Jump to content
punix

Browar Teatralny

Recommended Posts

Cześć

 

Dość długo zbierałem się za rozpoczęcie tego tematu, ale kiedyś trzeba zacząć :)

Browar działa od 2014 roku z różną częstotliwością.

Na ten moment sprzęt raczej standardowy - gar emaliowany 29l, chłodnica miedziana. Z "wypasów" - styropianowa komora fermentacyjna i od niedawna lodówka ze sterownikiem temperatury.

 

2014-2015

Warka nr 1 - American IPA 15,5°Blg

Warka nr 2 - Oatmeal Stout 15,3°Blg

Warka nr 3 - Hefeweizen 12°Blg

Warka nr 4 - Black IPA 16,1°Blg

Warka nr 5 - American Amber Ale 12,9°Blg

 

2016

Warka nr 6 - Imperial Stout 28,5°Blg

Warka nr 7 - Dry Stout 12°Blg

Warka nr 8 - Hefeweizen 12,8°Blg

Warka nr 9 - Oatmeal Stout 15°Blg

Warka nr 10 - Polskie IPA 16,7°Blg

Warka nr 11 - Dunkelweizen 13,3°Blg

Warka nr 12 - American Pale Ale 12°Blg

Warka nr 13 - Grodziskie 8,5°Blg

Warka nr 14 - Grodziskie 8,3°Blg

Warka nr 15 - Full Aroma Hops 13°Blg

Warka nr 16 - Witbier 11,3°Blg

Warka nr 17 - Belgian Pale Ale 12,4°Blg

Warka nr 18 - Belgian Dubbel 16,1°Blg

Warka nr 19 - Świąteczne 16,6°Blg

Warka nr 20 - APA single hop Cascade 12,9°Blg

 

2017

Warka nr 21 - American IPA 15,7°Blg

Warka nr 22 - Brown Porter 12,9°Blg

Warka nr 23 - Whisky Extra Stout 18,2°Blg

Warka nr 24 - Hefeweizen 12,6°Blg

Warka nr 25 - Hefeweizen 12,5°Blg

Warka nr 26 - American IPA 14,7°Blg

Warka nr 27 - American Wheat 13,5°Blg

Warka nr 28 - Wee Heavy 25,7°Blg

Warka nr 29 - Oatmeal Stout 14,4°Blg

Warka nr 30 - Saison 13,7°Blg

Warka nr 31 - Imperial Stout 23,3°Blg

Warka nr 32 - American Mild (Kveik) 8,5°Blg

Warka nr 33 - American Pale Ale (Kveik) 12,4°Blg

Warka nr 34 - Bitter 10,6°Blg

Warka nr 35 - Black IPA (Kveik) 19,6°Blg

Warka nr 36 - Grodziskie 7,7°Blg

Warka nr 37 - Belgian Pale Ale 12,7°Blg

Warka nr 38 - Polskie Wędzone Ale 13,7°Blg

Warka nr 39 - Belgian Dubbel 17,3°Blg

Warka nr 40 - American IPA 15,7°Blg

Warka nr 41 - Belgian Dark Strong Ale 21,5°Blg

Warka nr 42 - American Barley Wine 23,5°Blg

 

2018

Warka nr 43 - Oatmeal Stout 16,1°Blg

Warka nr 44 - Smoked FES 17,1°Blg

Warka nr 45 - Lekkie żytnie amerykańskie 6,3°Blg

Warka nr 46 - Coffee APA 12,5°Blg

Warka nr 47 - Session IPA 11,5°Blg

Warka nr 48 - American IPA 15,6°Blg

Warka nr 49 - Dry Stout 10,4°Blg

Warka nr 50 - American Barley Wine 23,3°Blg

Warka nr 51 - Witbier 11,3°Blg

Warka nr 52 - White IPA 13.1°Blg

Warka nr 53 - Grodziskie 7,5°Blg

Warka nr 54 -  Ciemne Grodziskie 7,9°Blg

Warka nr 55 - Trappist Single 10,4°Blg

Warka nr 56 - Weizen 11,2°Blg

Warka nr 57 - Belgian Dubbel 15,5°Blg

Warka nr 58 - Mango Wheat 12,1°Blg

Warka nr 59 - Belgian Tripel 18,7°Blg

Warka nr 60 - Irish Red Ale 11,5°Blg

Warka nr 61 - Lekkie pszeniczne 8,6°Blg

Warka nr 62 - Irish Extra Stout 14,5°Blg

Warka nr 63 - Weizenbock 16,9°Blg

Warka nr 64 - Imperial Stout 25,4°Blg

Warka nr 65 - APA Sorachi Ace 12,3°Blg

 

