Jump to content
Hobbysta

Sposoby na utrzymywanie odpowiedniej temperatury przy fermentacji.

Recommended Posts

Witam, mam kolejne pytanie. Otoz piwo fermentuje mi w piwnicy. Z początku sądziłem ze temperatura bedzie idealna, a moze nawet odrobine za niska, ale oczywiście na przekór moim wszelkim hobby musiało byc na odwrót. Mam za wysoka temperaturę o około 2°C. Pytanie jak utrzymać niższa temperaturę na stałe bez jakiegos wielkiego majsterkowania. Zastanawiałem sie nad paroma możliwościami na przykład:

- obudowa na fermentor ze styropianu z miejscem na butelki z lodem/zimna woda.

- mala lodówka

-połączenie obu pomysłów: lodówka w jakis sposob zastąpiła by butelki z woda.

Jesli znalazły się juz na forum jakies lepsze pomysły to śmiało podsyłajcie linki. Pare możliwości juz tutaj znalazłem, ale nie na moje warunki.

Edited by Hobbysta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepsza opcja to lodówka, a najmniej majsterkowania to sterownik Pamel PRT1. Wtykasz do prądu, ustawiasz temperaturę i śmiga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam małą lodówkę, akurat na wiaderko 33l. Steruję STC-1000. Gdy temperatura jest za wysoka to włącza agregat, gdy za niska włącza element grzejny zrobiony z żarówki 25W zawiniętej w folię aluminiową. Lodówki nawet nie przerabiałem. Jak dobrze pokombinujesz to taki zestaw ogarniesz za 200-250 zł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak ten sterownik wykorzystać? Podłącza się go wlasnie do takiego pudła styropianowego?

Nie, on steruje lodówką, wyłącza jej dopływ prądu jak temperatura osiągnie zakładaną i włącza jak wzrośnie, oczywiście z pewnym zakresem histerezy, żeby nie załączało się co chwilę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepsza opcja to lodówka, a najmniej majsterkowania to sterownik Pamel PRT1. Wtykasz do prądu, ustawiasz temperaturę i śmiga.

+1

 

Wydatek rzędu 100zł + cena lodówki, czyli jak się dobrze trafi to 100-200zł, a wygoda i dokładność kontroli nad fermentacją tak wysoka, że bez wahania dałbym jeszcze więcej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zakupiłem na Ali staerownik inkbird z długą sondą. Sonda poprzez uszczelkę w deklu fermentora mierzy mi precyzyjnie temperaturę piwa. Pełna kontrola. Bardzo polecam sprzęt. Jednak trochę drożej niż STC czy Pamel.

 

http://s.aliexpress.com/QfqYBJNB

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najprostsza opcja to skrzynia ze styropianu i zamrożone pety. Koszt niewielki, skuteczne chłodzenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skrzynia jest prosta do zrobienia, ale czy lepsza od lodówki? Wątpię. Też polecam sterownik inkbirda, sonda do lodówki, do tego np kabel grzewczy, lodówkę i kabel podłączasz do sterownika. Tak działa też pamel, ale z tego co widzę, to nie PRT1, tylko wersja HOTCOLD, ale taka wersja kosztuje 220 na stronie pamela.

 

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Edited by mrmrooz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skrzynia jest prosta do zrobienia, ale czy lepsza od lodówki? Wątpię. Też polecam sterownik inkbirda, sonda do lodówki, do tego np kabel grzewczy, lodówkę i kabel podłączasz do sterownika. Tak dawno dziadka pamel, ale z tego co widzę, to nie PRT1, tylko wersja HOTCOLD, ale taka wersja kosztuje 220 na stronie pamela.

Z pewnoscia nie jest lepsza, ale jest dobrym rozwiazaniem, gdy mamy ograniczony budzet. Zmontowanie takiej lodowki zajmuje kilka minut i kosztuje kilkanascie zlotych. Wystarczy regularnie wymieniac zmrozone PETy i gitarka bedzie grala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko, że jak na lodówce mam kaprys zrobić lagera w 8C to naciskam kilka razy guzik i tyle. Jak chce sobie zrobić fermentację z temperaturą rosnącą o 1C na dobę to naciskam raz na dobę 1 guzik i mam. W styropianowym pudle jednak trzeba trochę pokombinować ile tych petów wsadzić, co jaki czas wymieniać, itd. aby osiągnąć pożądaną temperaturę. 

 

Nie krytykuję oczywiście styropianowych pudeł. Jak ktoś zaczyna przygodę i chce mieć sensowne temperatury fermentacji to jak najbardziej warto. Ale porównywanie komfortu lodówki do pudła to nieporozumienie. Jeśli ktoś trochę piwa uwarzył i wie, że to hobby wessało go już na stałe, to zamiast kupować refraktometry, phmetry, jakieś wymyślne filtratory i inne pierdoły, moim zdaniem o wiele bardziej warto tę kasę wyłożyć na lodówkę ze sterownikiem, bo z fermentacją można robić co się chce. A wszyscy wiemy, że fermentacja jest kluczowa do zrobienia dobrego piwa, a dopiero potem cała reszta. 

