Jump to content
Saladyn

Dodawanie owoców do piwa

Recommended Posts

Witam uwarzyłem ostatnio  piwko do którego doadałem na cichą ok 800g jagód, gdy po  niespełna dwóch tygodniach otwórzyłem fermentor spotkała mnie nie miła niespodzianka na powierzchni piwa oprócz jagód była tez pleśń i piwo trafiło do ścieków. Wczytałem gdzieś na forum że najlepiej dodawać świezych owoców (oczywiście jagody płukałem) ale efekt w mojm przypadku był opłakany. W takim razie co robić z owocami przed dodaniem do piwa? żeby podobna sytuacja się nie powtórzyła 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podobno owoce lepiej dawać mrożone, ale niech wypowiedzą się mądrzejsi. Do głowy przychodzi mi jeszcze pirosiorczan sodu, przy fermentacji win się tego używa, ale nie wiem jak to wpływa na smak.

Edited by Matz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

hmmm...wiem ze to droga bajka (chyba że ktoś robi sobie bimber) ale można wymoczyć owoce w spirycie albo wódce. Owoce odcedzić a wódkę wypić. Zawsze to jakaś dezynfekcja

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmm...wiem ze to droga bajka (chyba że ktoś robi sobie bimber) ale można wymoczyć owoce w spirycie albo wódce. Owoce odcedzić a wódkę wypić. Zawsze to jakaś dezynfekcja

 

Nie bardzo. Piłem takie piwo na owocach z nalewki i było słabo - aromat likierowo -spirytusowy zamiast owocowego. Sok z owoców puści do wódki/spirytusu i nie będzie go za wiele do piwa. Dodajcie owoce bez dezynfekcji - przebieżcie je od spleśniałych oraz przemyć z ogólnych zabrudzeń.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

 

 

Nie bardzo. Piłem takie piwo na owocach z nalewki i było słabo
nie o to mi chodziło. Na myśli miałem coś na miarę dezynfekcji czyli zalanie owoców na dosłownie 15-20 min i koniec.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niedawno bawiłem się w piwo z owocami - jedno brzoskwinie, drugie truskawki.

 

Owoce umyłem, poćwiartowałem (brzoskwinie obrałem wcześniej) i dałem do woreczków do zamrażarki. Potem trochę rozmroziłem i dałem na cichą na blisko 2 tygodnie. Żadnych problemów. Aczkolwiek piwo nie spełniło oczekiwań.

Edited by marek.b

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niedawno wertowałem jakieś strony o mięsach długo dojrzewających i trafiłem na informację, że WHO zaleca zamrożenie ich do -210 przed dalszą obróbką i spożyciem w taki sposób. Podobno w ten sposób wybije się jakiś większość dziadostw które może spowodować popsucie się mięsa. Skoro więc z mięsem to ma działać to pewnie z owocami też pomoże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To samo robi się z rybami wędzonymi na zimno , ale nie dla tego żeby mięso nie spsuło się , a dla tego żeby powybijać pasożyty w mięsie nie bezpieczne dla ludzi . Drobnoustrojom -21 to jak grochem o ścianę .

Edited by czeburaszka710

Share this post


Link to post
Share on other sites

To samo robi się z rybami wędzonymi na zimno , ale nie dla tego żeby mięso nie spsuło się , a dla tego żeby powybijać pasożyty w mięsie nie bezpieczne dla ludzi . Drobnoustrojom -21 to jak grochem o ścianę .

No tak to jest jak się z jakiś podejrzanych internetów człowiek uczy... ;) W sumie tak się spodziewałem, że wszystkiego to nie wybije. Dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do ostatniej warki lagera z brewkitu dodałem pasteryzowany sok z czerwonych porzeczek. Sok został dodany przy rozlewie piwa w stosunku około 0,5l na 5 litrów piwa. Po dwóch tygodniach w butelkach pojawiła się pleśń. W pozostałych butelkach z tej warki (nie było żadnych dodatków) takich problemów nie ma. I tu moje pytanie. Co mogło spowodować, że piwo skisło? Sok w słoiczkach nadal jest dobry i się nie zepsuł. Sok jest z mętami, ale nie zależało mi na klarowności piwa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.