Skocz do zawartości

Browar Teatralny


punix

Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 165 Saison 13,8°Blg

1.08.2023

24.08.2023


Ekstrakt końcowy: 2,5°Blg

Zawartość alkoholu: 6,2%

IBU: 35


Słody (5,6 kg+0,5 kg cukru):

 

 - pilzneński Weyermann 4 kg

 - pszeniczny Souflett 1,1 kg

 - T50 Simpsons Malt 0,2 kg

 - carapils Weyermann 0,2 kg

 - cukier biały 0,5 kg

 

Chmiele:

 

 - Iunga 12,4% α 30 g

 - Tettnanger 4,6% α 95 g

 

Drożdże:

 - Danstar Farmhouse (Saison)

 

Dodatki:

 

 - curacao 20 g

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

16,5 l wody 72°C

 

66-64°C 75 minut

72°C 25 minut

78°C 

 

Wysłodzone 27,5 l 11,4°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 30 g

15 minut: cukier 0,5 kg

10 minut: whirlfloc 0,5 tabl., Tettnanger 50 g, curacao 20 g

0 minut: Tettnanger 45 g

 

Fermentacja:

22 l 13,8°Blg.

Temperatura 22°C 2 dni, 25-26°C 21 dni.


Butelkowanie:

22 l z dodatkiem 155 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 166 American Saison 14,2°Blg

26.08.2023

24.09.2023


Ekstrakt końcowy: 2,7°Blg

Zawartość alkoholu: 6,4%

IBU: 35


Słody (6 kg+0,5 kg cukru):

 

 - pilzneński Weyermann 5 kg

 - pszeniczny Soufflet 1 kg

 - cukier kandyzowany biały 0,5 kg

 

Chmiele:

 

 - Citra 12,4% α 50 g

 - Equanot 13,8% α 50 g

 - Sabro 13,3% α 115 g

 

Drożdże:

 - Danstar Farmhouse (Saison)

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

 

18 l wody 70°C

 

64-63°C 55 minut

72°C 15 minut

77°C 

 

Wysłodzone 28 l 11,7°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

60 minut: Sabro 15 g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl., cukier 0,5 kg

10 minut: Sabro 50 g

hopstand (<80°C, 35 minut): po 50 g: Citra, Equanot, Sabro

 

Fermentacja:

24 l 14,2°Blg.

Temperatura 22°C 3 dni, 23°C 1 dzień, 25°C 25 dni.


Butelkowanie:

24 l z dodatkiem 160 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 167 Trappist Single 10°Blg

26.08.2023

21.09.2023


Ekstrakt końcowy: 3,2°Blg

Zawartość alkoholu: 3,6%

IBU: 30


Słody (4,3 kg):

 

 - pilzneński Weyermann 2,5 kg

 - pszeniczny Soufflet 1,2 kg

 - imperial Simpsons Malt 0,35 kg

 - carapils Weyermann 0,25 kg

 

Chmiele:

 

 - Iunga 12,4% α 22 g

 - Tettnanger 4,6% α 55 g

 

Drożdże:

 - Danstar Abbaye Belgian Style


Zacieranie:

 

15 l wody 76°C

 

69-67°C 65 minut

72°C 15 minut

77°C 

 

Wysłodzone 27,5 l 8,8°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 22 g

10 minut: Tettnanger 25 g

0 minut: Tettnanger 30g

 

Fermentacja:

24 l 10°Blg.

Temperatura 20°C 9 dni, 22°C 17 dni.


Butelkowanie:

24 l z dodatkiem 135 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Zapomniałem o whirlflocu. Brzeczka i tak była wybitnie mętna, błotnista. Po fermentacji niewiele lepiej, w butelkach po paru miesiącach się nieco wyklarowało.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr 168 Belgian Dubbel 16,4°Blg

23.09.2023

29.10.2023


Ekstrakt końcowy: 3°Blg

Zawartość alkoholu: 7,6%

IBU: 25


Słody (6,5 kg + 0,5 kg cukru):

 

 - Maris Otter Simpsons Malt 4,95 kg

 - pszeniczny Soufflet 1,15 kg

 - special B Castle Malting 0,3 kg

 - crystal extra dark Simpsons Malt 0,1 kg

 - cukier kandyzowany ciemny 0,5 kg

 

Chmiele:

 

 - Iunga 12,4% α 25 g

 - Żatecki 3% α 40 g

 

Drożdże:

 - Danstar Abbaye Belgian Style

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5 tabl.

 

Zacieranie:

 

15 l wody 70°C

 

64-62°C 120 minut

72-70°C 50 minut

78°C 

 

Wysłodzone 28,5 l 12,7°Blg, gotowane przez 110 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 25 g

30 minut: cukier kandyzowany ciemny 0,5 kg

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

5 minut: Żatecki 40g

 

Fermentacja:

22 l 16,4°Blg.

Temperatura 20°C 2 dni, 21°C 10 dni, 23°C 24 dni.


Butelkowanie:

22 l z dodatkiem 150 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.