Jump to content
malpitrzon

Ekstrakt słodowy niechmielony - Hefeweizen

Recommended Posts

Cześć,

 

co prawda jestem już po 7 warkach z zacieraniem ale... dla odmiany chcę teraz zrobić jedno piwo z ekstraktu, chodzi o to żeby było szybko i przyjemnie a jednocześnie jak najlepiej jakościowo - z racji, że do ekstraktów nie będę jakoś często wracał to nie zależy mi na najtańszych składnikach - chyba, że nie widać różnicy:)

 

Wybór padł na hefeweizena, no i mam w związku z tym kilka pytań:

 

1) nie mogę znaleźć opinii o Weyermann Bavarian Hefeweizen. Słody chyba mają dobre więc obstawiam, że ekstrakt też powinien być dobry. Ktoś używał? Są jakieś lepsze?

 

2) co prawda mam kolbę i mieszadło magnetyczne ale... to ma być taka szybka i przyjemna warka więc planuję zadać Drożdże White Labs PurePitch WLP380 Hefeweizen Ale IV 35 ml bezpośrednio do fermentora. Dadzą radę prawda? No i czy w przypadku hefeweizena czuć dużą różnicę między sucharami i płynnymi?

 

Co do chmielenia i fermentacji to będę sugerował się przepisami z Wiki z działu "receptury ze słodów".

 

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

2) Tak, płynne są znacznie lepsze niż suche. Mogę z szczerze polecić nasze polskie płynne drożdże FM41 'Gwoździe i banany', spokojnie możesz wlać fiolkę bezpośrednio do fermentora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

nie mogę znaleźć opinii o Weyermann Bavarian Hefeweizen. Słody chyba mają dobre więc obstawiam, że ekstrakt też powinien być dobry. Ktoś używał? Są jakieś lepsze?

 

Tych nie testowałem. Miałem okazję warzyć z ekstraktu Bruntal i piwo wyszło bardzo dobre. Podejrzewam, że ekstrakt Weyermann jest nie gorszy (a może nawet lepszy). Zwróć tylko uwagę na stosunek "pszenicy" do "jęczmienia" w tym ekstrakcie. Jak robiłem z WESa to wyszło zbyt kwaskowate bo zawartość pszenicy stanowiła 80% (trzeba było więc skorygować zwykłym ekstraktem jęczmiennym). Bruntal był ok bo stosunek ten stanowił 60/40.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

nie mogę znaleźć opinii o Weyermann Bavarian Hefeweizen. Słody chyba mają dobre więc obstawiam, że ekstrakt też powinien być dobry. Ktoś używał? Są jakieś lepsze?

 

Tych nie testowałem. Miałem okazję warzyć z ekstraktu Bruntal i piwo wyszło bardzo dobre. Podejrzewam, że ekstrakt Weyermann jest nie gorszy (a może nawet lepszy). Zwróć tylko uwagę na stosunek "pszenicy" do "jęczmienia" w tym ekstrakcie. Jak robiłem z WESa to wyszło zbyt kwaskowate bo zawartość pszenicy stanowiła 80% (trzeba było więc skorygować zwykłym ekstraktem jęczmiennym). Bruntal był ok bo stosunek ten stanowił 60/40.

 

 

W specyfikacji ściągniętej ze strony producenta ani słowa o stosunku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

FM41 'Gwoździe i banany' nie ma ich w Browamatorze a tylko u nich widzę Weyermanna więc dam White Labs.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podobno "gwoździe i banany" dają bardzo mało gwoździ.

Podobno... Używałem dwa razy i w zależności jak poprowadzisz fermentację to dostaniesz piwo z balansem w stronę goździków lub bananów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedy jakie dostanę? Rozumiem że w niższych dostanę goździki, a w wyższej banany. Podasz jakieś konkretne temperatury? Bo właśnie mam piwo na nich fermentujące.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.