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiadomo że w pojemniku nie będzie cudu, choć niektórzy tu na forum chwalili się naprawdę mocnym zbiciem temperatuy-w pierwszym poście padły słowa "niskim kosztem" i "bez zbędnego majsterkowania" i stąd sugestia o skrzynce-tania i dająca dobre efekty w stosunku do poniesionych kosztów, a najtrudniejsza część to naostrzyć porządnie nóż żeby się styropian dobrze ciął. Lodówka ze sterownikiem bije skrzynkę na głowę, sam jestem na etapie poszukiwania odpowiedniej lodóki z drugiej ręki-też nie jest to takie proste, no chyba że masz $$$ żeby brać nową ze sklepu, to wtedy hulaj dusza :)

Edited by Nathandrel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niektórzy tak jak ja mają niestety inny problem z lodówką. O ile kasa by sie znalazła (wiem, że będę warzył długo) o tyle prądu w piwnicy znaleźć nie mogę niestety :) Stąd zostaje mi pudło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najtańszy  ;) W swojej musiałem zrobić upgrade bo nie wytrzymała dolna szyba na której stało wiaderko. Teraz dolna półka jest z pleksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Jak się tak zastanowicie i policzycie, to nowa lodówka bez bajerów, klasa energetyczna A+ zwróci się zaskakująco szybko. Porównując koszty eksploatacji do poradzieckiego syfu, nowa lodówka jest bardzo ekonomiczna. Można kupić mała lodówkę na jeden fermentor plus kilkanaście, kilkadziesiąt butelek za 250-300 zł, klasa A lub wyżej. Kiedyś liczyłem ile prądu zużywa 10 letnia lodówka, szok.

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można kupić mała lodówkę na jeden fermentor plus kilkanaście, kilkadziesiąt butelek za 250-300 zł, klasa A lub wyżej.

Poproszę o jakiegoś linka, bo akurat szukam (serio chcę kupić) i nie mogę znaleźć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znalazłem w MM jakąś małą Beko (za 369PLN), która rokuje że zmieści jeden fermentor, może nawet z rurką fermentacyjną ;). Namierzam czy jest gdzieś w stolicy do obejrzenia-jeśli się znajdzie to podjadę z wiadrem i całą sprawę zbadam :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli mówimy o fermentorach 30 litrowych to ta Beko nie rokuje. Wiadro 30l ma 38 cm wysokości i 40 cm średnicy, więc lodówka w kształcie sześcianu musi mieć pojemność większą niż 60 litrów. Szybki przegląd Allegro i nic poniżej 600 złotych nie rokuje, że zmieści się wiadro. Ale może się mylę, jak ktoś zna tańszy model, w który mieści się fermentor to proszę o sprostowanie.

Edited by koholet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dwie opcje dla kogoś kto ma choć minimalne pojęcie o majsterkowaniu: pudło styropianowe ze sterownikiem i jak upchać w małą lodówkę kilka fermentorów ;)

 

Najpierw pudło, a dokładniej dwa pudła połączone ze sobą dwoma otworami. W jednym otworze umieszczony jest wiatrak (najlepiej od kompa) podłączony do sterownika, drugi otwór pozostaje wolny (może też mieć mniejszą średnicę). W jednym pudle fermentor z sondą od sterownika, w drugim naustawiane petów. Wystarczy tylko dbać o to żeby w tej części z petami było chłodniej niż w drugiej, resztę załatwi za nas sterownik i wiatrak. I jest dokładna kontrola temperatury bez lodówki.

 

Opcja druga: mała lodówka i powiedzmy 2-3 fermentory. Analogicznie jak w przykładzie wyżej. Tyle że tu wiercimy otwory w boku lodówki i robimy większe pudło na fermentory :)

 

Jeśli chodzi o styropian to polecam grafitowy no i wiadomo, im grubszy tym lepszy, 5 cm to absolutne minimum, a najlepiej to powyżej 10 cm no i dobrze posklejany (klej do styropianu w piance - taka jak do montażu drzwi).

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jeśli chodzi o styropian to polecam grafitowy no i wiadomo, im grubszy tym lepszy, 5 cm to absolutne minimum, a najlepiej to powyżej 10 cm

 

Jak komuś nie chce się bawić styropianem 10 cm to polecam sposób taki: styropian 5 cm plus oklejenie od środka ścianek podkładami pod panele z xps-u 5 mm. Mam tak zrobione pudło i trzyma temp aż miło :)

Oczywiście wszystko bardzo dobrze uszczelnione.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niewiele to zmienia, XPS ma tylko minimalnie lepszą lambdę od styropianu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurde no tak tylko takie pudlo styropianowe zajmuje mi kupe miejsca w dodatku w salonie, zona jest wniebowzieta...i teraz dodawac kolejne pudlo obok z petami to masakra. Myslalem jeszcze nad wyklejeniem w seodku pudla takim kocem termocznym z apteczki samochodowej uzywanym podczas wypadku...Ogolnoe przerabana sprawa jak sie nie ma gdzie postawic pudla lub lodowki. Lodowka mala nie przejdzie myslalem o zagospodarowaniu dolnej czesci szafy ala indeco w przedpokoju ale wez teraz powiedz zonie za ma mniej miejsca np na buty.

 

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warto, jak jest miejsce, popatrzeć po różnych OLXach. Ja tydzień temu dorwałem skrzyniową zamrażarkę w którą wchodzą na luzie dwa fermentory. Kosztowała mnie raptem 50 zł bo ponoć nie ma czynnika chłodzącego, ale "silniczek" działa. 2 butelki PET z litrem wody i dwa wkłady do lodówki turystycznej = jakieś 15 st. Celsjusza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skrzyniowa zamrażarka jest super pomysłem, tylko nie dla kogoś kto nie ma gdzie pudła styropianowego ustawić, bo mieszkanie małe albo prądu brak. Z drugiej strony dla mnie rozwiązanie idealne, bo mógłbym ją wciepać do piwnicy i tylko pety wymieniać :D.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.