Jump to content
Sign in to follow this  
IndY

Dunkel Weizen - receptura

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Potrzebuję (jak najszybciej) informacji o czasie zacierania, ilości wody i chmieleniu takiego zestawiku z BA:

http://www.browamator.pl/zdjecia/8/8/6/3169_Pszeniczne_Ciemne_slody_sklad_PDF.pdf

 

Chodzi o to, że nie mogę zlokalizować karteczki ze wskazówkami, a chciałem zrobić wg ich właśnie przepisu.

Ewentualnie proszę o jakieś Wasze propozycje.

Koniecznie jak najszybciej, dzisiaj chcę jeszcze wykonać swoją 9 warkę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bezpiecznie będzie tak:

wziąć 15L wody 72°C, wrzucić słody, zacierać 1h w 68°C.

Chmielenie - 30g chmielu na 60 minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W 2008 roku ta instrukcja wyglądała tak:

 

Gwoli ścisłości, to nie jestem pewien na 100%, ale pewien jestem, że chciałem się jak najbardziej trzymać instrukcji. Różnice mogą występować w temp. ale raczej nie większe niż 1 °C :)

 

skład:

 

słód pilzneński Weyermann - 1,3 kg

słód pszeniczny jasny Weyermann - 1,9 kg

słód monachijski typ II Weyermann - 0,6 kg

słód Carawheat - 0,2 kg

słód pszeniczny czekoladowy - 0,05 kg

 

 

zacieranie:

 

10 min - 46 C

15 min - 53 C

30 min - 63 C

15 min - 72 C

 

podgrzanie do 75 C dodanie słodu czekoladowego i filtrowanie

 

chmielenie:

80 min

20g lubelskiego - po 10 min gotowania

10g lubelskiego - po 50 min

10g lubelskiego - na ostatnie 5 min. gotowania"

 

Jednak wg. mnie przynajmniej o 10 g chmielu za dużo (teraz pominąłbym ten na ostatnie 5 min)

Edited by kolomar

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jednak wg. mnie przynajmniej o 10 g chmielu za dużo (teraz pominąłbym ten na ostatnie 5 min)

Dziękuję za szybką odpowiedź :)

Zastosuję się do przepisu i do porady.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
zacieranie:

 

10 min - 46 C

15 min - 53 C

30 min - 63 C

15 min - 72 C

 

podgrzanie do 75 C dodanie słodu czekoladowego i filtrowanie

Wg instrukcji z grudnia,

Po 63C przerwa maltozowa 30min

Podgrzać do 72C (przerwa dekstrynująca do negatywnej próby jodowej)

Dodać śrutę słodu czekoladowego, podgrzać do 78C i przenieść do kadzi filtracyjnej.

Wysłodzić, aby mieć przed gotowaniem około26 litrów.

Pozostałe wg wcześniejszego opisu.

Edited by Jan11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nooo.... :) już za późno, właśnie kończę warzyć. Za chwilkę chłodzenie i fermentacja. Za odpowiedzi wszystkim dziękuję :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chodzi o to, że nie mogę zlokalizować karteczki ze wskazówkami, a chciałem zrobić wg ich właśnie przepisu.

A nie było najprościej zadzwonić do BA ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
tak tylko w piątek o 15 mogło być ciężko tam kogoś zastać :D

Hehehe dokładnie.

Pod stacjonarnym nikogo nie było, odebrał ktoś za to komórkowy telefon (koło godziny 14:30) i powiedział, że w biurze już nikogo nie ma bo skończyli dzisiaj sobie wcześniej ;-p

Share this post


Link to post
Share on other sites
tak tylko w piątek o 15 mogło być ciężko tam kogoś zastać :D

można próbować , podane są też nr tel kom :rolleyes:

troche się spóźniłem

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam w planie uważyć jutro Dunkel-weizena z przepisu BA,lecz nie mam monachijskiego II.

Czy aby zmieścić się w normie dać więcej monachijskiego I czy dać więcej Carawheat,czy czekoladowego.

Nie przepadam za palonością.

Co radzicie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie chłodzi się Dunkel-weizen.

Wszystkie słody odsiewałem sitem do mąki z obawy przed filtracją.

Dzięki czemu filtracja była przepiękna.

Przełom też był niesamowity,jeszcze takiego nie miałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.