Skocz do zawartości

Browar Teatralny


punix

Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 96 West Coast IPA 16,4°Blg

26.04.2020

15.05.2020


Ekstrakt końcowy: 3,4°Blg

Zawartość alkoholu: 7,4%

IBU: 60


Słody (6,7kg):

 

 - pilzneński Soufflet 6,2kg

 - pszeniczny Weyermann 0,5kg

 

Chmiele:

 

 - Amarillo 9,3% α 130g

 - Cascade 5,6% α 130g

 - Iunga 10,7% α 60g

 - Sabro 15% α 50g

 

Drożdże:

 - Mangrove Jack's M44 US West Coast

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 3ml

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

20l wody podgrzane do 69°C

65-61°C 60 minut

72-71°C 15 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27,5l 14°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 60g

15 minut: Cascade 30g, whirlfloc 0,5 tabl.

5 minut: Amarillo 20g

hopstand: Amarillo 80g, Cascade 50g

 

Fermentacja:

20,5l 16,4°Blg.

Temperatura 19-20°C 5 dni, 20-21°C 8 dni, 22°C 6 dni.

Na ostatnie 3 dni dodane: Amarillo 30g, Cascade 50g, Sabro 50g.


Butelkowanie:

19l z dodatkiem 105g cukru rozpuszczonych w 1l wody. 


Uwagi:

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, punix napisał:

Uwagi:

Bardzo mocno herbaciane i taninowe. Następnym razem mniej herbaty i/lub na krócej.

Może jestem ślepy ale nie widzę nic o herbacie :eusathink: Dużo dodawałeś?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 97 Schwarzbier 13,3°Blg

3.05.2020

5.06.2020


Ekstrakt końcowy: 3,3°Blg

Zawartość alkoholu: 5,5%

IBU: 30


Słody (5,15kg):

 

 - pilzneński Soufflet 3,8kg

 - monachijski Weyermann 1kg

 - pale chocolate Fawcett 0,2kg

 - chocolate Fawcett 0,15kg

 

Chmiele:

 

 - Iunga 10,5% α 10g

 - Marynka 7,2% α 22g

 - Żatecki 3% α 50g

 

Drożdże:

 - W34/70

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 3ml

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

15l wody podgrzane do 69°C

65-62°C 60 minut

72-71°C 15 minut

76°C 

  

Wysłodzone 26,5l 11,5°Blg, gotowane przez 70 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 10g, Marynka 22g

15 minut: Żatecki 20g, whirlfloc 0,5 tabl.

5 minut: Żatecki 30g

 

Fermentacja:

21l 13,3°Blg.

Temperatura 10°C 7 dni, 12°C 17 dni, 6°C 9 dni.


Butelkowanie:

20l z dodatkiem 90g cukru rozpuszczonych w 1l wody. 


Uwagi:

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 98 Brown Ale 11,5°Blg

16.05.2020

3.06.2020


Ekstrakt końcowy: 3,5°Blg

Zawartość alkoholu: 4,3%

IBU: 20


Słody (4,9kg):

 

 - pale Weyermann 4kg

 - abbey Weyermann 0,4kg

 - cafe Castle Malting 0,3kg

 - crystal Fawcett 0,2kg

 

Chmiele:

 

- Hallertau Tradition 4,6% α 20g

- Iunga 10,5% α 20g

 

Drożdże:

 - Mangrove Jack's M44 US West Coast

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 3ml

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

15l wody podgrzane do 74°C

69-62°C 75 minut

72°C 15 minut

77°C 

  

Wysłodzone 26l 10,7°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 20g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

5 minut:  Hallertau Tradition 20g

 

Fermentacja:

21,5l 11,5°Blg.

Temperatura 19°C 4 dni, 20°C 7 dni, 22°C 6 dni, cold crash 1 dzień.


Butelkowanie:

20,5l z dodatkiem 95g cukru rozpuszczonych w 1l wody. 