2019

Warka nr 66 - APA 13,6°Blg

Warka nr 67 - American Rye IPA 16,5°Blg

Warka nr 68 - Pils 11°Blg

Warka nr 69 - Wędzone Ale 12,5°Blg

Warka nr 70 - Irish Stout 10,7°Blg

Warka nr 71 - Pils niemiecki 13,6°Blg

Warka nr 72 - Session IPA 12,5°Blg

Warka nr 73 - Porter Bałtycki 20,2°Blg

Warka nr 74 - Wędzony Stout 15,8°Blg

Warka nr 75 - Bitter 10,2°Blg

Warka nr 76 - Porter 13,3°Blg

Warka nr 77 - English IPA 14,8°Blg

Warka nr 78 - Petite Saison 8,8°Blg

Warka nr 79 - Imperial Saison 19,2°Blg

Warka nr 80 - Barley Wine 24,2°Blg

Warka nr 81 - Dry Stout 10,4°Blg

Warka nr 82 - Session IPA 11,5°Blg

Warka nr 83 - Pastry Stout 23°Blg

Warka nr 84 - American Stout 16,7°Blg

Warka nr 85 - Black IPA 17,1°Blg

Warka nr 86 - Weizen 11,6°Blg

Warka nr 87 - Weizenbock 18,5°Blg

Warka nr 88 - Lekka APA 6°Blg

 

2020

Warka nr 89 - Milkshake IPA 17,6°Blg

Warka nr 90 - Żytnie 13,7°Blg

Warka nr 91 - Pils 13°Blg

Warka nr 92 - Strong Bitter 14,8°Blg

Warka nr 93 - Session IPA 13°Blg

Warka nr 94 - Koźlak 17,1°Blg

Warka nr 95 - Sencha APA 13,5°Blg

Warka nr 96 - West Coast IPA 16,4°Blg

Warka nr 97 - Schwarzbier 13.3°Blg

Warka nr 98 - Brown Ale 11,5°Blg

Warka nr 99 - Mango Ale 13°Blg

Warka nr 100 - Porter Batycki 21,2°Blg

Warka nr 101 - Witbier 12°Blg

Warka nr 102 - Table Saison 8,6°Blg

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 1 - American IPA 15,5°Blg

11.11.2014

 

Pierwsza warka, z zestawu z Browamatora.

 

Słody (6kg):

 - Pale Ale Weyermann 5,2kg

 - Carapils 0,4kg

 - Carared 0,4kg

 

Chmiele:

 - Chinook 60g

 - Cascade 60g

 - Citra 60g

 

Drożdże:

 - Safale US-05 - 2 paczki

 

Zacieranie:

18l wody

64-66°C

 

Chmielenie:

60 minut: Chinook 20g

5 minut: Cascade 20g, Chinook 10g

0 minut: Cascade 10g, Citra 30g

 

Fermentacja:

18-21°C

Chmielone na zimno: Citra 50g na ostatni tydzień

 

Butelkowanie:

140g glukozy na 20l piwa.

 

Uwagi:

Pierwsze piwo, także notatki były jeszcze ubogie. Pamiętam, że smakowało ;)

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 2 - Oatmeal Stout 15,3°Blg

 

Zestaw na Dry Stout z Alepiwo z dodanymi płatkami owsianymi i zwiększoną ilością słodów palonych.

 

Słody (6,35kg):

 - Pilzneński 3,5kg

 - Monachijski jasny 1kg

 - płatki owsiane błyskawiczne 0,8kg

 - jęczmień palony 0,6kg

 - prażona pszenica 0,25kg

 - czekoladowy 0,2kg

 

Chmiele:

 - Marynka 20g

 

Drożdże:

 - Safele S-04

 

Zacieranie:

14l wody

66-63°C 60 minut

76°C 10 minut

 

Chmielenie:

50 minut: Marynka 20g

 

Fermentacja:

20°C

 

Butelkowanie:

25l

 

Uwagi:

Ostatnia butelka wypita po ponad roku.

