Jump to content
Sign in to follow this  
szczepano

Niska temperatura na cichej a refermentacja

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie czy jak na cichej fermentacji temperaturę obniżyłem do 12st, żeby chmiel na zimno opadł lepiej (trzy dni 19st i jeden 12st) to czy nie będzie problemów z refermentacją. Mianowicie czy drożdże górnej fermentacji całkowicie nie "posnęły" i czy się "obudzą"? Piwo w fermentorze to AIPA 14blg na gęstwie M44 (Mangrove Jack).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chciałeś robić coldcrash to powinieneś obniżyć temperaturę piwa znacznie poniżej tych 12 stopni, powiedzmy w okolice 0-5. Co do samej ruchliwości drożdży i refermentacji to nie masz się czym martwić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A po coldcrash nie ma problemu z refermentacją? Bez dodatkowych drożdży ruszą?

Ruszą spokojnie,ja trzymałem chyba 4dni w temperaturze 2-3stopnie. Nagazowały,tylko troszkę dłużej to trwało niż zwykle.

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...