Uwagi:

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 99 Mango Ale 13°Blg

4.06.2020

30.06.2020


Ekstrakt końcowy: 3,5°Blg

Zawartość alkoholu: 5,2%

IBU: 20


Słody (5,7kg):

 

 - pale Weyermann 3,8kg

 - pszeniczny Weyermann 1,5kg

 - caramalt Simpsons Malt 0,2kg

 - premium english caramalt Simpsons Malt 0,2kg

 

Chmiele:

 

- Iunga 10,5% α 25g

 

Drożdże:

 - Mangrove Jack's M44 US West Coast

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 3ml

 - pulpa z mango alphonso 1,6kg

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

18l wody podgrzane do 74°C

68-66°C 40 minut

72-70°C 30 minut

76°C 

  

Wysłodzone 26,5l 11,9°Blg, gotowane przez 70 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 25g

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

 

Fermentacja:

25l 12,9°Blg.

Temperatura 19°C 7 dni, 19-20°C 7 dni, 23°C 5 dni, cold crash 7 dni.

Po 8 dniach dodana pulpa z mango.


Butelkowanie:

23l z dodatkiem 120g cukru rozpuszczonych w 1l wody. 


Uwagi:

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr 100 Porter Bałtycki 21,2°Blg

5.06.2020

17.07.2020


Ekstrakt końcowy: 6,6°Blg

Zawartość alkoholu: 8,9%

IBU: 35


Słody (7,5kg+1,6kg ekstraktu):

 

 - wiedeński Castle Malting 5kg

 - monachijski Weyermann 1kg

 - brown Fawcett 0,5kg

 - amber Simpsons Malt 0,3kg

 - special B Castle Malting 0,285kg

 - caramalt Simpsons Malt 0,2kg

 - pale chocolate 0,2kg

 - ekstrakt słodowy Bruntal 1,6kg

 

Chmiele:

 

 - Hallertau Tradition 4,6% α 30g

 - Iunga 10,5% α 46g

 

Drożdże:

 - W34/70

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 3ml

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

21l wody podgrzane do 74°C

68-64°C 60 minut

72-71°C 25 minut

76°C 

  

Wysłodzone 28l 14,7°Blg, gotowane przez 130 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 46g, ekstrakt słodowy 1,6kg

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

10 minut: Hallertau Tradition 30g

 

Fermentacja:

23l 21,2°Blg.

Temperatura 10°C 9 dni, 12°C 19 dni, 15°C 2 dni, 5°C 11 dni.


Butelkowanie:

22l z dodatkiem 105g cukru rozpuszczonych w 1l wody. 


Uwagi:

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, punix napisał:

Warka nr 100 Porter Bałtycki 21,2°Blg

 

 

Fermentacja:

23l 21,2°Blg.

Temperatura 10°C 9 dni, 12°C 19 dni, 15°C 2 dni, 5°C 11 dni.

Po 8 dniach dodana pulpa z mango.



Błąd w pisowni lub "nowy wymiar stylu".

:)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 101 Witbier 12°Blg

5.07.2020

22.07.2020


Ekstrakt końcowy: 3,4°Blg

Zawartość alkoholu: 4,7%

IBU: 15


Słody (5kg):

 

 - finest lager Simpsons Malt 2,5kg

 - pszenica 2kg

 - płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg

 

Chmiele:

 

 - Hallertau Tradition 4,6% α 50g

 

Drożdże:

 - FM23 Magiczny ogród

 

Dodatki:

 - curacao 39g

 - kolendra indyjska 15g

 - kwas mlekowy 80% 3ml


Zacieranie:

16l wody podgrzane do 70°C

65-62°C 145 minut

72°C 15 minut

77°C 

  

Wysłodzone 26l 10,6°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Hallertau Tradition 25g

15 minut: Hallertau Tradition 25g

5 minut: curacao 39g, kolendra indyjska 15g

 

Fermentacja:

20l 12°Blg.

Temperatura 21°C 2 dni, 22°C 8 dni, 23°C 6 dni.