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 3 - Hefeweizen 12°Blg

 

Słody (5,25kg):

 - Pszeniczny 2,5kg

 - Pale Ale 1,5kg

 - Pilzneński 1kg

 - Carahell 0,25kg

 

Chmiele:

 - Magnum 20g

 

Drożdże:

 - Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

 

Zacieranie:

43-45°C 100 minut

67-69°C 30 minut

72°C 30 minut

78°C

 

Chmielenie:

60 minut: Magnum 20g

 

Fermentacja:

???

 

Butelkowanie:

3,5g cukru na butelkę

 

Uwagi:

Prawdopodobnie była jakaś infekcja - delikatny gushing. Jak to pierwsze piwa - smakowało ;)

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 4 - Black IPA 16,1°Blg

 

Słody (7kg):

 - Pale Ale 5,5kg

 - Carapils 0,5kg

 - pszeniczny ciemny 0,5kg

 - Carafa III 0,5kg

 

Chmiele:

 - Centennial 94g

 - Simcoe 50g

 - Amarillo 30g

 

Drożdże

 - Safale US-05 2 paczki

 

Zacieranie:

20l wody

65-67°C 55 minut

 

Chmielenie:

80 minut: Centennial 20g, Simcoe 20g

40 minut: Simcoe 20g, Amarillo 20g

10 minut: Amarillo 10g, Centennial 10g, Simcoe 10g

 

Fermentacja:

5 tygodni

Centennial 64g na ostatni tydzień

 

Butelkowanie:

26l z dodatkiem 1l wody i 176g cukru.

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 5 - American Amber Ale 12,9°Blg

 

Słody (5,6kg):

 - Pale Ale 4,5kg

 - karmelowy 300 0,3kg

 - Carabelge 0,2kg

 - Carared 0,2kg

 - melanoidynowy 0,2kg

 - pszeniczny 0,2kg

 

Chmiele:

- Citra 30g

- Mosaic 30g

 

Drożdże:

- Safale US-05

 

Zacieranie:

64-66°C 60 minut

76°C 10 minut

 

Chmielenie:

80 minut: Citra 10g, Mosaic 10g

40 minut: Citra 10g, Mosaic 5g

15 minut: Citra 10g, Mosaic 15g

10 minut: mech irlandzki 5g

 

Fermentacja:

29 dni

 

Butelkowanie:

20l z dodatkiem 2l wody i 140g cukru

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 6 - Imperial Stout 28,5°Blg

29.01.2016

 

Ekstrakt końcowy: 10,5°Blg

Zawartość alkoholu: 12%?

IBU: 83

EBC: 176

 

Słody (9,5kg+0,7kg ekstraktu):

 - Pale Ale 5,8kg

 - pszeniczny ciemny 1,5kg

 - karmelowy 300 1,2kg

 - czekoladowy 0,5kg

 - Carafa II 0,25kg

 - jęczmień palony 0,25kg

 - ekstrakt płynny jasny Bruntal 0,7kg

 

Chmiele:

- Magnum 85g

 - Saaz 50g

 - Warrior 20g

 

Drożdże:

- Danstar Nottingham 2 paczki

 

Dodatki:

- płatki dębowe mocno opiekane 25g; przez 1,5 miesiąca macerowane w whisky Bushmills

 

Zacieranie:

65-67°C 60 minut

72°C 10 minut

76°C

 

Wysłodzone 22,5l 22°Blg, gotowanie przez 90 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Magnum 85g, Warrior 20g

10 minut: Saaz 50g

 

Fermentacja:

17,5l

4 tygodniu burzliwej 17-18°C

6 tygodni cichej 17-18°C

Na ostatnie 4 tygodnie dodane płatki dębowe.

 

Butelkowanie:

17l z dodatkiem 500ml wody i 39g cukru

 

Uwagi:

Pomimo wielu popełnionych błędów, piwo wyszło i dało się go pić (kilka butelek jeszcze jest, choć już utlenionych). Błędy - za dużo karmelu, użycie suchych drożdży, zbyt wysoka temperatura zacierania i trochę innych.

Po ponad 2 latach (6.2018) dalej nadaje się do picia, choć utlenienie jest na bardzo wysokim poziomie - głównie sos sojowy i sherry. Drewno mocno wybija się w smaku.

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 7 - Dry Stout 12°Blg

29.01.2016

 

Z wysłodzin po Imperial Stoucie.

