punix Opublikowano 3 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia Warka nr 165 Saison 13,8°Blg 1.08.2023 24.08.2023 Ekstrakt końcowy: 2,5°Blg Zawartość alkoholu: 6,2% IBU: 35 Słody (5,6 kg+0,5 kg cukru): - pilzneński Weyermann 4 kg - pszeniczny Souflett 1,1 kg - T50 Simpsons Malt 0,2 kg - carapils Weyermann 0,2 kg - cukier biały 0,5 kg Chmiele: - Iunga 12,4% α 30 g - Tettnanger 4,6% α 95 g Drożdże: - Danstar Farmhouse (Saison) Dodatki: - curacao 20 g - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 16,5 l wody 72°C 66-64°C 75 minut 72°C 25 minut 78°C Wysłodzone 27,5 l 11,4°Blg, gotowane przez 60 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 30 g 15 minut: cukier 0,5 kg 10 minut: whirlfloc 0,5 tabl., Tettnanger 50 g, curacao 20 g 0 minut: Tettnanger 45 g Fermentacja: 22 l 13,8°Blg. Temperatura 22°C 2 dni, 25-26°C 21 dni. Butelkowanie: 22 l z dodatkiem 155 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) Warka nr 166 American Saison 14,2°Blg 26.08.2023 24.09.2023 Ekstrakt końcowy: 2,7°Blg Zawartość alkoholu: 6,4% IBU: 35 Słody (6 kg+0,5 kg cukru): - pilzneński Weyermann 5 kg - pszeniczny Soufflet 1 kg - cukier kandyzowany biały 0,5 kg Chmiele: - Citra 12,4% α 50 g - Equanot 13,8% α 50 g - Sabro 13,3% α 115 g Drożdże: - Danstar Farmhouse (Saison) Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 18 l wody 70°C 64-63°C 55 minut 72°C 15 minut 77°C Wysłodzone 28 l 11,7°Blg, gotowane przez 65 minut. Chmielenie: 60 minut: Sabro 15 g 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl., cukier 0,5 kg 10 minut: Sabro 50 g hopstand (<80°C, 35 minut): po 50 g: Citra, Equanot, Sabro Fermentacja: 24 l 14,2°Blg. Temperatura 22°C 3 dni, 23°C 1 dzień, 25°C 25 dni. Butelkowanie: 24 l z dodatkiem 160 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Edytowane 7 Lutego przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego (edytowane) Warka nr 167 Trappist Single 10°Blg 26.08.2023 21.09.2023 Ekstrakt końcowy: 3,2°Blg Zawartość alkoholu: 3,6% IBU: 30 Słody (4,3 kg): - pilzneński Weyermann 2,5 kg - pszeniczny Soufflet 1,2 kg - imperial Simpsons Malt 0,35 kg - carapils Weyermann 0,25 kg Chmiele: - Iunga 12,4% α 22 g - Tettnanger 4,6% α 55 g Drożdże: - Danstar Abbaye Belgian Style Zacieranie: 15 l wody 76°C 69-67°C 65 minut 72°C 15 minut 77°C Wysłodzone 27,5 l 8,8°Blg, gotowane przez 65 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 22 g 10 minut: Tettnanger 25 g 0 minut: Tettnanger 30g Fermentacja: 24 l 10°Blg. Temperatura 20°C 9 dni, 22°C 17 dni. Butelkowanie: 24 l z dodatkiem 135 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Zapomniałem o whirlflocu. Brzeczka i tak była wybitnie mętna, błotnista. Po fermentacji niewiele lepiej, w butelkach po paru miesiącach się nieco wyklarowało. Edytowane 6 Marca przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 6 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca Warka nr 168 Belgian Dubbel 16,4°Blg 23.09.2023 29.10.2023 Ekstrakt końcowy: 3°Blg Zawartość alkoholu: 7,6% IBU: 25 Słody (6,5 kg + 0,5 kg cukru): - Maris Otter Simpsons Malt 4,95 kg - pszeniczny Soufflet 1,15 kg - special B Castle Malting 0,3 kg - crystal extra dark Simpsons Malt 0,1 kg - cukier kandyzowany ciemny 0,5 kg Chmiele: - Iunga 12,4% α 25 g - Żatecki 3% α 40 g Drożdże: - Danstar Abbaye Belgian Style Dodatki: - whirlfloc 0,5 tabl. Zacieranie: 15 l wody 70°C 64-62°C 120 minut 72-70°C 50 minut 78°C Wysłodzone 28,5 l 12,7°Blg, gotowane przez 110 minut. Chmielenie: 60 minut: Iunga 25 g 30 minut: cukier kandyzowany ciemny 0,5 kg 15 minut: whirlfloc 0,5 tabl. 5 minut: Żatecki 40g Fermentacja: 22 l 16,4°Blg. Temperatura 20°C 2 dni, 21°C 10 dni, 23°C 24 dni. Butelkowanie: 22 l z dodatkiem 150 g cukru rozpuszczonych w 1,1 l wody. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się