Butelkowanie:

20,5l z dodatkiem 150g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody. 


Uwagi:

Podczas fermentacji bardzo mocno dawało siarą, ale później ładnie się wszystko zredukowało i w gotowym piwie jest niewyczuwalna.

Curacao prawie niewyczuwalne, można zwiększyć ilość, albo popróbować ze świeżą.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 102 Table Saison 8,6°Blg

18.07.2020

5.08.2020


Ekstrakt końcowy: 2,1°Blg

Zawartość alkoholu: 3,4%

IBU: 20


Słody (3,3kg):

 

 - finest lager Simpsons Malt 2kg

 - monachijski Weyermann 1kg

 - biscuit Castle Malting 0,3kg

 

Chmiele:

 

 - Hallertau Tradition 3,8% α 20g

 - Iunga 10% α 15g

 

Drożdże:

 - FM21 Odkrycie sezonu

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 3ml

 - whirlfloc 0,5tabl.


Zacieranie:

12l wody podgrzane do 75°C

72-68°C 80 minut

76°C 

  

Wysłodzone 26l 7,6°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 15g

15 minut: whirlfloc 0,5tabl.

5 minut: Hallertau Tradition 20g

 

Fermentacja:

21l 8,6°Blg.

Temperatura 19°C 4 dni, 21°C 4 dni, 23°C 8 dni, cold crash 2 dni.


Butelkowanie:

21l z dodatkiem 130g cukru rozpuszczonych w 1,2l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 103 White IPA 13,8°Blg

24.07.2020

11.08.2020


Ekstrakt końcowy: 3,5°Blg

Zawartość alkoholu: 5,7%

IBU: 50


Słody (6,2kg):

 

 - pale Weyermann 3,2kg

 - pszeniczny Weyermann 2kg

 - owsiany Simpsons Malt 0,5kg

 - pszenica 0,5kg

 

Chmiele:

 

 - Citra 13,3% α 100g

 - Magnum 10,5% α 20g

 - Simcoe 13,1% α 100g

 

Drożdże:

 - FM23 Magiczny Ogród

 

Dodatki:

 - curacao 20g

 - kolendra indyjska 15g

 - kwas mlekowy 80% 3ml


Zacieranie:

19l wody podgrzane do 69°C

65-61°C 50 minut

72-70°C 30 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27,5l 13,3°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnum 20g

10 minut: po 40g: Citra, Simcoe

5 minut: curacao 20g, kolendra indyjska 15g

hopstand: po 60g: Citra, Simcoe

 

Fermentacja:

22l 13,8°Blg.

Temperatura 20°C 3 dni, 21°C 5 dni, 22°C 5 dni, 24°C 5 dni.


Butelkowanie:

21l z dodatkiem 130g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody. 


Uwagi:

Kolendra wysuwa się na pierwszy plan, można zmniejszyć ilość do 7-10g.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 104 Saison 13,2°Blg

5.08.2020

27.08.2020


Ekstrakt końcowy: 2,5°Blg

Zawartość alkoholu: 5,8%

IBU: 30


Słody (5,25kg+0,5kg cukru):

 

 - pale Weyermann 3,5kg

 - monachijski Weyermann 1kg

 - pszeniczny Weyermann 0,55kg

 - biscuit Castle Malting 0,2kg

 - cukier 0,5kg

 

Chmiele:

 

 - Hallertau Tradition 3,8% α 20g

 - Iunga 10% α 31g

 

Drożdże:

 - FM21 Odkrycie sezonu

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 3ml

 - whirlfloc 0,5tabl.


Zacieranie:

16l wody podgrzane do 68°C

64-62°C 60 minut

72°C 25 minut

77°C 

  

Wysłodzone 28l 10,8°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 31g

15 minut: Hallertau Tradition 20g, whirlfloc

10 minut: cukier 0,5kg

 

Fermentacja:

23l 13,2°Blg.

