Jump to content
Sign in to follow this  
garcek

Pierwsza warka i jakies biale dziadostwo plywa w brzeczce

Recommended Posts

Po miesiacach czytania forow i ogladania you tube w koncu uwarzylem swoje pierwsze piwko. Wszystko bylo w porzadku az do momentu schlodzenia brzeczki i przelania do fermentora. Zauwazylem ze plywa w brzeczce mnostwo bialych smieci. Wyglada to jak zle roztrzepana smietana w zupie. Co to i skad sie wzielo?? Czy piwo sie zepsuje. Jezeli tak to jak sie tego pozbyc?? Drozdze juz zadalem bo najpierw myslalem ze to resztki ze slodu ale to nie wyglada na slod. Dzieki za jakakolwoek podpowiedz

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Co to i skad sie wzielo??

To co opisujesz to prawdopodobnie tzw. przełom gracy czyli osady białkowe, które powstały w trakcie gotowania brzeczki z chmielem.

Wg mnie nic się złego nie stanie, ale na przyszłość warto dekantować brzeczkę znad tych osadów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielkie dzieki za pomoc. Juz cos wiem :D :D . Dobrze ze to nie zaszkodzi przy fermentacji. A jest sposob aby tego uniknac podczas warzenia czy jest to sprawa normalna i tylko odpowiedni przelew to fermentora pozwoli zeby sie tych bialek pozbyc. Jeszcze raz wielkie dzieki

Edited by garcek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielkie dzieki za pomoc. Juz cos wiem :D :D . Dobrze ze to nie zaszkodzi przy fermentacji. A jest sposob aby tego uniknac podczas warzenia czy jest to sprawa normalna i tylko odpowiedni przelew to fermentora pozwoli zeby sie tych bialek pozbyc. Jeszcze raz wielkie dzieki

Jest to normalne i jak już napisałeś,sprawę rozwiązuje normalny przelew,czyli zlanie znad osadów.

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja tam sie tym nie przejmuję, odcedzam tylko większość chmilelin przez kuchenne sitko i całość fermentuje. wszystko się później ładnie oddziela razem z drożdżami podczas przelania na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie. Dzieki za wszystkie podpowiedzi. Pogrzebalem jeszcze troche na forach i mozliwa przyczyna tego swinstwa w warce moze byc za duzo Protafloc dodane na 10 min przed koncem gotowania. I faktycznie troche go na lyzeczce mialem a wsypuje sie 1/4 lyzeczki na 25 l brzeczki. Teraz jak na to patrze to chyba schrzanilem wlasnie w tym momencie. Wiadomosc dla poczatkujacych: uwazajcie z Protafloc jezeli bedziecie uzywac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.