Skocz do zawartości
Gość

California Lager Mangrove Jack's

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

Stosował ktoś te drożdże: California Lager M54 Mangrove Jack's? Jakie wrażenia? Umywają się do płynnych California lager? Do jakiego stylu oprócz California common się nadają?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ostatniej zimy je używałem bo w garażu miałem 12C. Bardzo przypadły mi do gustu. Piwa mają lekki lagerowy posmak. Robiłem też na nich APA - też wychodziła w porządku. Nie mam porównania do innych drożdży CL, ale w tym roku też ich na pewno będę używał.

 

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Raz stosowałem te drożdże, dały dość czysty aromat, chociaż nie wyjdzie ci na nich jakiś wybitny lager. Płynnych jeszcze nie stosowałem, ale powinno wyjść lepsze, bo mangrove jack to dość kiepskie drożdże.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Nie widzę jakoś serii na płynnych drożdżach do Kalifornia common i niestety nie wydam 40 zł na jedno piwo. Ale skoro ma być niestylowe to lepiej w ogóle nie warzyć.

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie widzę jakoś serii na płynnych drożdżach do Kalifornia common

Ja szykując się do jakiegoś stylu/ pasażu/ kupna drożdży płynnych sprawdzam co o nich pisze producent.

Wyeast przy California Lager wskazuje: California Common, Cream Ale, Baltic Porter, Seasonal (jesienno-zimowe), International Pale Lager, wędzonki, piwa z dodatkami, Kentucky Common. Spójrz. White labs wskazuje oględniej: lagery.

Na tzw. chłopski rozum zatem możesz warzyć style gdzie drożdże mają trzymać się w tle dając pole słodom/ dodatkom i/lub całą rodzinę lagerów. Szczególnie to drugie jest ciekawe - na pół roku/ kwartał przed sezonem możesz zrobić desitkę, wiedeńskiego, marcowe, koźlaka, portera etc.

 

Jeśli zdecydujesz się na serię dolnych styli na tym szczepie, bardzo chętnie poczytam. Wielokrotnie chodziło mi to po głowie ale nigdy nie miałem pary (hehe) żeby się za to zabrać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

No ale... skoro drożdże te mają być dedykowane do CC, to jakim cudem mam na nich zrobić również porter bałtycki? Jakoś mi się to nie trzyma kupy. Jednym słowem skoro te drożdże są takie neutralnie lagerowe, nie lepiej kupić W34/70? :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak ktoś ma stabilną temperaturę na poziomie 15-16 stopni,  to lepiej użyć tych drożdży i mieć coś zbliżonego do lagera niż fermentować drożdżami lagerowymi w tej temperaturze i być dalekim od lagera ;-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

skoro drożdże te mają być dedykowane do CC, to jakim cudem mam na nich zrobić również porter bałtycki?

nie myśl schematycznie i w jednej płaszczyźnie ;) Odpowiedz sobie na pytanie, dlaczego takie drożdże mogą nadawać się do takiego piwa. Przy okazji, nie każdy porter bałtycki musi być fermentowany drożdżami dolnej fermentacji.

 

 

Jednym słowem skoro te drożdże są takie neutralnie lagerowe, nie lepiej kupić W34/70?

Wg mnie nie, a poza tym niekoniecznie jedynie charakter "lagerowy" jest kryterium doboru drożdży.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rok temu robiłem na tych drożdżach moje pierwsze California Common.

25 litrów , temperatura 16-18C , drożdże uwodnione.

Wystartowały po około 3 dniach, po 8 dniach przelew na cichą - aromat bardzo kwiatowy.

Przy rozlewie delikatne aromaty pląby do zębów , dentysty.

Po leżakowaniu chyba wyszła na jaw infekcja - pląba na takim w miarę średnim poziomie.

Dało się pic choć nerwy mnie brały, pewnie gdyby te drożdże zrobił fermentis było by ok.

Ogólnie to chyba byłem trochę naiwny chciałem mieć jednego dolniaka w kolekcji ,ale  temperatury niższej nie mogłem uzyskać wiec

skosiłem się na te drożdże.