Temperatura 19°C 2 dni, 20°C 2 dni, 21°C 2 dni, 22°C 4 dni, 23°C 11 dni, cold crash 1 dzień.


Butelkowanie:

22,5l z dodatkiem 160g cukru rozpuszczonych w 1,2l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 105 Belgian Ale 10,6°Blg

14.08.2020

30.08.2020


Ekstrakt końcowy: 3,3°Blg

Zawartość alkoholu: 3,9%

IBU: 20


Słody (4,25kg):

 

 - pale Weyermann 1,45kg

 - lager Simpsons Malt 1,4kg

 - monachijski Weyermann 1kg

 - crystal Fawcett 0,215kg

 - biscuit Castle Malting 0,2kg

 

Chmiele:

 

 - Hallertau Tradition 3,8% α 30g

 - Iunga 10% α 14g

 

Drożdże:

 - FM23 Magiczny ogród

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 3ml

 - whirlfloc 0,5tabl.


Zacieranie:

14l wody podgrzane do 73°C

72-67°C 75 minut

77°C 

  

Wysłodzone 26,5l 9,5°Blg, gotowane przez 70 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 14g

15 minut: Hallertau Tradition 30g, whirlfloc

 

Fermentacja:

22l 10,6°Blg.

Temperatura 20°C 4 dni, 21°C 2 dni, 22°C 5 dni, 25°C 5 dni.


Butelkowanie:

21,5l z dodatkiem 105g cukru rozpuszczonych w 1l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 106 Marakuja Saison 16,2°Blg

28.08.2020

25.09.2020


Ekstrakt końcowy: 3,5°Blg

Zawartość alkoholu: 7,2%

IBU: 35


Słody (6,93kg+0,6kg cukru+1,3kg pulpy):

 

 - lager Simpsons Malt 4kg

 - monachijski Weyermann 2,1kg

 - pszeniczny Souflett 0,5kg

 - biscuit Castle Malting 0,33kg

 

Chmiele:

 

 - Hallertau Tradition 3,8% α 30g

 - Iunga 10% α 40g

 

Drożdże:

 - FM21 Odkrycie sezonu

 

Dodatki:

 - cukier 0,2kg

 - kwas mlekowy 80% 3ml

 - pulpa z marakui bez pestek 75% 1,7kg

 - whirlfloc 0,5tabl.


Zacieranie:

20l wody podgrzane do 68°C

65-63°C 60 minut

72-71°C 30 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27,5l 14,3°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 40g

15 minut: whirlfloc

10 minut: Hallertau Tradition 30g, cukier 0,2kg

 

Fermentacja:

23l 16,2°Blg.

Temperatura 19°C 2 dni, 20°C 3 dni, 21°C 2 dni, 22°C 16 dni, cold crash 5 dni.

Po 10 dniach dodana pulpa z marakui.


Butelkowanie:

22l z dodatkiem 140g cukru rozpuszczonych w 1l wody. 


Uwagi:

Marakuja mocno podniosła odczuwalną kwaśność.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 107 American Weizen 12,6°Blg

30.08.2020

13.09.2020


Ekstrakt końcowy: 3,8°Blg

Zawartość alkoholu: 4,8%

IBU: 15


Słody (5,6kg):

 

 - pszeniczny Souflett 2,8kg

 - lager Simpsons Malt 2,6kg

 - carapils Weyermann 0,2kg

 

Chmiele:

 

 - Azacca 13% α 100g

 - Mosaic 11,3% α 100g

 

Drożdże:

 - Mauribrew Weiss

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 3ml


Zacieranie:

17l wody podgrzane do 70°C

66-64°C 70 minut

72-71°C 25 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27,5l 11,3°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

10 minut: po 20g: Azacca i Mosaic

hopstand: po 80g: Azacca i Mosaic

 

Fermentacja:

22,5l 12,6°Blg.

Temperatura 20°C 5 dni, 22°C 9 dni.


