Jump to content
emcede

Mętna brzeczka przez zakwaszanie?

Recommended Posts

Czołem!

 

Postanowiłem pobawić się trochę w modyfikacje wody. W przedostatniej warce zakwaszałem kwaskiem cytrynowym na oko, a dziś używałem kwasu fosforowego i pasków do pomiaru pH. W obydwu przypadkach wyszła mi strasznie mętna brzeczka po gotowaniu i w wiadrze zresztą też, dodatkowo dzisiejsza warka strasznie słabo wydajnościowo wyszła (gorzej niż poprzednie, ale to może wina słodu bo był grubiej śrutowany).

 

Czy możecie wspomóc jakąś radą co do tej mętności? A może odpuścić sobie zakwaszanie zacieru a zakwaszać jedynie wodę do wysładzania?

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczekaj jak wyjdzie mętność gotowego piwa.

Ja jak zacząłem przykładać wagę do pH to raczej zauważyłem dokładnie odwrotną tendencję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi ostatnio wyszło bardzo mętna brzeczka, modyfikowałem nieznacznie wodę. Jednak w gotowym piwie było już wszystko tak jak należy. Daj znać jak wyszło Ci to piwo. Dalej było mętne ?

Edited by Luk&K

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.