Jump to content
Sign in to follow this  
Alexy

Drożdże płynne latem?

Recommended Posts

Cześć!

 

Mam krótkie pytanie - jak radzicie sobie z pozyskiwaniem płynnych drożdży latem? Szczególnie pytanie do osób z okolic Warszawy. Piwny Kraft ma urlop (ale i tak ma pustki magazynowe bo FM nie robi do września dostaw). Poszukuję FM27 i jest jeszcze jakaś w miarę żywa partia w Twoim Browarze - no ale strach trochę zakupić bo gorąco i jak poleżą u kuriera na pace to trupy będą. A może TB jakoś to pakuje z lodem - ma ktoś doświadczenia w tym zakresie?

 

Z góry dzięki za poradę - lato latem ale warzyć się chce ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja pierwszy raz zakupiłem płynne z homebrewing, drożdże FM52 przyjechały w styropianowej otoczce z chłodnym okładem żelowym. Na pewno będę u nich kupował dalej.

 

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Ja kupuję w TB - pakują w termiczne opakowania :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z Alepiwo również wysyłają w styropianie z wkładem chłodzącym, do tego szybka przesyłka paczkomatem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, zobaczmy zatem jak poradzi sobie alepiwo - dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jeszcze dla potomnych - jak robi alepiwo, właśnie rozmawiałem z właścicielem. Drożdże zawijane są razem z butelką z zamrożonym płynem w opakowanie styropianowe i stretch. To wszystko leży w lodówce aż do momentu przybycia kuriera (który pojawia się późnym popołudniem). Potem w nocy do sortowni i rano jest u mnie. Zatem jest spora szansa, że grzybki przetrwają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzy tygodnie temu zamówiłem drożdże płynne FM41 z piwnegokraftu. Paczka była u mnie na drugi dzień. Fiolka była zapakowana w dwie zgrzane torebki foliowe z wkładem chłodzącym w środku.(W centrum piwowarstwa pakowali w pudełko styropianowe). Odrazu po otwarciu sprawdziłem temperaturę fiolki, było to 26.5°C. Dość sporo, a upałów jakiś specjalnych nie było. Drożdże poszły do starteru 1.5L 9°Brix. Pokreciły się na mieszadle 36h. Fermentacja Hefeweizena ruszyła w kilka godzin. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taki dziwny towar, który wymaga ostrożności, to zamawiam z odbiorem w punkcie kurierskim. Dzień wcześniej idę do punktu i mówię że będzie dla mnie paczka (już mnie znają) i jest wrażliwa, i że ją odbiorę zaraz po otwarciu punktu. Rano przychodzę, paczuszka leży i na mnie czeka, szybki podpis i już mam co chciałem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.