 

Ekstrakt końcowy: 5°Blg

Zawartość alkoholu: 3,6%

IBU: 39

EBC: 66

 

Słody:

 - ekstrakt płynny jasny Bruntal 1kg

 

Chmiele:

- Mosaic 10g

 - Motueka 30g

 

Drożdże:

- Safale S-04

 

Chmielenie:

60 minut: Mosaic 10g, Motueka 10g

10 minut: Motueka 20g

 

Fermentacja:

15-18°C

 

Butelkowanie:

14l z dodatkiem 500ml wody i 60g glukozy

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 8 - Hefeweizen 12,8°Blg

2.02.2016

 

Ekstrakt końcowy: 3,2°Blg

Zawartość alkoholu: 5%

IBU: 16

EBC: 7

 

Słody (5,5kg):

 - pszeniczny 3,5kg

 - pilzneński 2kg

 

Chmiele:

 - Magnum 10,6% α 20g

 

Drożdże:

- Safale WB-06

 

Zacieranie:

16l wody podgrzane do 49°C

46°C 30 minut

66-68°C 65 minut

 

Wysłodzone 28,5l 12,9°Blg, gotowanie przez 65 minut.

 

Chmielenie:

65 minut: Magnum 20g

 

Fermentacja:

Po dolaniu przegotowanej wody, 29l.

Fermentacja przez 12 dni (nie powtarzać!!!)

Temperatura początkowo 17-18°C, pod koniec podniesione do 19-21°C.

 

Butelkowanie:

28l z dodatkiem 129g glukozy i 121g cukru rozpuszczonych w 1,6l wody

 

Uwagi:

Piwo zostało zabutelkowane niedofermentowane - musiało być szybko przygotowane, ale też szybko wypite.

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 9 - Oatmeal Stout 15°Blg

8.03.2016

 

Ekstrakt końcowy: 4,7°Blg

Zawartość alkoholu: 5,3%

IBU: 36

EBC: 104

 

Słody (6,6kg):

 - Pale Ale 4,3kg

 - płatki owsiane 0,8kg

 - Carafa Special III 0,6kg

 - pszeniczny 0,4kg

 - pszeniczny ciemny 0,3kg

 - jęczmień palony 0,2kg

 

Chmiele:

 - Magnum 10,6% α 45g

 

Drożdże:

- Danstar Nottingham 2 paczki

 

Zacieranie:

18l wody podgrzane do 71°C

66-63°C 50 minut, dodanie słodów palonych

72°C 10 minut

78°C

 

Wysłodzone 28,5l 12,5°Blg, gotowanie przez 60 minut.

 

Chmielenie:

45 minut: Magnum 45g

 

Fermentacja:

24l

24 dni w temperaturze 17-19°C

 

Butelkowanie:

24,5l z dodatkiem 120g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody

 

Uwagi:

Pomimo względnie długiej fermentacji okazało się niedofermentowane.

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 10 - Polskie IPA 16,7°Blg

15.03.2016

 

Ekstrakt końcowy: 4,4°Blg

Zawartość alkoholu: 6,3%

IBU: 56

EBC: 19

 

Słody (6kg):

 - Pale Ale 5kg

 - pszeniczny 0,8kg

 - płatki owsiane 0,2kg

 

Chmiele:

 - Lubelski (szyszka) 100g

 - Marynka 100g

 - Sybilla 100g

 

Drożdże:

- Safale US-05

 

Zacieranie:

21l wody podgrzane do 73°C

65-67°C 70 minut

72°C 10 minut

78°C

 

Wysłodzone 30l 12,9°Blg, gotowanie przez 75 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Marynka 75g (w woreczku)

20 minut: Lubelski 50g, Sybilla 50g

15 minut: mech irlandzki 3g

 

Fermentacja:

22l

Burzliwa 23 dni

Cicha 5 dni - chmielenie na zimno 25g Marynki i po 50g Lubelskiego i Sybilli

 

Butelkowanie:

20l z dodatkiem 103g cukru rozpuszczonych w 0,6l wody

 

Uwagi:

Zbyt słaba goryczka - możliwe, że przez gotowanie Marynki w woreczku?