Butelkowanie:

22l z dodatkiem 175g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 108 Owocowe Grodziskie 8,6°Blg

14.09.2020

28.09.2020


Ekstrakt końcowy: 3,3°Blg

Zawartość alkoholu: 2,8%

IBU: 30


Słody (4,1kg):

 

 - pszeniczny wędzony dębem Viking Malt 4,1kg

 

Chmiele:

 

 - Azacca 13% α 100g

 - Galaxy 16,2% α 50g

 

Drożdże:

 - Hornindal

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 3ml

 - łuska ryżowa 100g

 - pulpa z marakui bez pestek (75%) 850g

 - whirlfloc 0,5 tabl.


Zacieranie:

16l wody podgrzane do 75°C

72-68°C 75 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27l 7,7°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

15 minut: whirlfloc 0,5 tabl.

10 minut: Azacca 30g, Galaxy 20g

hopstand: Azacca 70g, Galaxy 30g

 

Fermentacja:

21,5l 8,5°Blg.

Temperatura 28-30°C 11 dni, cold crash 3 dni.

Pulpa z marakui dodana po 7 dniach.


Butelkowanie:

20l z dodatkiem 180g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody. 


Uwagi:

Przez pierwsze 3 tygodnie po butelkowaniu utrzymywała się bardzo mocna siarka, było podejrzenie infekcji. Po czasie zredukowała się całkowicie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 109 Weizenbock 18,8°Blg

26.09.2020

26.10.2020


Ekstrakt końcowy: 7,5°Blg

Zawartość alkoholu: 6,8%

IBU: 25


Słody (8kg+0,5kg miodu):

 

 - pszeniczny Soufflet/Weyermann 4kg

 - monachijski Weyermann 3,2kg

 - T50 Simpsons Malt 0,5kg

 - special B Castle Malting 0,3kg

 

Chmiele:

 

 - Magnum 10,5% α 31g

 

Drożdże:

 - Mauribrew Weiss

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 3ml

 - miód lipowy 0,5kg


Zacieranie:

20l wody podgrzane do 72°C

66-63°C 70 minut

72-71°C 20 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27,5l 15,2°Blg, gotowane przez 90 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnum 31g

10 minut: miód 0,5kg

 

Fermentacja:

20l 18,8°Blg.

Temperatura 20°C 11 dni, 21°C 10 dni, 22°C 9 dni.


Butelkowanie:

20l z dodatkiem 125g cukru rozpuszczonych w 1l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 110 Dry Stout 11,5°Blg

14.10.2020

7.11.2020


Ekstrakt końcowy: 3,2°Blg

Zawartość alkoholu: 4,5%

IBU: 35


Słody (4,8kg):

 

 - finest lager Simpsons Malt 3,3kg

 - płatki jęczmienne błyskawiczne 1kg

 - jęczmień palony Fawcett/Castle Malting 0,5kg

 

Chmiele:

 

 - Magnum 10,5% α 32g

 

Drożdże:

 - Wyeast 1084 Irish Ale

 

Dodatki:

 - kwas mlekowy 80% 3ml

 - whirlfloc 0,5tabl.


Zacieranie:

 

65-62°C 65 minut

72°C 15 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27,5l 10,6°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnum 32g

15 minut: whirlfloc 0,5tabl.

 

Fermentacja:

23l 11,5°Blg.

Temperatura 17°C 3 dni, 18°C 9 dni, 19°C 2 dni, 20°C 7 dni, cold crash 3 dni.


Butelkowanie:

23l z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonych w 1l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 111 Amarantowa (Niebieska*) APA 11,7°Blg

26.10.2020

13.11.2020


Ekstrakt końcowy: 2,8°Blg

Zawartość alkoholu: 4,8%

IBU: 30


Słody (4,6kg):

 

 - finest lager Simpsons Malt 4kg

 - pszeniczny Weyermann 0,3kg

 - carapils Weyermann 0,3kg

 

Chmiele:

 

 - Citra 13,3% α 100g

 - Magnum 10,5% α 14g

 - Simcoe 13,1% α 100g

 

Drożdże:

 - US-05

 

Dodatki:

 - klitoria ternateńska 25g

 - whirlfloc 0,5tabl.


