Jump to content
Sign in to follow this  
Karolus

Brewtarget - gdzie robię błąd?

Recommended Posts

Mam na swoim koncie kilka warek, ale większość z brewkitów, do tej pory tylko raz zrobiłem warkę w oparci o nie chmielony ekstrakt i wczoraj pierwszą zacieraną, we wszelkich obliczeniach posiłkuje się brewtargetem i.... no właśnie i tu mam jakiś problem.

Warka z ektraktu (1,7kg WES jasny, 200g palony jęczmień, 100g czekoladowy, 250g laktozy, 300g cukru) według programu miała mieć 13,8Blg a z pomiaru wyszło mi ~15 w 20l (mierzone w ~28C)

 

wczoraj pierwsza warka zacierana (2kg pale ale, 250g czekoladowy 400, 100g palony jęczmień, 100g karmelowy 300, 100g płatki jęczmienne, 250g laktozy) według programu  13,7Blg w 10,5l wyszło mi ponad 17 pomiar w ~27C.

 

Ktoś ma pomysł gdzie robię błąd? jakiś parametr źle ustawiony w setupie???

 

raczej spodziewałbym się błędu w drugą stronę, wtedy wytłumaczeniem mogłaby być marna wydajność, ale jeśli otrzymuje wyższe Blg to nie bardzo rozumiem o co chodzi

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam 

Jakie masz ustawienia jeśli chodzi o parametry sprzętu ? litraż ? wydajność ustawioną w programie ?

Może tutaj znajdziesz odpowiedz - http://www.piwo.org/topic/4431-program-brewtarget-pomoc-dla-uzytkownikow/

Osobiście mam ustawioną wydajność w programie na 80- 85 % i wtedy to co wychodzi realnie ma pokrycie w wyliczeniach programu 

Potrzebowałem kilku warek aby dograć posiadany sprzęt z programem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wystarczy po pierwszej warce wpisać parametry jakie uzyskaliśmy i program wyliczy wydajność, a następnie przy następnej wpisać uzyskaną wydajność, mi wychodzi stale 80-83%

Share this post


Link to post
Share on other sites

żeby program wyliczył mi zbliżone Blg do zmierzonego musiałbym ustawić wydajność na 100%

 

liczyłem wydajność ze wzoru (ilość litrów brzeczki * jej Blg *1.05)/(ile kg zasypu) i wyszło mi ~69%

 

co jest nie tak??

Edited by Karolus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pokaż  na screenach ustawienia sprzętu, zacieranie i składniki fermentacji. Bo bez tych informacji, to możemy sobie tylko wróżyć...

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie racje od tego powinienem zacząć  :)

tu jest mój garnek:

post-16290-0-83827400-1503230089_thumb.png

tu schemat zacierania

post-16290-0-80946700-1503230081_thumb.png

a tu "wkład" zacierany

post-16290-0-50352800-1503230074_thumb.png

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wpisuj wyliczoną wielkosc warki w docelową wielkosc warki i wyliczone blg powinno byc juz blizsze zmierzonego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak na moje oko to program jest ustawiony ok, nie mam pewności co do ekstraktywności słodów, np. ja ustawiłem sobie pale ale / pilzneński na 82%, to co podaje producent to wartość minimalna.

 

Co ciekawe na moich słodach wyszło mi 15,1 Blg (dla twojego zasypu, ustawiłem też takie same ekstraktywności, masy itd.), nie dawało mi to spokoju więc, pokombinowałem trochę w programie i prawdopodobnie różnice wynikają z innych ustawień wilgotności dla słodów - ja mam ustawione na 0 (sam swoje słody dodawałem), ale gdy zwiększę wilgotność dla słodu, to mi zimniejsza blg. Prawdopodobnie jest to uwzględniane przy liczeniu masy zasypu.

Szczerze mówiąc, nie wiem jak jest "prawidłowa" wilgotność, nie mam możliwości jej zmierzenia w domu, a w programie ma ona wpływ na blg...

Złoży się kilka takich drobnych różnic do kupy i wyniki się zmieniają.

 

Sprawdziłbym jeszcze spławik (bo zakładam ze spławikiem mierzyłeś blg) czy nie przekłamuje.

 

Te 10,5 litra to w jakiej temperaturze było? Bo jak na gorąco, to po schłodnieniu miałbyś jednak nieco mniej - woda w 100°C zwiększa swoja objętość o około 4% w stosunku do 20°C, więc docelowo będziesz miał np 10,1 l a nie 10,5 l po schłodzeniu. Gdy wprowadzisz te skorygowaną wartość do programu to znów ci podbije blg.

 

Proponowałbym pousuwać składniki obecne domyślnie w programie, pododawać swoje, z własnymi parametrami, zawsze to mniejszy bajzel w bazie danych.

 

Koniec końców, program to i tak tylko jakiś punkt wyjściowy, w rzeczywistości jest za dużo czynników wpływających na wydajność, śrutowanie, wysładzanie itd., więc bym się tym nie przejmował, bo przy każdym kroku i tak mamy jakąś niedokładność, błąd pomiaru, niedokładność masy itd, a program jak to program liczy co mu się każe. Moim zdanie po prostu złożyło się kilka takich czynników u ciebie i stąd różnice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"spławik" sprawdzony w wodzie o temp ~20C wskazuje zero

a objętość mierzona w temp ~27C

 

pewnie jest jak mówisz, procent tu procent tam i jak wszystko trafi się na plus to wynik leci w górę

jak widać za dużo zmiennych wpływa na wynik końcowy i wygląda na to że program nie zastąpi doświadczenia własnego :)

Edited by Karolus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.