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 11 - Dunkelweizen 13,3°Blg

22.04.2016

 

Ekstrakt końcowy: 1,5°Blg

Zawartość alkoholu: 6%

IBU: 15

EBC: 39

 

Słody (5,15kg):

 - pilzneński 2,5kg

 - pszeniczny 2,5kg

 - Carafa Special III 0,15kg

 

Chmiele:

 - Amarillo (2014) 9,2% α 20g

 

Drożdże:

- Safale WB-06

 

Zacieranie:

44°C 60 minut

63-65°C 60 minut

72°C 60 minut

dodanie Carafy

78°C 15 minut

 

Wysłodzone 27l 11,2°Blg, gotowanie przez 70 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Amarillo 20g

 

Fermentacja:

23l

22 dni w temperaturze 18-19°C

 

Butelkowanie:

23,5l z dodatkiem 180g cukru rozpuszczonych w 1,1l wody

 

Uwagi:

Trochę zbyt wysokie wysycenie.

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 12 - American Pale Ale 12°Blg

13.05.2016

 

Ekstrakt końcowy: 1°Blg

Zawartość alkoholu: 5,7%

IBU: 42

EBC: 9

 

Słody (4,6kg):

 - Pale Ale 4,3kg

 - pszeniczny 0,3kg

 

Chmiele:

 - Amarillo (2014) 9,2% α 50g

 - Motueka (2014) 7,2% α 30g

 - Warrior (2014) 15,5% α 28g

 

Drożdże:

- FM52 Amerykański sen - litrowy starter

 

Zacieranie:

15l wody podgrzane do 72°C

64-66°C 60 minut

77°C 10 minut

 

Wysłodzone 27l 10,6°Blg, gotowanie przez 60 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Warrior 20g

30 minut: Warrior 8g

5 minut: Motueka 30g

0 minut: Amarillo 15g

 

Fermentacja:

24l

Burzliwa 19 dni 18-21°C

Cicha 17 dni 23-25°C

Chmielenie na zimno Amarillo 35g.

 

Butelkowanie:

22l z dodatkiem 110g cukru rozpuszczonych w 0,8l wody

 

Uwagi:

Zbyt długie chmielenie na zimno (brak czasu na butelkowanie) - wyszły aromaty trawiaste.

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 13 - Grodziskie 8,5°Blg

22.05.2016

 

Zestaw i instrukcja z Alepiwo.

 

Ekstrakt końcowy: 1,75°Blg

Zawartość alkoholu: 3,5%

IBU: 21

EBC: 6

 

Słody (2,8kg):

 - pszeniczny wędzony dębem Weyermann 2,8kg

 

Chmiele:

 - Lubelski 50g

 

Drożdże:

- FM51 Grodzie dębowe - litrowy starter

 

Dodatki:

- łuska orkiszowa 200g

 

Zacieranie:

11l wody podgrzane do 70°C

62-64°C 40 minut

70-72°C 50 minut

78°C 10 minut

 

Wysłodzone 24,5l 6,9°Blg, gotowanie przez 70 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Lubelski 30g

10 minut: Lubelski 20g

 

Fermentacja:

24l

31 dni w temperaturze 18-25°C

 

 

Butelkowanie:

20l z dodatkiem 130g cukru rozpuszczonych w 0,8l wody

 

Uwagi:

Zbyt wysoka temperatura fermentacji pod koniec. Szczep drożdży z wybitnie słabą flokulacją.

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 14 - Grodziskie 8,3°Blg

6.07.2016

 

Ekstrakt końcowy: 1,4°Blg

Zawartość alkoholu: 3,6%

IBU: 21

EBC: 6

 

Słody (3kg):

 - pszeniczny wędzony dębem Weyermann 3kg

 

Chmiele:

 - Lubelski 100g

 

Drożdże:

- FM51 Grodzie dębowe - 160ml 2-tygodniowej gęstwy

 

Dodatki:

- łuska orkiszowa 200g

 

Zacieranie:

9l wody podgrzane do 69°C

66-62°C 40 minut

70-72°C 70 minut

78°C

 

Wysłodzone 25l 6,9°Blg, gotowanie przez 60 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Lubelski 30g

10 minut: Lubelski 20g

1 minuta: Lubelski 50g

 

Fermentacja:

20,5l

23 dni w temperaturze 23-25°C

 

 

Butelkowanie:

19l z dodatkiem 145g cukru rozpuszczonych w 0,8l wody

 

Uwagi:

Zdecydowanie zbyt wysoka temperatura fermentacji.