Z tego co wiem to na 25 litrów to trzeba przynajmniej dwie paczki , tu zrobiłem pierwszy błąd.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jednym słowem skoro te drożdże są takie neutralnie lagerowe, nie lepiej kupić W34/70?

 

jednym słowem gdybyś zadał sobie odrobinę trudu i poczytał co pisze o drożdżach producent (MJ suchych i Wyeast płynnych) oraz ludzie, to byś wiedział. podam ci wskazówkę:

 

8-10 a 18-20

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

 

 

jednym słowem gdybyś zadał sobie odrobinę trudu i poczytał co pisze o drożdżach producent (MJ suchych i Wyeast płynnych) oraz ludzie, to byś wiedział. podam ci wskazówkę:   8-10 a 18-20

 

No ale co to ma do rzeczy? Skoro mogę wycisnąć temperatury dla rasowego lagerowego szczepu po cholerę sięgać po drożdże podwyższonego ryzyka (jak widać u kolegi z postu nad Tobą). Myślałem, że te drożdże coś mają wnosić niż tylko fermentować czysto w wyższej temperaturze - chociaż tutaj jak widać MJ nie jest na tyle doświadczoną firmą (nie jest to chyba tylko moja opinia), żeby takie drożdże w formie suchej dostarczyć. Uszczypliwość 2/10, ale robisz co możesz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Skoro mogę wycisnąć temperatury dla rasowego lagerowego szczepu po cholerę sięgać po drożdże podwyższonego ryzyka

 

no to po ki wuj się rzucasz na nie? odpowiedzi na wszystkie twoje pytania są na tyle łatwo dostępne w sieci że nie trzeba było nowego tematu zakładać, w którym to temacie zresztą kontrujesz odpowiedzi ludzi na swoje ogólnikowe pytania stwierdzeniami które sprowadzają się w sumie do "ale przecież ja ich nie potrzebuję". założyłeś temat z dupy żeby pokazać ludziom że nie masz kompletnie do nich szacunku marnując ich czas?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

BelgLover - jak koledzy wyżej radzą- poczytaj. Jak masz 8-10°C to isę nie interesuj takimi drożdżami. A jak ktoś ma 15-18°C i chce zrobić lagera - niech używa takich drożdży. Widziałem medalowe piwa (american lagery) na takich drożdżach, fermentowane w 18°C.

Uparłeś się na to CC, nie rozumiejąc po co tam są takie a nie inne drożdże używane, i co chcesz osiągnąć używając takiego a nie innego szczepu. Tu akurat chcesz osiągnąć lagera w 18°C.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem lekkie piwo 10,5 blg na california lager mj które całkiem fajnie wyszło(zeszło do 2 blg), jak dla mnie grzyby spoko, po 2,5 tygodnia zdążyło się już nagazować ale dam mu jeszcze 1-2 tygodnie. To było moje pierwsze udane piwo dolnej fermentacji (jedno się zakaziło drugie, w ogóle nie ruszyło i zgniło). Było fermentowane w kilkunastu stopniach Celsjusza. Jako że została mi po nim gęstwa to pokusiłem się o zrobienie portera bałtyckiego 19,5 blg. Wiadro już 3 dzień hula w piwnicy, jak będzie gotowe za 2-4 miesiące(lub coś pójdzie nie tak wcześniej) to podzielę się wrażeniami. Ciekawą rzeczą jaką zauważyłem to to że te drożdże bardzo mocno osiadają, dają mocno zbity osad i szybko dają klarowne piwo(było klarowne już przy rozlewie). 

Mam nadzieje że moje doświadczenia pomogą komuś w dokonaniu wyboru.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tydzień temu zlewalem na cichą i sprawdzałem blg i z 19,5 zeszło do 5 albo 7, nie pamietam ale srednio bylem zadowolony. W smaku było dość nie ciekawe( użyłem wedzonego słodu, wiec może od tego). w styczniu bede rozlewal mam nadzieję, że dofermentuje jeszcze trochę i się ułoży. Na pewno napisze wyniki.  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×