Jump to content
Sign in to follow this  
Karolus

Kadź filtracyjna a filtracja wężykiem

Recommended Posts

Pytanie jak w temacie postu, co lepsze?

a w zasadzie to chyb nie tyle co lepsze, a o ile lepsze efekty daje filtrowanie wężykiem niż kadzią filtracyjna złożona z fermentatora i wkładu filtrującego? 

Pytam bo do zrobienia kadzi wszystko mam w domu, natomiast żeby zrobić filtrator z oplotu musiałbym wymienić kranik w fermentatorze lub kupić drugi fermentator z kranikiem który ma dłuższy gwint i będzie pasował do wężyka (obecnie mam nakrętkę zintegrowaną z reduktorem osadów więc nie ma możliwości dokręcenia wężyka).

 

druga sprawa, jeśli dobrze rozumiem to przy filtrowaniu przy użyciu wkładu, najpierw do fermentatora wlewa się ciepłą wodę tak żeby była na równo z dnem wkładu, ale co potem? przecież ta woda zmiesza się z zacierem, czy nie wnosi to dodatkowych strat w wydajności? 

 

pozdrawiam

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie chyba zbyt ogolne. Wszystko rozbija sie o to jaki wklad sobie zmajstrujesz. Ja jak na poczatku kupilem wklad z BA to po pierwszym zatkaniu pszenica na stale wyladowal w piwnicy. Wiadomo, ze wklady moga miec rozne otwory i rozna wydajnosc przez to. Jedni uzywaja wkladu, inni weza a jeszcze inni FD.

 

Co do drugiego pytania to zawsze warto i tak brzeczke przednia zwrocic do filtracji wiec ten litr czy dwa ktory wlejesz mozesz potraktowac jako wode do wyzladzania. Tak przynajmniej ja uwazam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmmm, to może w takim wypadku pytanie do użytkowników wkładów filtrujących, jak duże powinny być otwory (1mm?) i w jakich odstępach, na tyle ile daje się ze zdjęcie w BA odczytać to wychodzi mi że 12 x 8 otworów umieszczonych na dnie i 12 x 3 otwory w dolnej części bocznych ścianek, czy jakiś posiadacz takowego filtratora mógłby potwierdzić to? ew. ktoś kto robił sam i filtrator sprawuje mu się w miarę dobrze mógłby powiedzieć ile i jakie otwory ma zrobione?

 

OK, sorki, szukanie nie boli ;p, znalazłem już wątek o nawiercaniu wkładu, prosze o zamknięcie wątku

Edited by Karolus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początku piwowarstwa były popularne fd z browamatora, wiadra z podziurawionym dnem. Później wymyślono sraczwęża i mnóstwo ludzi się na niego przerzuciło (ale nie wszyscy). Wnioski wyciągnij sam ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znam człowieka, który przeszedł z węża na wkład bo na wężu mu się zacinało, ja mam gruby metrowy wąż z nakrętką pasującą na kranik. Filtracja grodzisza 100% pszenica poszła w mgnieniu oka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja YT wczoraj znalazłem człeka, który stosuje jedno i drugie. Wkład filtracyjny zrobiony z tej przykrywki do patelnii z Ikei (żeby tłuszcz nie pryskał) plus do tego sraczwężyk. Podbicie robi z "luźniejszej" części waru, potem wrzuca resztę i filtruje. Jak już w miarę będę panował nad filtracją to sobie to przećwiczę chyba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście używam wkładu z fałszywym dnem, zrobiłem 13 warek, a były to między innymi piwa pszeniczne, barley wine, ris. Jak mam obawy co do filtracji to wrzucam łuskę i jak do tej pory nie miałem niespodzianek z filtracją. Nie mam porównaniaz wężykiem i póki co nie zamierzam tego zmieniać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.