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 15 - Full Aroma Hops 13°Blg

19.07.2016

 

IBU: 45

EBC: 8

 

Słody (4,3kg):

 - pilzneński 4,1kg

 - pszeniczny 0,2kg

 

Chmiele:

 - Magnum 10,6% α 35g

 - Lubelski 4,3% α 100g

 

Drożdże:

- Safale S-04

 

Zacieranie:

15l wody podgrzane do 66°C

61-63°C 20 minut

70-72°C 40 minut

78°C

 

Wysłodzone 28,5l 9,4°Blg, gotowanie przez 105 minut.

 

Chmielenie:

45 minut: Magnum 28g

30 minut: Lubelski 20g

15 minut: Lubelski 15g

5 minut: Lubelski 30g

1 minuta: Magnum 7g, Lubelski 35g

 

Fermentacja:

21,5l

 

Uwagi:

Niestety, zakażenie, włącznie z kłaczkiem pleśni.

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 16 - Witbier 11,3°Blg

10.08.2016

 

Ekstrakt końcowy: 3°Blg

Zawartość alkoholu: 4,3%

IBU: 16

EBC: 9

 

Słody (5,1kg):

 - pszenica niesłodowana 2kg

 - pilzneński 1,45kg

 - pszeniczny 0,85kg

 - pale ale 0,8kg

 

Chmiele:

 - Cascade 16g

 

Drożdże:

- FM26 Belgijskie pagórki - litrowy starter

 

Dodatki:

- Curacao 20g

- suszona skórka słodkiej pomarańczy 20g

- kolendra indyjska 10g

- kmin rzymski 5g

 

Zacieranie:

15l wody podgrzane do 69°C

61-64°C 45 minut

70-73°C 35 minut

78°C

 

Wysłodzone 26l 8,7°Blg, gotowanie przez 100 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Cascade 16g

10 minut: Curacao 20g, suszona skórka słodkiej pomarańczy 20g, zmiażdżona kolendra indyjska 10g, kmin rzymski 5g

 

Fermentacja:

18,5l

27 dni. Początkowo w temperaturze 17-19°C, podnoszone stopniowo do 23°C.

 

Butelkowanie:

18l z dodatkiem 136g cukru rozpuszczonych w 0,8l wody

 

Uwagi:

Po raz pierwszy użyta styropianowa komora fermentacyjna - dobra rzecz.

Bardzo klarowne. Do kolendry trzeba jednak użyć moździerza i mocniej zmielić, ewentualnie dodać jej więcej. Kmin rzymski - zdecydowanie za dużo, dość długo się układał, w później wypitych butelkach zaniknął.

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 17 - Belgian Pale Ale 12,4°Blg

9.09.2016

 

IBU: 30

EBC: 16

 

Słody (4,5kg):

 - Pale Ale 2,5kg

 - monachijski 1kg

 - Abbey 0,5kg

 - pszeniczny 0,5kg

 

Chmiele:

 - Challenger (2015) 5,8% α 21g

 - Nugget (2014) 15,3% α 13g

 

Drożdże:

- FM26 Belgijskie pagórki - 100ml gęstwy

 

Zacieranie:

14l wody podgrzane do 69°C

64-61°C 30 minut

72-69°C 30 minut

78°C

 

Wysłodzone 22l 11°Blg, gotowanie przez 60 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Nugget 13g

15 minut: Challenger 21g

 

Fermentacja:

19l

 

Uwagi:

Po 19 dniach wyszła niestety infekcja - prawdopodobnie niedokładnie umyte i zdezynfekowane wiadro po warce 15.

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 18 - Belgian Dubbel 16,1°Blg

12.10.2016

 

Ekstrakt końcowy: 3,5°Blg

Zawartość alkoholu: 6,5%

IBU: 20

EBC: 17

 

Słody (6kg+0,5kg cukru):

 - Pale Ale 4kg

 - monachijski 1kg

 - Abbey 0,5kg

 - pszeniczny 0,5kg

 

Chmiele:

 - Challenger (2015) 5,8% α 62g

 

Drożdże:

- Wyeast 1762 Belgian Abbey II - gęstwa 150ml

 - Fermentis Safbrew T-58

 

Dodatki:

 - syrop cukrowy: 500g cukru, 300ml wody, łyżeczka kwasku cytrynowego, karmelizowane w 120-145°C przez godzinę.