Zacieranie:

 

66-63°C 65 minut

72-70°C 25 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27 10,4°Blg, gotowane przez 65 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnum 14g

15 minut: whirlfloc 0,5tabl.

5 minut: po 30g: Citra, Simcoe

1 minuta: klitoria ternateńska 25g

hopstand: po 70g: Citra, Simcoe

 

Fermentacja:

20l 11,7°Blg.

Temperatura 17°C 4 dni, 18°C 8 dni, 19°C 3 dni, 20°C 2 dni, cold crash 1 dzień.


Butelkowanie:

20,5l z dodatkiem 85g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody. 


Uwagi:

*miała być niebieska.

Prawdopodobnie zbyt niskie pH - niestety, nie zmierzone z powodu awarii miernika.

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 112 Żytni Stout 15,6°Blg

7.11.2020

4.12.2020


Ekstrakt końcowy: 4,5°Blg

Zawartość alkoholu: 6,3%

IBU: 40


Słody (4,6kg):

 

 - finest lager Simpsons Malt 3,5kg

 - żytni Weyermann 2,05kg

 - cafe Castle Malting 0,4kg

 - amber Fawcett 0,3 kg

 - chocolate Fawcett 0,3kg

 - aromatic Simpsons Malt 0,3kg

 

Chmiele:

 

 - Lubelski 5% α 20g

 - Magnum 10,5% α 40g

 

Drożdże:

 - Wyeast 1084 Irish Ale

 

Dodatki:

 - whirlfloc 0,5tabl.


Zacieranie:

 

20l wody 71°C

66-63°C 30 minut

72-70°C 35 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27,5l 14,3°Blg, gotowane przez 60 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnum 40g

15 minut: whirlfloc 0,5tabl.

10 minut: Lubelski 20g

 

Fermentacja:

19,5l 15,6°Blg.

Temperatura 17°C 3 dni, 18°C 6 dni, 19°C 5 dni, 20°C 13 dni.


Butelkowanie:

20l z dodatkiem 85g cukru rozpuszczonych w 1,2l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 113 Braggot 21°Blg

14.11.2020

18.12.2020


Ekstrakt końcowy: 2,5°Blg

Zawartość alkoholu: 10,9%

IBU: 25


Słody (5,4kg+3,45kg miodu):

 

 - finest lager Simpsons Malt 2,4kg

 - monachijski Weyermann 1,8kg

 - pilzneński Weyermann 0,6kg

 - carapils Weyermann 0,2kg

 - special B Castle Malting 0,2kg

 - amber Fawcett 0,2 kg

 

Chmiele:

 

 - Magnum 10,5% α 35g

 

Drożdże:

 - US-05

 

Dodatki:

 

 - miód gryczany 1,15kg

 - miód malinowy 2,3kg

 - whirlfloc 0,5tabl.


Zacieranie:

 

16l wody 74°C

69-66°C 60 minut

73-71°C 20 minut

77°C 

  

Wysłodzone 26l 11,9°Blg, gotowane przez 135 minut.


Chmielenie:

75 minut: Magnum 35g

15 minut: whirlfloc 0,5tabl., miód malinowy 1,15kg

 

Fermentacja:

17l 17,7°Blg.

Temperatura 17°C 12 dni, 18°C 14 dni, 20°C 7 dni, cold crash 1 dzień.

Po 16 dniach dodany miód gryczany, po 22 dniach reszta malinowego.


