Jump to content

Dunkel Weizen - receptura


IndY
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Potrzebuję (jak najszybciej) informacji o czasie zacierania, ilości wody i chmieleniu takiego zestawiku z BA:

http://www.browamator.pl/zdjecia/8/8/6/3169_Pszeniczne_Ciemne_slody_sklad_PDF.pdf

 

Chodzi o to, że nie mogę zlokalizować karteczki ze wskazówkami, a chciałem zrobić wg ich właśnie przepisu.

Ewentualnie proszę o jakieś Wasze propozycje.

Koniecznie jak najszybciej, dzisiaj chcę jeszcze wykonać swoją 9 warkę :)

Link to comment
Share on other sites

W 2008 roku ta instrukcja wyglądała tak:

 

Gwoli ścisłości, to nie jestem pewien na 100%, ale pewien jestem, że chciałem się jak najbardziej trzymać instrukcji. Różnice mogą występować w temp. ale raczej nie większe niż 1 °C :)

 

skład:

 

słód pilzneński Weyermann - 1,3 kg

słód pszeniczny jasny Weyermann - 1,9 kg

słód monachijski typ II Weyermann - 0,6 kg

słód Carawheat - 0,2 kg

słód pszeniczny czekoladowy - 0,05 kg

 

 

zacieranie:

 

10 min - 46 C

15 min - 53 C

30 min - 63 C

15 min - 72 C

 

podgrzanie do 75 C dodanie słodu czekoladowego i filtrowanie

 

chmielenie:

80 min

20g lubelskiego - po 10 min gotowania

10g lubelskiego - po 50 min

10g lubelskiego - na ostatnie 5 min. gotowania"

 

Jednak wg. mnie przynajmniej o 10 g chmielu za dużo (teraz pominąłbym ten na ostatnie 5 min)

Edited by kolomar
Link to comment
Share on other sites

zacieranie:

 

10 min - 46 C

15 min - 53 C

30 min - 63 C

15 min - 72 C

 

podgrzanie do 75 C dodanie słodu czekoladowego i filtrowanie

Wg instrukcji z grudnia,

Po 63C przerwa maltozowa 30min

Podgrzać do 72C (przerwa dekstrynująca do negatywnej próby jodowej)

Dodać śrutę słodu czekoladowego, podgrzać do 78C i przenieść do kadzi filtracyjnej.

Wysłodzić, aby mieć przed gotowaniem około26 litrów.

Pozostałe wg wcześniejszego opisu.

Edited by Jan11
Link to comment
Share on other sites

tak tylko w piątek o 15 mogło być ciężko tam kogoś zastać :D

Hehehe dokładnie.

Pod stacjonarnym nikogo nie było, odebrał ktoś za to komórkowy telefon (koło godziny 14:30) i powiedział, że w biurze już nikogo nie ma bo skończyli dzisiaj sobie wcześniej ;-p

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.