Jump to content
Sign in to follow this  
tomitomi13

BELGIAN DUBBEL 18°Blg - jak najlepiej poprowadzić fermentację burzliwą?

Recommended Posts

Witam,

 

Przymierzam się do pierwszego warzenia piwa z ekstraktów. Zestaw zakupiony - BA BELGIAN DUBBEL 18BLG.

 

Moja pierwszą Warkę załatwiłem przez złe poprowadzenie temperatury fermentacji  - chciałbym to poprawić przy tej warce.

 

W instrukcji do zestawu sugerują temperaturę fermentacji zarówno burzliwej (10-14dni) jak i cichej (21-30dni) w 17-20st C.

Drożdże to BE-256 - mają zakres 17-24st. C

Dla mnie optymalnie byłoby fermentować w 22 st. taka mam stałą temp w jednym z pomieszczeń. 

Słyszałem że najlepiej fermentować około 22st C. lub rozkręcić fermentację burzliwą poczynając od 17 i skończywszy na 23 st C.

 

PYTANIA:

1/ Jak sugerujecie poprowadzić fermentację burzliwą?

Czy zadać drozdże w 17st C i co dzień dodawać 1 st C aż dojdę do 23?  A może lepiej zadać w 17 stopniach i niech samo dojdzie się do 22 st. C które mam w otoczeniu?

2/ Jak poprowadzić temperaturowo cichą?

2/ Na drożdżach jest adnotacja że powyżej 15BLG lepiej użyć ich więcej. W zestawie jest jedna szaszetka 11.5g. Będę fermentował 20l. Co to znaczy wiecej? O ile więcej? 2 szaszetki czyli 23g?

 

 

W załączniku receptura wg BA

 

Z góry dziękuję za pomoc.

post-19145-0-45101700-1502347390_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

1/ Fermentację powinno się zacząć w najniższej optymalnej temperaturze dla szczepu drożdży, fermentacja według Czesława Dziełaka: "fermentacja burzliwa: 11 dni - 16°C wzrastająco o 1 stopień dziennie do 27°C"

2/ Cicha w niższej temperaturze, różne szkoły różnie mówią, ale jak osiągniesz te 15°C to będzie dobrze, jak nie, to nic złego się nie stanie.

3/ Na taki balling, 2 saszetki jak nic.

 

(!) Jeśli chodzi o temperatury, to ciągle jest mowa o temperaturze fermentującej brzeczki, a nie temperaturze otoczenia, jest to bardzo ważne, bo temp. brzeczki może mieć niekiedy 3-4°C więcej niż temp. otoczenia.

Edited by Versaar

Share this post


Link to post
Share on other sites
1/ Fermentację powinno się zacząć w najniższej optymalnej temperaturze dla szczepu drożdży, fermentacja według Czesława Dziełaka: "fermentacja burzliwa: 11 dni - 16°C wzrastająco o 1 stopień dziennie do 27°C" 2/ Cicha w niższej temperaturze, różne szkoły różnie mówią, ale jak osiągniesz te 15°C to będzie dobrze, jak nie, to nic złego się nie stanie. 3/ Na taki balling, 2 saszetki jak nic.  

 

 

Tak tak, myślę i piszę o temperaturze odczytanej z termometru przyklejonego do fermentora.

 

Wielkie dzięki, drugi raz otrzymałem od Ciebie odpowiedź szybko, konkretnie i na temat!

Edited by tomitomi13

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jakies konstruktywne wskazówki? Np. Zmien drozdze na... nie bedzie slabo. albo: ok kupiles dubbla ktory bedzie blonde ale ale zrob to i tamto by polepszyć... ?

Chętnie poczytam.

Temat publikowalem w piaskownicy powowarskien z tego co pamiętam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Temat publikowalem w piaskownicy powowarskien z tego co pamiętam.

a to oznacza obowiązek konstruktywnych odpowiedzi bo ktoś chce mieć "na tacy"?

I żeby nie było to na takie pytanie

 

 

2/ Na drożdżach jest adnotacja że powyżej 15BLG lepiej użyć ich więcej. W zestawie jest jedna szaszetka 11.5g. Będę fermentował 20l. Co to znaczy wiecej? O ile więcej? 2 szaszetki czyli 23g?

możesz i w piaskownicy, i na całej reszcie forum znaleźć mnóstwo odpowiedzi, tak samo dobrych jak te "konstruktywne" udzielone tylko Tobie. :D

No ale to trzeba by szukać, czytać i myśleć :(

OK, podpowiem - kalkulator

Tylko już może nie pytaj co do czego i dlaczego bo to se można wygooglać :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

OK, podpowiem - kalkulator

 

Narzędzie fajne. Wyszło mi 15g przy wydolności drożdży 90%. Jak sprawdzę datę produkcji drożdży to zweryfikuję końcowo.

 

THX.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jak sprawdzę datę produkcji drożdży to zweryfikuję końcowo.

Pamiętaj, że browar to nie apteka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jakies konstruktywne wskazówki? Np. Zmien drozdze na... nie bedzie slabo. albo: ok kupiles dubbla ktory bedzie blonde ale ale zrob to i tamto by polepszyć... ? Chętnie poczytam. Temat publikowalem w piaskownicy powowarskien z tego co pamiętam.

http://www.piwo.org/blog/25/entry-82-338-belgian-dubbel/

 

Tyle w temacie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Relacja:

Zatem dubbel fermentuje 2 dzien.

Temperatura otoczenia 21 st. Drożdże zadałem w 18 st. Planowalem zwiekszac o 1st na dzien ale ten plan już jest nieaktualny. W pierwszym dniu po nocy temperatura miala 20st.