 

Zacieranie:

68-61°C 70 minut

78°C

 

Wysłodzone 28,5l 11,3°Blg, gotowanie przez 70 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Nugget 30g

8 minut: Challenger 32g

 

Fermentacja:

24l

Gęstwa, otrzymana od innego piwowara nie ruszyła po 48 godzinach. Zadane T-58 z torebki.

21 dni w temperaturze 18-19°C.

 

Butelkowanie:

23l z dodatkiem 151g cukru rozpuszczonych w 1l wody

 

 

Uwagi:

Uważać na źródło gęstwy.

Piwo zajęło V miejsce na VI Mikołajkowym KPD. W uwagach - delikatnie kwaskowe, lekko rozpuszczalnikowe, zbyt jasne jak na Dubbla.

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 19 - Świąteczne 16,6°Blg

4.11.2016

 

Ekstrakt końcowy: 4,1°Blg

Zawartość alkoholu: 6,5%

IBU: 33

EBC: 42

 

Słody (5,05kg+0,4kg cukru):

 - Pale Ale Ireks 2,85kg

 - pszeniczny Malteurop 1,15kg

 - żytni karmelowy (100-200) Viking Malt 1kg

 - Carafa Special III Weyermann 0,05kg

 

Chmiele:

 - Nugget (2014) 15,3% α 37g

 

Drożdże:

 - Fermentis Safbrew T-58

 

Dodatki:

 - cukier 0,4kg

 - imbir świeży - plastry 34g

 - cynamon sproszkowany 10g

 - goździki 10szt

 - laski wanilii (puste) 5szt

 - curacao 40g

 

Zacieranie:

7,5l wody podgrzane do 51°C

Wrzucony słód żytni. 50°C 50 minut

Dolane 8l wrzątku, wrzucone słody jasne.

68-65°C 65 minut

77°C - dodana Carafa III

 

Wysłodzone 25l 12,3°Blg, gotowanie przez 65 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Nugget 23g

15 minut: imbir, cynamon, goździki, wanilia

10 minut: cukier 0,4kg

5 minut: Curacao 40g

 

Fermentacja:

21l

28 dni w temperaturze 19-21°C.

 

Butelkowanie:

21l z dodatkiem 115g cukru rozpuszczonych w 0,7l wody

 

 

Uwagi:

Początkowo trochę zbyt słodkie. Po ponad pół roku przyprawy biorą górę i jest trochę zbyt ostre.

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 20 - APA single hop Cascade 12,9°Blg

6.12.2016

 

Ekstrakt końcowy: 3,1°Blg

Zawartość alkoholu: 5,1%

IBU: 40

EBC: 10

 

Słody (4,5kg):

 - Pale Ale Ireks 4kg

 - pszeniczny Malteurop 0,5kg

 

Chmiele:

 - Cascade (2015) 8,3% α 126g

 

Drożdże:

 - Safale US-05

 

Zacieranie:

13,5l wody podgrzane do 70°C

67-63°C 70 minut

76°C

 

Wysłodzone 21l 12,5°Blg, gotowanie przez 60 minut.

 

Chmielenie:

50 minut: Cascade 20g

25 minut: Cascade 20g

10 minut: Cascade 20g

0 minut: Cascade 25g

 

Fermentacja:

19l

26 dni burzliwa w temperaturze 17-18°C.

5 dni cichej, chmielenie Cascade 41g.

 

Butelkowanie:

16,5l z dodatkiem 110g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody.

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 21 - American IPA 15,7°Blg

7.01.2017

 

Ekstrakt końcowy: 3,8°Blg

Zawartość alkoholu: 6,2%

IBU: 56

EBC: 14

 

Słody (6,5kg):

 - pilzneński Malteurop 5,5kg

 - pszeniczny Malteurop 0,5kg

 - biscuit 0,5kg

 

Chmiele:

 - Amarillo (2015) 8,6% α 70g

 - Cascade (2015) 6,9% α 70g

 - Mosaic (2015) 12,2% α 70g

 

Drożdże:

 - Safale US-05

 

Dodatki:

 - curacao 20g

 

Zacieranie:

19l wody podgrzane do 72°C

66-64°C 65 minut

76°C

 

Wysłodzone 25l 15,4°Blg, gotowanie przez 100 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Amarillo 20g, Cascade 10g, Mosaic 20g

10 minut: Amarillo 20g, Cascade 30g, Mosaic 20g

5 minut: curacao 20g

0 minut: Amarillo 30g, Cascade 30g, Mosaic 30g

 

Fermentacja:

19,5l

20 dni w temperaturze 16-18°C.

