Jump to content
garot

Piana do samej przykrywki

Recommended Posts

Witam

 

Wczoraj pod wieczór zrobiłem moją 2 warkę w życiu. (jest to dalej brew-kit) Coopers porter na drożdżach S0-4 i fermentacja przebiega dość gwałtownie że niemal nieustannie bulga i piana podeszła pod samo wieczko tak że widać przez nie brązową pianę a nawet uwypuklenie przykrywki. Do rurki nic się nie dostało.

 

Czy takie zjawisko jest normalne? Zrobiłem według zaleceń opakowania na 23 litry więc logiczne że mniej miejsca jest. Samą przykrywkę na szczęście sterylizowałem wewnątrz wrzątkiem przed użyciem.

 

PS. Zrobiłem sobie "lodówkę" ze styropianu, a w niej 3 butelki fajna sprawa :) To jedna z rzeczy jaką się dowiedziałem na tym forum, dziękuję!

Edited by garot

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Sterlizowana wrzątkiem.....  :brawo:  geniusz.....  :facepalm:

Abstrachując od kwestii wrzątku drozdże czasem się obficie pienią - czasem kwestia temperatury, czasem innych czynników.

Jeśli temperatura fermentacji jest we właściwych widełkach nie musisz się niczym przejmować... no może poza infekcją skoro "sterylizujesz" wrzątkiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko czyściłem oxi ale pokrywki nie wiedziałem jak to lałem obficie wrzątkiem z czajnika nad zlewem, oczywiście od razu gorącej przykrywki nie zakryłem. Co w tym dziwnego? Przecież wrzątek zabija bakterie czyż nie? W końcu po to się wodę gotuje. Widziałem to na youtube jak ktoś tak robił.

 

 

Sterlizowana wrzątkiem.....  :brawo:  geniusz.....  :facepalm:

Abstrachując od kwestii wrzątku drozdże czasem się obficie pienią - czasem kwestia temperatury, czasem innych czynników.

Jeśli temperatura fermentacji jest we właściwych widełkach nie musisz się niczym przejmować... no może poza infekcją skoro "sterylizujesz" wrzątkiem.

Edited by garot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gotowanie zabija bakterie, a nie wrzątek. Lejąc wodę z czajnika nie ma już ona 100 stopni.

 

To prawda że nie ma już 100 stopni, ale z tego co słyszałem już 80 stopni wystarcza do zabicia bakterii, czy mógłbyś mi napisać jak mogę inaczej od wewnątrz czyścić pokrywę? Dopiero raczkuję w tych sprawach :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
czy mógłbyś mi napisać jak mogę inaczej od wewnątrz czyścić pokrywę?

W prosty sposób :do wiadra  sypiesz oxi wlewasz wodę ciepłą przykrywasz i wstrząsasz to wszystko Sam wrzątek Ci nic nie wysterylizuje oxi też nie co najwyżej zdezynfekuje Sterylizacja jest możliwa tylko w wysokim ciśnieniu w tzw. autoklawie 

Na początek polecam lekturę tego wątku :http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-%C5%9Brodki-chemiczne-u%C5%BCywane-w-piwowarstwie/

Edited by morfitru75

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

czy mógłbyś mi napisać jak mogę inaczej od wewnątrz czyścić pokrywę?

W prosty sposób :do wiadra  sypiesz oxi wlewasz wodę ciepłą przykrywasz i wstrząsasz to wszystko Sam wrzątek Ci nic nie wysterylizuje oxi też nie co najwyżej zdezynfekuje Sterylizacja jest możliwa tylko w wysokim ciśnieniu w tzw. autoklawie 

Na początek polecam lekturę tego wątku :http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-%C5%9Brodki-chemiczne-u%C5%BCywane-w-piwowarstwie/

 

 

A to ja tak właśnie zrobiłem, tylko najpierw oblałem wrzątkiem a potem w 3 litrach wody z oxi wstrząsałem przykryty fermentor :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
A to ja tak właśnie zrobiłem, tylko najpierw oblałem wrzątkiem a potem w 3 litrach wody z oxi wstrząsałem przykryty fermentor

No i ok tylko oxi wsypuj do fermentora  i zalewaj wodą a nie rozpuszczaj A i polewanie wrzątkiem nie ma sensu 

Edited by morfitru75

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, będę pamiętał, tak właśnie robię z oxi jak piszeż, czyli rozumiem że opary z oxi też dezynfekują ścianki i wieczko?

 

A to ja tak właśnie zrobiłem, tylko najpierw oblałem wrzątkiem a potem w 3 litrach wody z oxi wstrząsałem przykryty fermentor

No i ok tylko oxi wsypuj do fermentora  i zalewaj wodą a nie rozpuszczaj A i polewanie wrzątkiem nie ma sensu 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, będę pamiętał, tak właśnie robię z oxi jak piszeż, czyli rozumiem że opary z oxi też dezynfekują ścianki i wieczko?

Nie. OXI dezynfekuje przy kontakcie. Robisz roztwór w fermentorze i nim trzęsiesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co do piany przy fermentacji - czasami tak się zdarza i tyle. U mnie stoi właśnie weizen, nalałem 21 litrów i nie wystarczyło miejsca :) Chociaż drożdże do weizena lubią czasami wyjść z wiadra bardziej niż inne szczepy. Aaaa, nie używam rurki z dwóch powodów, zajmuje dużo miejsca i w przypadku dużej piany może się zakleić. Wieczko od fermentora leży sobie po prostu na nim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie natknąłem się na problem i proszę o poradę, od jakiś 2-3h nie słyszałem bulgotania, postanowiłem zajrzeć a tam dostała się brzeczka do rurki tak że wypluła górą wodę wraz z małą ilością brzeczki, obecnie dolałem wody przez górę rurki, czy powinienem coś zrobić jeszcze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Wczoraj pod wieczór zrobiłem moją 2 warkę w życiu. (jest to dalej brew-kit) Coopers porter na drożdżach S0-4 i fermentacja przebiega dość gwałtownie że niemal nieustannie bulga i piana podeszła pod samo wieczko tak że widać przez nie brązową pianę a nawet uwypuklenie przykrywki. Do rurki nic się nie dostało.

 

Czy takie zjawisko jest normalne? Zrobiłem według zaleceń opakowania na 23 litry więc logiczne że mniej miejsca jest. Samą przykrywkę na szczęście sterylizowałem wewnątrz wrzątkiem przed użyciem.

 

 

 

Jakiej wielkości wiadro?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Witam

 

Wczoraj pod wieczór zrobiłem moją 2 warkę w życiu. (jest to dalej brew-kit) Coopers porter na drożdżach S0-4 i fermentacja przebiega dość gwałtownie że niemal nieustannie bulga i piana podeszła pod samo wieczko tak że widać przez nie brązową pianę a nawet uwypuklenie przykrywki. Do rurki nic się nie dostało.

 

Czy takie zjawisko jest normalne? Zrobiłem według zaleceń opakowania na 23 litry więc logiczne że mniej miejsca jest. Samą przykrywkę na szczęście sterylizowałem wewnątrz wrzątkiem przed użyciem.

 

 

 

Jakiej wielkości wiadro?

 

 

30 l z zestawu startowego z Browama...pl

Edited by garot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.