Butelkowanie:

22l z dodatkiem 80g cukru rozpuszczonych w 1l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 114 Czekoladowy Stout 15°Blg

5.12.2020

27.12.2020


Ekstrakt końcowy: 4,3°Blg

Zawartość alkoholu: 6+%

IBU: 30


Słody (6,14kg):

 

 - pilzneński Weyermann 3,8kg

 - wiedeński Weyermann 1kg

 - caramunich III Weyermann 0,5kg

 - pale chocolate Fawcett 0,32kg

 - cafe Castle Malting 0,27kg

 - chocolate Fawcett 0,25kg

 

Chmiele:

 

 - Magnum 10,5% α 34g

 

Drożdże:

 - Wyeast 1084 Irish Ale

 

Dodatki:

 

 - łuska kakaowa 300g

 - whirlfloc 0,5tabl.


Zacieranie:

 

18l wody 74°C

68-66°C 30 minut

72-70°C 45 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27,5l 12,9°Blg, gotowane przez 75 minut.


Chmielenie:

60 minut: Magnum 34g

15 minut: whirlfloc 0,5tabl.

 

Fermentacja:

22l 15°Blg.

Temperatura 18°C 7 dni, 19°C 8 dni, 20°C 7 dni.

Po 16 dniach dodana łuska kakaowa macerowana w wódce.


Butelkowanie:

21,5l z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonych w 1l wody. 


Uwagi:

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 115 Pils 12,1°Blg

20.12.2020

18.01.2021


Ekstrakt końcowy: 2,9°Blg

Zawartość alkoholu: 5%

IBU: 40


Słody (5kg):

 

 - pilzneński Weyermann 3,7kg

 - wiedeński Weyermann 1kg

 - dextrin Simpsons Malt 0,3kg

 

Chmiele:

 

 - Iunga 10% α 40g

 - Lubelski 5% α 30g

 - Żatecki 3,1% α 50g

 

Drożdże:

 - W34/70

 

Dodatki:

 

 - whirlfloc 0,5tabl.


Zacieranie:

 

15l wody 74°C

68-66°C 50 minut

72-71°C 20 minut

77°C 

  

Wysłodzone 27,5l 11,4°Blg, gotowane przez 70 minut.


Chmielenie:

60 minut: Iunga 40g

15 minut: whirlfloc 0,5tabl.

5 minut: Lubelski 30g

0 minut: Żatecki 50g

 

Fermentacja:

22l 12,1°Blg.

Temperatura 10°C 14 dni, 15°C 7 dni, 5°C 8 dni.


Butelkowanie:

22l z dodatkiem 120g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 116 Imperial Stout 27,5°Blg

28.12.2020

3.02.2021


Ekstrakt końcowy: 7,1°Blg

Zawartość alkoholu: 13,4%

IBU: 85


Słody (8,6kg+3,2kg ekstraktu+0,7kg cukru):

 

 - ekstrakt jasny Bruntal 3,2kg

 - pilzneński Weyermann 3kg

 - wiedeński Weyermann 3kg

 - pszeniczny czekoladowy Castle Malting 0,53kg

 - imperial Simpsons Malt 0,5kg

 - caramunich III Weyermann 0,5kg

 - chocolate Fawcett 0,47kg

 - special B Castle Malting 0,3kg

 - brown Fawcett 0,3kg

 

Chmiele:

 

 - Iunga 10% α 74g

 - Magnum 10,5% α 81g

 

Drożdże:

 - Wyeast 1084 Irish Ale

 - Bayanus G995

 

Dodatki:

 

 - cukier dark muscovado 0,7kg


Zacieranie:

 

20l wody 74°C

66-64°C 80 minut

72-71°C 30 minut

77°C 

  

Wysłodzone 28l 17,1°Blg, gotowane przez 140 minut.


Chmielenie:

80 minut: Iunga 74g, Magnum 81g

50 minut: 1,5kg ekstraktu+1,5l wody

30 minut: 1,7kg ekstraktu+1,5l wody

 

Fermentacja:

24,5l 26,2°Blg.

Temperatura 17°C 12 dni, 19°C 6 dni, 20°C 19 dni.

Po 17 dniach dodany cukier muscovado. Po 19 dniach dodane bayanusy.


Butelkowanie:

23,5l z dodatkiem 90g cukru rozpuszczonych w 1l wody. 


Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.