 

Butelkowanie:

21,5l z dodatkiem 140g cukru rozpuszczonych w 2,7l wody

 

Uwagi:

Dobry aromat i balans, może delikatnie zbyt słodkie.

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 22 - Brown Porter 12,9°Blg

29/30.01.2017

 

Ekstrakt końcowy: 3°Blg

Zawartość alkoholu: 5%

IBU: 25

EBC: 50

 

Słody (4,9kg):

 - pilzneński Malteurop 3,5kg

 - pszeniczny Malteurop 0,5kg

 - brown Fawcett 0,5kg

 - pale crystal Fawcett 0,3kg

 - Carafa special III Weyermann 0,1kg

 

Chmiele:

 - Challenger (2015) 5,6% α 18g

 - Magnat (2015) 14,2% α 12g

 - Styrian Golding (2015) 4,6% α 21g

 

Drożdże:

 - Safale S-04

 

Zacieranie:

19l wody podgrzane do 70°C

67-62°C 90 minut

76°C

 

Filtrator się spłaszczył i zepsuł :( ponowny mashout i filtracja następnego dnia.

 

Wysłodzone 26l 11,6°Blg, gotowanie przez 60 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Magnat 12g

20 minut: Challenger 18g

10 minut: Styrian Golding 21g

 

Fermentacja:

23l

31 dni w temperaturze 18°C.

 

Butelkowanie:

23l z dodatkiem 106g cukru rozpuszczonych w 1,5l wody

 

Uwagi:

Niezłe, może nieco zbyt ciemne.

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 23 - Whisky Extra Stout 18,2°Blg

7.03.2017

 

Ekstrakt końcowy: 4,7°Blg

Zawartość alkoholu: 7%

IBU: 35

EBC: 82

 

Słody (7,33kg):

 - pilzneński Malteurop 5kg

 - wędzony torfem Castle Malting (30-45ppm) 1kg

 - biscuit Castle Malting 0,5kg

 - pszeniczny Malteurop 0,3kg

 - jęczmień palony Fawcett (1100-1400) 0,2kg

 - Chocolate Wheat Weyermann (900-1200) 0,2kg

 - Carafa special III Weyermann 0,13kg

 

Chmiele:

 - Magnat (2015) 14,2% α 31g

 - Styrian Golding (2015) 4,6% α 39g

 

Drożdże:

 - Safale S-04 - gęstwa 200ml

 

Zacieranie:

20l wody podgrzane do 72°C

67-62°C 90 minut

76°C

 

Wysłodzone 30l 13,6°Blg, gotowanie przez 70 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Magnat 31g

0 minut: Styrian Golding 39g

 

Fermentacja:

23l

25 dni w temperaturze 18-20°C.

Cold crash 10°C.

 

Butelkowanie:

22,5l z dodatkiem 132g cukru rozpuszczonych w 0,75l wody

 

Uwagi:

Torfowość wyczuwalna, ale nie przytłaczająca. Zdecydowanie zbyt niska goryczka.

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 24 - Hefeweizen 12,6°Blg

12.03.2017

 

Ekstrakt końcowy: 3,3°Blg

Zawartość alkoholu: 4,8%

IBU: 16

EBC: 7

 

Słody (5kg):

 - pilzneński Malteurop 2,5kg

 - pszeniczny Malteurop 2,2kg

 - pszenica niesłodowana 0,3kg

 

Chmiele:

 - Magnat (2015) 14,2% α 11g

 

Drożdże:

 - Danstar Munich Wheat Beer

 

Zacieranie:

15l wody podgrzane do 48°C

45-44°C 20 minut

66-61°C 70 minut

76°C

 

Wysłodzone 25l 10,6°Blg, gotowanie przez 70 minut.

 

Chmielenie:

60 minut: Magnat 11g

 

Fermentacja:

20l

20 dni w temperaturze 19°C. Pod koniec podniesione do 20-21°C.

 

Butelkowanie:

19l z dodatkiem 192g cukru rozpuszczonych w 0,9l wody

 

Uwagi:

Słaby aromat. Fermentować w wyższej temperaturze, albo (sądząc po opisach na zagranicznych forach) - ten szczep tak ma.

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.