Jump to content
Sign in to follow this  
Sabo

Ilość wody a ilość piwa

Recommended Posts

Witajcie, gdy zacieram robię to tak:

Zacieranie robię w 12 l wody, i wysładzam dodatkowymi 12 l wody.

 

Wychodzi w miarę 20 l brzeczki do fermentacji, ale gdy zlewam na cichą zostało mi teraz 16 l piwa bez osadu, tak powinno zostać? Czy podczas zacierania dodawać więcej wody?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witajcie, gdy zacieram robię to tak:

Zacieranie robię w 12 l wody, i wysładzam dodatkowymi 12 l wody.

 

Wychodzi w miarę 20 l brzeczki do fermentacji, ale gdy zlewam na cichą zostało mi teraz 16 l piwa bez osadu, tak powinno zostać? Czy podczas zacierania dodawać więcej wody?

Ilość wody do uwarzenia 20 L to z grubsza:

- zacieranie: 3 x waga słodów

- wysładzanie: 22L - ilość wody do zacierania + ilość kg słodu

 

Czyli dla warki 5 kg słodu: 15 + 22 - 15 + 5 = 27L

 

Coś za duże masz te straty na przelewaniu, u mnie to niecały litr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma zasady. Zalezy jaka metoda zacierania i czy chcemy sie trzymac zalozonego BLG. Ja ostatnio robilem Schwarzbier i zuzylem ponad 30L wody. Ostatecznie otrzymalem ok. 25L piwa. Wysladzalem tak dlugo, az brzeczka osiagnela zalozone BLG.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie ma zasady. Zalezy jaka metoda zacierania i czy chcemy sie trzymac zalozonego BLG. Ja ostatnio robilem Schwarzbier i zuzylem ponad 30L wody. Ostatecznie otrzymalem ok. 25L piwa. Wysladzalem tak dlugo, az brzeczka osiagnela zalozone BLG.

Ze 3 litry to w gotowaniu odparowały, a gdzie woda w młócie? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisałem "ponad", bo nie pamietam dokladnie. 3L w mlocie i pewnie z 3L odparowaly, moze z litr strat przy przelewaniu. Czyli musialem zuzyc jakies 31-32L

Share this post


Link to post
Share on other sites

W niedziele warzylem Pilsa. Poszlo 33L wody. Uzyskalem 23L brzeczki nastawnej. Czyli 10L "w komin" poszlo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.