Dzisiaj 2 dzien i drożdże sie naprawdę rozszalały. W fermentorze jest 24st. Pachnie cudownie. Rurka bulka jak oszalala. Piana na 6cm. Troche nawłazilo do rurki ale nie przelało się. W rurce mam roztwor wody i desprayu.

 

Planuje trzymać w temepraturze 24... nizej na te chwile nie mogę. Jak drożdze zwolnią wowczas zapewne temp. spadnie i zaczne podgrzewac o 1st na dzien az dojde do 27.

Widzialem kilka nagrodzonych przepisow i fermentacja odbywala sie tam w 22-23 st.

PYTANIE:

---------

Czy to podgrzewanie do 27 ma sens czy poprostu zostawic w 24?

BURZLIWA NA 11 DNI.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytałem też forum Doroty Chrapek o temparaturach fermentacji dubbli...

Wszystko to różnie wyglada... raz Burzliwa na 4-6dni przy 20-27st. Raz fermemtowane przy stalej 20st przez 11 dni.

CONFUSED :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytałem też forum Doroty Chrapek o temparaturach fermentacji dubbli...

Wszystko to różnie wyglada... raz Burzliwa na 4-6dni przy 20-27st. Raz fermemtowane przy stalej 20st przez 11 dni.

CONFUSED :)

Bo to wszystko nie jest takie proste. Browary belgijskie zaczynają fermentację od dość niskich temperatur i pozwalają wzrastać jej nawet do 26-27C. Fermentacja w browarach przebiega zazwyczaj bardzo szybko, już po 5-6 dniach dubble zostają przepompowane do leżaków i mocno schładzone. Nigdy do końca nie byłam zadowolona ze swoich domowych, belgijskich piw, mimo że trochę ich uwarzyłam. Zazwyczaj mimo wysokiej temperatury fermentacja nie skończyła się po 6 dniach...

Jak na razie u Ciebie wygląda na to, że wszystko jest OK. Jak wizualnie zobaczysz, że fermentacja zwalnia, sprawdź zawartość ekstraktu i jeśli będzie dość wysoka, podnieś lekko temperaturę, aby piwo dofermentowało. Jeśli masz taką możliwość cichą fermentacje prowadź w niskiej temperaturze, nawet rzędu kilku stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@dori,

Dziękuję za pełną i konkretną odpowiedź :).

 

Wczoraj fermentacja wyraźnie zwolniła (bulka dość leniwie) a temperatura fermentacji spadła samoczynnie do temperatury pomieszczenia (22C). Wg zaleceń zmierzyłem SG - jest 4,5 a zjechało z OG 17.0. 

Mimo to przez noc podniosłem temperaturę z 22 na 23,5C... no właśnie...

 

Pytania:

1/ Czy w związku z dość przyzwoitym jak na 3 dni odfermentowaniem (na 4,5 z 17 BLG) podnosić temperaturę stopniowo po pół stopnia na dzień aż do 27C przez kolejne dni burzliwej (czyli jeszcze przez 7 dni) czy może pozostawić drożdże (Safbrew BE-256) samym sobie w 22C albo innej stałej temparaturze?

2/ Zależy mi na jak najbardziej złożonym i pełnym bukiecie, zatem wydaje się sensownym podkrecać troszkę temperaturę... z drugiej strony w wysokiej temperaturze wzrasta ryzyko zakażenia... i zrobiłoby się niefajnie. Co zrobić?

 

 

Byłbym wdzięczny za odpowiedź.

 

Pozdrawiam.

Edited by tomitomi13

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

podnosić temperaturę stopniowo po pół stopnia na dzień aż do 27C przez kolejne dni burzliwej (czyli jeszcze przez 7 dni) czy może pozostawić drożdże (Safbrew BE-256) samym sobie w 22C albo innej stałej temparaturze?

 

Ja bym stopniowo podnosił...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, piwo już w butelkach. Burzliwa 11 dni od 18-27 st. A potem  21 dni cichej w 18* - nizej się nie dało. Dubbel pięknie się sklarował, wczoraj rozlew.

 

PYTANIA:

1/ Czy ktoś jest w stanie powiedzieć czy dolanie do  do 16,5l przy rozlewie glukozy (100gr) w roztworze 900ml wody celem nagazowania wpłynie na smak, bedzie to wyczuwalne?

Chodzi o to że miałem 16,5l po zlaniu na cichą a po dodaniu roztworu zrobiło się 17,5l - to jest jakieś 7% rozcieńczenia. 

 

2/ Podobno refermenracja podnosi ABV o 0,5%. Z wyliczeń wyszło że piwo ma:

ABV= (17,1 - 4.2)/1.938=6,9%.

czy to oznacza że końcowo będzie 7,4%?

 

Dzięki za odpowiedź!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) nie będzie

2) ten wzór jest mocno przybliżony - z reguły się sprawdza, ale przy większych balingach się trochę rozjeżdza. skorzystaj z kalkulatora:

 

https://www.brewersfriend.com/abv-calculator/

 

zaznaczasz u góry plato i wpisujesz początkową i końcową wartość. no i do tej wartości dodajesz 0,5% (o ile faktycznie tak jest, nie chce mi się sprawdzać)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1) nie będzie
2) ten wzór jest mocno przybliżony - z reguły się sprawdza, ale przy większych balingach się trochę rozjeżdza. skorzystaj z kalkulatora:
 
https://www.brewersfriend.com/abv-calculator/
 
zaznaczasz u góry plato i wpisujesz początkową i końcową wartość. no i do tej wartości dodajesz 0,5% (o ile faktycznie tak jest, nie chce mi się sprawdzać)

Dzięki ! Kalkulator dobrze mi znany ;)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.