy efekt, szkoda chmielu

 

Dziękuję za odpowiedź!! Bardzo przydatny link, przeczytałem wszystko :) teraz już wiem co muszę zrobić, pozdrawiam!

 

@koval_blazej - pierwszy raz robię piwo porter, zostało mi z poprzedniego trochę jasnego ekstraktu słodowego. wydaje mi się że trochę mało jest goryczki i paloności gdy je próbowałem. Choć przy pierwszej próbie było idealnie.

Edited by garot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.