Jump to content
robson6oo

Czosnek, chrzan w piwie.

Recommended Posts

Witam

 

Czy ktoś z was ma doświadczenia z piwem zawierającym chrzan bądź czosnek? Jeśli tak, to czy ze względu na właściwości baketriobójcze nie zaburzają one fermentacji piwa?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy drożdże są bakteriami? 

 

Nawet jakby było coś na rzeczy, to zawsze można dać dodatki na cichą. Były takie piwa komercyjnie, więc się da. Z czosnkiem Kormoran, a z chrzanem Piwoteka. Mieliśmy też grodziskie z chrzanem na konkursie w Grodzisku, zarówno rok temu jak i 2 lata temu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie no, grzybkami.

 

W każdym razie czytałem o zaburzaniu fermentacji, jednak nigdzie ten wątek nie został rozwinięty. Myślałem właśnie o fermentacji cichej, przypadki piw komercyjnych znam, tylko nie były one zapewne refermentowane.

Edited by robson6oo

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to mówię, że na konkursie były domowe grodziskie z chrzanem, które zapewne były refermentowane. Ja bym się raczej nie przejmował dopóki nie używasz jakichś kosmicznych ilości (o ile problem faktycznie występuje, bo nie czytałem o tym).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.