Jump to content
Sign in to follow this  

Recommended Posts

Witam...Mam takie pytanie do bardziej doświadczonych Kolegów Piwowarów. Uwarzyłem piwko na ekstraktach pszenicznych:

 

chmiele: Sorachi Ace, Vic Secret (po 50g)

drożdże: WB 06

dodatki: świeża mięta i limonki na 10 minut gotowania

 

Po spróbowaniu oceniam goryczkę na około 80-90 IBU 

 

Co to wg Was jest za cudak? :) 

 

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

nic w stylu. Ale nie powiem napiłbym sie takiego...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można powiedzieć że to American Weizen, ale styl to żaden tyko wariacja na temat Weizena ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jeśli zrobiłeś ekstrakt początkowy ponad 16,5 to może być extreme hoppy mint&lime weizenbock.

Ja tam lubię - tzn. swoje wersje podobnych piw lubiłem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
No właśnie ekstrakt to tylko 12 ;)

A jak dokładnie chmieliłeś i jaka objętość?

Teoretycznie (BLG 12 i IBU 80) to wygląda jak jakiś potworek wypalający plomby z trzonowców.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie to w piciu jest? Pytam, bo też chcę trochę mocniej nachmielić na goryczkę piwo na WB-06, ale mam obawy o pijalność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

No właśnie ekstrakt to tylko 12 ;)

A jak dokładnie chmieliłeś i jaka objętość?

Teoretycznie (BLG 12 i IBU 80) to wygląda jak jakiś potworek wypalający plomby z trzonowców.

Wiesz, no pytasz kogoś, komu konkretna goryczka i nuty bananowy w połączeniu wcale nie przeszkadzają ;) Gorycz nie jest zalegająca, zresztą chyba dzięki owocom też powstał jakiś balans

 

 

Jakie to w piciu jest? Pytam, bo też chcę trochę mocniej nachmielić na goryczkę piwo na WB-06, ale mam obawy o pijalność.

Uważam, że w temperaturze 10 stopni, przy normalnym nagazowaniu będzie bardzo pijalne

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

No właśnie ekstrakt to tylko 12 ;)

A jak dokładnie chmieliłeś i jaka objętość?

Teoretycznie (BLG 12 i IBU 80) to wygląda jak jakiś potworek wypalający plomby z trzonowców.

 

Zasada, najmniej objętościowo chmieliłem Vic Secret na goryczkę. Sypnąłem 10 g. Chmieliłem co 15 minut

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.